Názory čitateľov


Názory k článku:
Štartuje ďalšie prechodné obdobie: Brexit potvrdený, libra posilňuje

15. 12. 2019   eu-fanda
eu si znova nechala skakat po hlave
14. 12. 2019   Janov Syn
Jonsonovo víťazstvo je naozaj prekvapivé.
Už len preto, že ešte pred krátkym časom si s neriadeným Brexitom viac krát neuveriteľne tvrdo natĺkol držku, stratil tvár a nezorientovaný pozorovateľ mohol mať predstavu, že do konca života už bude chodiť len po kanáloch, aby sa vyhol verejnej hanbe.
Takže čo sa vlastne stalo ?
Médiá klamali, voľby boli zmanipulované, alebo Briti z ničoho-nič zmenili názor ?
To sa zrejme nedozvieme - ale pravdepodobne z každého rožku trošku.
Každopáde, čo bolo to bolo ...
Zaujímavejšia otázka je čo bude ?
Pravdou je, že Veľká Británia do EU pasovala, ako nôž do zadku. Od druhej svetovej vojny absurdne pripútna k USA (až tak, že Američania dovolili Britom robiť pokusné výbuch britských atómových bômb nielenže na teritóriu USA - ale dokonca naatómovej strelnici - len 150 km od Las Vegas. Briti za to dali amíkom vojenské základne, radar a mnoho iného - aj keď pôvodne išlo o platby za vojenskú pomoc počas vojnu protiNemecku (potreviny, palivá, zbrane). Keďže UK sa tak de facto stali 51. štátom USA, Francúzi (DeGaulle) veľmi intenzívne blokovali vstup UK do EK (to trvalo 10 rokov a skončilo až po jeho smrti !) lebo Britov považovali za 5. kolónu USA v Europe (čo sa aj potvrdilo).
Takže EU si vlastne môže vydýchnuť :)
Koniec koncov anglická demokracia možno bola prvá - ale aj so svojim Common Law, lordmi, královnou, jazdením na opačnej strane, withwortovými závitmi a anachronickými fyzikálnymi jednotkami zjavne niekde v stredoveku aj ostala.
Môže však UK prežiť sama ?
No asi hej - však aj Japonsko si žije samo v pohode.
Použiť ako príklad Slovensko však asi nie je vhodné, lebo Slovensko dostalo cukríky za prijatie Eura :)
Každopádne úspešný život v izolácii predpokladá dobré medzinárodné zmluvy a tie sa tvoria dosť zdĺhavo.
A tu môže mať UK problém ...
Lebo pre EU nebude vhodné napomáhať obrazu, že vystúpenie zo spoločenstva je výhodné. Takže EU bude mať záujem vytvoriť také zmluvy, ktoré UK poškodia (alebo žiadne). lebo potom bude môcť ukázať prstom a povedať - vidíte, ako ste dopadli - sme vám hovorili aby ste radšej ostali ! Kvitnúca Veľká Británia by totiž veľmi rýchlo mohla infikovať stádo k dezercii.
Je skoro isté, že UK ráta s podporou USA - však to majú aj voľakde na papieri.
Dá sa ale veriť Trumpovi ?
A dá sa veriť Američanom, ktorý každoročne oslavujú Independence Day - sviatok oslavy víťazstva nad kolonializmom Veľkou Britániou ?
Veď aj Roosevelt si politicky rozumel lepšie so Stalinom (ako predstaviteľom pracujúcich), než s Churchillom (ako predstaviteľom najvyššej feudálnej šlachty) - aj keď je historickou pravdou, že pri poháriku si aj Churchill porozumel so Stalinom viac než výborne :)
...
14. 12. 2019   Janov Syn Johnson
...
Najväčším problémom Britov sa môže stať Írsko.
Voľakedy extrémne biedna a zaostalá krajina, pohŕdanie ktorou sajú Briti už s materským mliekom. Lenže Íri dokázali Britom prebrať americké investície a dnes je Dublin viac americký, ako britský. Prezencia US megakoncernov je ako veľtrhu - niet významnej US spoločnosti, ktorá by tam nemala nielenže zastúpenie pre EU, ale aj fabriky, gigantické serverovne, či iné hospodárske jednotky. A najnovšie sa doonca prelomila aj pripútanosť Severného Írska k dojnej krave z Londýna - pričom Íri sú logicky demonštratívne proeurópski (len aby nasrali Britov, ktorých za tie stáročia útlaku neznášajú neporovnateľne viac než my Maďarov (nebyť maďarského šovinizmu, tak my Maďarov v podstate milujeme :) - to ovšem nevidno v masmédiách - ktoré to dôslendne taja - ale zato až príliš dôsledne v každom súkromí).
Ak vezmeme do úvahy, že jedinou ideológiou, filozofiou, kultúrou, politikou a zmyslom života Američanov sú peniaze, tak Írsko môže Veľkej Británii - ktorá sa stále spolieha na svoju imperiálnu výnimočnosť - dramaticky zamiešať karty.
A to sa asi aj stane, pretože pre Írov sú Briti najdôležitejší zákazník a keď teraz UK bude hľadať na kom sa (aspoň zo začiatku) zahojí - Írsko bude najvhodnejšia obeť, pretože túto funkciu už plnilo po stáročia - a Briti si budú istí, že Írsko nemá inú možnosť, než akceptovať, alebo sa ísť utopiť do Atlantiku.
Lenže tu sa zrejme šeredne prerátajú, lebo EU - ktorá bude nútená ukázať, že Briti nie sú schopní samostatného života - nepochybne Írsku masívne pomôže (rovnako, ako Íri žijúci v USA - ktorých je niekoľko krát viac, než tých, čo počas hladomorov zostali doma a nezdochli).
Ďalším problémom sa môže stať vnútorná politická nestabilita - lebo frustrovaní Briti si po prvýcy hospodárskych problémoch vybijú zlosť na prisťahovalcoch.
Tých je ale v UK príliš veľa - a keď aj zbabelí Slovania zrazia kufre, tak islamci si po nose drngať nedajú - koniec koncov, málokto si uvedomuje, že terror IRA napokon dostal Londýn na kolená, aj keď oficiálna mainstreamová veria to vykresľuje zahmlenejšie - asi ako americké médiá, ktoré bežného truhlíka presviedčajú, že vojnu vo Vietname vyhrali udatní bojovníci, bojujúci za najčistejšiu demokraciu, pod vlajkou s hviezadmi a pruhmi. Nuž mediálni mágovia vedia predať aj porážku ako víťazstvo (a vlastne aj majú pravdu, lebo sprostí vojaci síce dostali nakladačku - rovnako, ako v kubánskej zátoke svíň - ale obrovské peniaze, (čiže kapitál) - v skutočnosti vyhrali a skončili v tých vreckách, kde mali !)
Čas ukáže, ale UK možno čaká revolúcia ...
14. 12. 2019   mako
Ten Trump mal ostať ako obchodník a nie prezident USA,hanba!
14. 12. 2019   Ja
A co predaval?na trznici?
1/1