Názory čitateľov


Názory k článku:
Uvoľnenie peňazí pre Prešov

9. 12. 2019   anonym
Ja sa pytam len jedno.
Co robi a robit bude, civilna ochrana, ktoru ma zriadene aj mesto Presov.
Vážený občan,
posledné roky nás poučili, že nehody, havárie, živelné pohromy alebo iné mimoriadne udalosti si nevyberajú miesto ani čas svojho vzniku a preto nás nesmú zastihnúť nepripravených.
Na tento účel je určená civilná ochrana ako systém úloh a opatrení zameraných na ochranu života, zdravia a majetku, spočívajúcich najmä v analýze možného ohrozenia a v prijímaní opatrení na znižovanie rizík ohrozenia, ako aj určenie postupov a činnosti pri odstraňovaní následkov mimoriadnych udalostí.
Za plnenie úloh civilnej ochrany podľa zákona NR SR číslo 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov zodpovedá vláda, ministerstvá, ostatné ústredné orgány štátnej správy, iné ústredné štátne orgány, krajské úrady a obvodné úrady, samosprávne kraje, obce, právnické osoby a fyzické osoby.
Podľa uvedeného zákona fyzická osoba má právo na včasné varovanie pred hroziacim nebezpečenstvom, na zabezpečenie prostriedkami individuálnej ochrany, na evakuáciu a ukrytie a na informácie o spôsobe ochrany, na bezprostrednú pomoc pri ohrození života, zdravia a majetku.
Fyzické osoby sú povinné zúčastniť sa na plnení úloh civilnej ochrany osobnými úkonmi, ktorými sa rozumie každá fyzická i duševná činnosť, ktorá sa vyžaduje v záujme ochrany života, zdravia a majetku v čase mimoriadnej udalosti.
Našou snahou je, aby sa základné informácie o systéme úloh a opatrení civilnej ochrany dostali čo najširšiemu okruhu občanov.
10. 12. 2019   anonym
Zlyhala dolezita zlozka ochrany obyvatelstva.
b) havária je mimoriadna udalosť, ktorá spôsobí odchýlku od ustáleného prevádzkového stavu, v dôsledku čoho dôjde k úniku nebezpečných látok alebo k pôsobeniu iných ničivých faktorov, ktoré majú vplyv na život, zdravie alebo na majetok
(4) Ohrozenie je obdobie, počas ktorého sa predpokladá nebezpečenstvo vzniku alebo rozšírenia následkov mimoriadnej udalosti.
(6) Záchranné práce sú činnosti na záchranu života, zdravia osôb a záchranu majetku, ako aj na ich odsun z ohrozených alebo z postihnutých priestorov. Súčasťou záchranných prác sú činnosti na zamedzenie šírenia a pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti a vytvorenie podmienok na odstránenie následkov mimoriadnej udalosti.
(7) Núdzovým ubytovaním je zabezpečenie dočasného bývania osôb ohrozených alebo osôb postihnutých následkami mimoriadnej udalosti.
(8) Núdzové zásobovanie je zabezpečenie dočasného minimálneho stravovania, minimálnych dávok pitnej vody a poskytovanie ďalších základných potrieb osobám postihnutým mimoriadnou udalosťou v medziach existujúcich podmienok na prežitie, najmä dodávok elektrickej energie, zabezpečenie tepla a základné zdravotnícke zabezpečenie.
(10) Evakuáciou sa rozumie odsun ohrozených osôb, zvierat, prípadne vecí z určitého územia.
......
Plán ochrany obyvateľstva
(1) Plán ochrany obyvateľstva obsahuje najmä
a) závery a odporúčania analýzy územia z hľadiska vzniku možných mimoriadnych udalostí,
b) plán
1. evakuácie,
2. ukrytia,
3. materiálno-technick ého zabezpečenia jednotiek civilnej ochrany,
4. prípravy na civilnú ochranu,
c) dokumentáciu
1. riadenia záchranných prác pre jednotlivé mimoriadne udalosti a koordinácie síl a prostriedkov využiteľných počas mimoriadnej udalosti s uvedením mena, priezviska a funkcie oprávnenej osoby na riadenie záchranných prác,
2. opatrení varovania obyvateľstva a vyrozumenia osôb,
10. 12. 2019   anonym
Financovanie civilnej ochrany
(1) Výdavky na civilnú ochranu sa financujú zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky3) prostredníctvom rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra, ak tento zákon neustanovuje inak.
(2) Na financovaní civilnej ochrany sa v rozsahu ustanovenom v tomto zákone podieľajú aj samosprávne kraje, obce, právnické osoby, fyzické osoby – podnikatelia,4) a fyzické osoby, ktoré vyrábajú, prepravujú, skladujú alebo manipulujú s nebezpečnými látkami v množstvách ohrozujúcich život, zdravie alebo majetok (ďalej len „ostatné fyzické osoby“).
(3) Podrobnosti o výdavkoch na civilnú ochranu z prostriedkov štátneho rozpočtu ustanoví všeobecne záväzný právny predpis, ktorý vydá ministerstvo vnútra.4a)
10. 12. 2019   anonym
Jednorazová finančná výpomoc
(1) Jednorazovú finančnú výpomoc (ďalej len „výpomoc“) možno poskytnúť fyzickej osobe, ak v dôsledku mimoriadnej udalosti došlo k poškodeniu alebo zničeniu rodinného domu,31) bytu31a) alebo iného obydlia vrátane jeho zariadenia (ďalej len „obydlie“), ktoré užívala v čase vzniku mimoriadnej udalosti.
(2) Výpomoc možno poskytnúť na základe písomnej žiadosti. Žiadateľom o poskytnutie výpomoci je osoba uvedená v odseku 1. Prílohou žiadosti sú údaje podľa osobitného predpisu31aa) potrebné na účel overenia vlastníckeho práva k obydliu; ak žiadateľom o poskytnutie výpomoci nie je vlastník obydlia, prílohou žiadosti je kópia nájomnej zmluvy alebo iný doklad, ktorým sa preukazuje užívacie právo k obydliu. Žiadosť spolu s prílohou sa predkladá obci, na ktorej území sa obydlie nachádza, do 30 dní od odvolania mimoriadnej situácie.
(3) Obec na základe žiadosti posúdi v súčinnosti s
a) okresným úradom rozsah poškodenia obydlia,
b) úradom práce, sociálnych vecí a rodiny sociálnu situáciu žiadateľa.
(4) Sociálna situácia žiadateľa sa posudzuje podľa toho, či žiadateľ je
a) v hmotnej núdzi31b) a poberá dávku v hmotnej núdzi a príspevky k dávke v hmotnej núdzi,
b) osoba s ťažkým zdravotným postihnutím,31c)
c) osamelý rodič, ktorý sa stará o nezaopatrené dieťa,31d)
d) osoba, ktorá dovŕšila vek potrebný na nárok na starobný dôchodok.31e)
(5) Obec predloží zoznam žiadostí okresnému úradu. Zoznam obsahuje najmä
a) meno, priezvisko a adresu trvalého pobytu žiadateľa,
b) popis rozsahu poškodenia obydlia,
c) popis sociálnej situácie žiadateľa.
(6) Okresný úrad vypracuje zoznam žiadostí, ktoré predložili obce v jeho územnom obvode, ktorý predloží so svojím stanoviskom ministerstvu vnútra. Ministerstvo vnútra vypracuje návrh na poskytnutie výpomoci, ktorý predloží na schválenie vláde; ak sa výpomoc má poskytnúť z rozpočtovej rezervy vlády, Ministerstvu financií Slovenskej republiky na zabezpečenie postupu podľa osobitného zákona.31f)
(7) Na poskytnutie výpomoci nie je právny nárok.
(8) Výpomoc je nenávratná a poskytuje sa zo štátneho rozpočtu.
(9) Výpomoc vypláca obec.
(10) Obec zverejní na úradnej tabuli a na webovom sídle, ak ho má zriadené, na účel informovania verejnosti zoznam osôb s údajmi podľa odseku 5 písm. a), ktorým bola poskytnutá výpomoc.
9. 12. 2019   Pravda Odhalená
Celkom úprimne som sa posledné tri dni snažil poučiť z prešovského nešťastia, takže som poctivo analyzoval všetky správy a fotografie aby som zistil, čo by sa dalo urobiť lepšie.
A teraz som sa podíval, čo chystá Európska Únia a skoro som vypadol z topánok.
Zemný plyn proste končí, tak ako skončili žiarovky a nahradili ich LED-ky.
Čo nahradí plynové kotly netuším - asi tepelné pumpy na elektrinu.
Akurát nechápem z čoho budú to teplo pumpovať - zrejme bude vŕtať až do Austrálie.
Každopádne do roku 2030 tepelné elektrárne na plyn končia (radšej nekupujte paroplynový cyklus !) a EU plánuje nastaviť predpisy tak, že výrobcovia proste prestanú plynové spotrebiče vyrábať.
Takže tie dediny, do ktorých komunisti plyn nedotiahli sa môžu škodoradostne tešiť (a naďalej páliť bagandže) a tí ostatní si akurát môžu pustiť plyn (kým ešte je tlak v rúrach) ...
Na druhej strane je to fajn, lebo novú bytovku na Mukačevovej 7 už zrejme výbuch nečaká (ale možno mrazy)
PS ak z uvedeného dôvodu čakáte zlacnenie elektriny - tak ste jasný komunista - lebo elektrina naopak hodne zdražie - skrz podporu alternatívnych zdrojov ...
Hlavne že má malá Grétka Thunbergová radosť - medvede aj vlky prežijú a možno sa zotavia aj dinosaury - veď konečne sa im uvoľní miesto - lebo keď vykapeme ostanú len miliardári, celebrity a europoslanci.
A možno práve to je skutočný dôvod, lebo keď čoskoro preberú všetkú prácu roboty, tak načo tu držať toľko zbytočných miliárd sociek ?
Veru - veru - kto nepracuje, nech zmrzne !
9. 12. 2019   Černobyl v Prešove
Milión sa zdá byť veľa, ale v Bratislave by to nestačilo ani na 10 bytov.
A búranie toho paneláku tiež nebude zadarmo - pričom im možno ani nepatrí pozemok a tak im majiteľ ani nemusí dovoliť postaviť nový ...
Milión je v takajto situácii prd :(
Ale ako je to vlastne s hasičmi, ktorí už stihli majiteľov obviniť, že sú vinní, lebo nedodržali (nedodržateľné) požiarne predpisy ?
Na jednej strane je SUPER a hasičom patrí zaslúžený potlesk, že je tak málo mŕtvych, keďže výbuch bol extrémny - a ako ukazujú fotky - až natoľko silný, že na troch najvyšších poschodiach prelomil aj neprelomiteľné nosné železobetónove múry, odrhol strechu a vrazil celé schodište do suterénu (dominovým efektom - ako v dvojičkách). Pritom projektanti panelákov s výbuchom plynu rátali - ale s takouto silou nie (takže je fak zázrak, že spodných 8 poschodí je v podstate v poriadku (zmeták, škrabka a vedro farby by urobili divy).
Nepriek tomu ostáva zlá chuť v ústach a nepríjemné otázky ...
To naozaj nikto nemohol odtiahnuť tie autá, keď v Bratislave dokážu človeku odtiahnuť auto skôr než zabuchne dvere ???
A naozaj je taký problém bleskovo odhrnúť suť a osekať stromy ??
Nuž zjavne je - a bude sa OPAKOVAŤ - lebo na to nie je žiadna zložka.
Vojaci bojujú v zhraničí, policajti pokutujú šoférov (a sem tam niekoho zastrelia) a hasiči hasia.
Nikto nemá v scenároch odtiahnuť autá (hoci sú všade), ani odpratať sutiny.
A uť vôbec nie pokúsiť sa navŕšiť hoci aj matrace pod nešťastníka čo visí z balkóna. Lebo to nie je schválený aq certifikovaný záchranný materiál, nikto nedostal províziu a aj kolegovia z pohrebných služieb majú právo na kšeft :(
Najzarážajúcejš ie však je, že prvédve hodiny hasiči zjavne hasili len ten plyn, čo zo zeme horel pred vchodom - asi chceli aby buchol ešte raz (?)
A boli to vôbec hasiči ?
...
9. 12. 2019   Prešovský Černobyl
...
Lebo ľudí našťastie vyslobodili, kým sa oheň rozhorel - ale tomu zjavne nevedeli zabrániť. Napriek tomu, že dlho tam nejhorelo vôbec nič, len najký maličký ohník vnutri budovy,ktorý je na fotkách ledva vidno. Stačilo sa naň možno vycikať a požiar by sa nestal (ale uznávam, že nebolo schodište :(
Nuž ale dobre - keď sa nedá, tak sa nedá.
Lenže aj tak najprv horela len tá tá menej poškodená strana baráku a dedko ešte zvedavo pozeral, kam sa podela stena ?
A to tam už boli hadice, striekačky a plošiny.
No napriek tomu neskôr postupne preskočilaj na druhpú stranu a rozpútal ohnivé peklo aj tam.
Takže hasenie vlastne bolo neúčinné - a tak možno hasičov ani nebolo treba - silne to pripomína nezmyselné, no nesmierne nákladné pokusy o záchranné práce v Černobyle (keby neboli robili nič, bolo by to skončilo presne tak isto - ale bez neskutočných finančných nákladov a hlavne obetí :(
Lebo tú stranu kde bol dedko tiež neuhasili a dohorela sama (z fotiek jasne vidno, že už tam proste nemalo čo horieť - lebo za normálnych okolností betón , ani železo nehoria:(
To je dosť smutná bilancia heroického hasenia - ale pravdou je, že v požiarníckej praxi je bežné, že nezdolateľný oheň sa proste nechá vyhorieť ...
Smutné je, že dedka nenapadlo - alebo nemal dosť sily - vyhodiť všetky haraburdy, čo narobil výbuch s nábytkom - proste von tou dierou, čo ostala po vypadnutom paneli. lebo potom by nebolo malo čo horieť a možno by to pomohlo (?)
Ale asi nie, lebo v byte pod ním zjavne malo čo horieť a tak to aj horelo. Takže sálanie tepla muselo byť neznesiteľné :(((
A čo vy ?
Zvládli by ste to lepšie ?
Ako ?
1/1