Názory čitateľov


Názory k článku:
Trh s nehnuteľnosťami bude v roku 2020 vystavený viacerým výzvam

8. 12. 2019   Frantisek Nahnevany
Pri cenách nehnuteľností /a nie iba pri týchto cenách/ si všimnite z čoho resp. z akej sumy prípadne platíte tzv.DPH. Z PRIDANEJ HODNOTY to rozhodne nie je.
8. 12. 2019   anonym
Len aby sa tie nehnutelnosti, jedneho dna nezmenili na hnutelny odpad, alebo na ruiny v ghetach.
8. 12. 2019   Hnuteľný Odpad
Isté je, že ak by bol buchol plyn v Apollo Business Centre tak, ako v tom prešovskom paneláku, tak už niet čo búrať. V Prešove sa teraz všetci prsia, že panelák treba zbúrať - podobne, ako sa po 1989 prsili, že treba zbúrať Petržalku.
Potom akurát dostavali autostrádny obchvat mesta a postavili most Apollo - keď našli v skrini staré komunistické výkresy. Výkresy metra však už nepochopili (ten tunel pod Dunajom mal byť fakt extrémne komplikovaný) a tak stavajú električku, ako pred 100 rokmi. Ale Pán Boh zaplať aj zato, lebo sa mohlo stať, že tam zavedú konské povozy. Dúfam, že ten prešovský panelák napokon nezbúrajú, lebo si na ňom možno vylámu zuby, ako Rakušácina betónových vežiach vo viedenskom Augartene. Tiež robili ramená a potom sklapli, keď im tri metre kvalitného, nacistického železobetónu jasne ukázali, čo si o tom myslia. A tak to demokraticki vzdali a prehlásli za kultúrnu pamiatku. Takže možno tak napokon skončí aj ten nešťastný panelák, ktorému elektromontéri nedali šancu a chudáci vlastníci ešte sú za blbov, že ho zrenovovali. Lebo hasič napochytre nevedel vymyslieť inú kravinu, aby sa vyvinil zo spackeného začiatku inak prekvapivo vydarenej operácie. Skromne totiž zabudol prezradiť, že súčasné požiarne predpisy totiž nespĺňa žiadna vyššia budova staršia než pár rokov - a ani ich splniť nemôže, lebo sa to nedá (evakuačné výťahy, požiarne schodiská, apod.) Okrem toho EU sa rozkokošila a generuje jednu komplikovanejšiu technickú normu za druhou - s drobnou chybičkou, že si navzájom odporujú - a tak sa vlastne ani nedajú všetky splniť. Budúci rok vstupuje do platnosti nová výťahová norma - a to budete kukať, lebo tá sa už bude týkať aj exitujúcich výťahov - nielen nových. Takže ak ju parlament ratifikuje, niektoré domy o výťahy prídu, lebo požiadavky proste nebude možné splniť (nehovorím, že sú zlé - ale každé technické riešenie je vždy kompromis a zrejme by mala exitovať rozumná rovnováha. Ak však niekto má čistý mesačný plat €16000 tak sa mu samozrejme zdajú bežné a dostupné aj také veci, ktoré bežného blatošlapa vykotia z obnosených topánok ...
8. 12. 2019   Plynový Panelák
Čo sa týka toho prešovského nešťastia, som zvedavý, kedy obvinia policajti policajtov ?
Zrejme nikdy a tak to skončí ako vždy - prehliadnu vinníkov, potrestajú nevinných a odmenia nezúčastnených.
1) VINNÍCI
Že kopáči ? Že vlastníci bytovky za rekonštrukciu ? Alebo majitelia aut, čo zatarasili príjazd ?
No sčasti iste hej.
Ale prečo polícia doteraz neodtiahla autá, keď moje odťahuje pravidelne ?
A prečo nezorganizovalo unudených, okolostojacich občanov aby navŕšili napríklad matrace pod balkón toho nešťastníka, čo zúfalo čakal na ich pomoc ?
A odstránili sutiny ?
No ťahala pásky, odháňala zvedavcov a chránila pred padajúcimi troskami - fajn, aj to treba - nikoho naozaj mohlo poraniť - ale to už je o osobnej statočnosti, veď aj ten čo ratuje topiaceho sa sa môže utopiť ...
A čo mesto ? Má digitálnu mapu všetkých inžinierskych sietí ? Prd makový má - ako za komančov (ale počítačmi by mohli vydláždiť námestie).
My sme raz presekli voľajaký kábel z Moskvy do Prahy a okamžite doletela ŠtB a zobrala riaditeľa - že sabotáž ! Ale súdruhovia - však to nikde nebolo zakreslené !!! No iste že nebolo, však to bol "červený telefón" a to je PTZD (prísne tajné zvlášť dôležité - na to ani neexistovala previerka) ...
Že dispečink SPP mohol varovať občanov SMS-kami ? No, no ! ochrana osobných údajov (of course privatizérov) a GDPR ! Dnes už je tajné aj či je vaše dieťa v škole, alebo sa fláka ...
2. NEVINNÍ
Pánovi Majorošovi sa snáď nestane nič, ale zrejme on stlačil tlačítko vo výťahu, ktoré zoplo stykače výťahového motora a strojovňa výťahu s priľahloým schodiskom zareagovali výbuchom, ktorý ďaleko prevýšil všetko, čo bežný plynový výbuch dokáže. Našťastie to bol panelák a nie tehlový činžiak, lebo ten by už nebol.
Kopáč, čo prerazil plastové potrubie stredotlakého plynovodu asi len sledoval príkazy nadriadeného a ak si dal tú námahu šéfovi okamžite oznámiť, že tam čosi fučí, tak zrejme viac urobiť nemohol.
Vlastníci čo porušili predpisy to schytali najviac. Za to, že sa snažili prišli o všetko a ešte možno dostanú aj pokuty a samozrejme účet za plyn, ktorý nepochybne spotrebovali. To, že tie predpisy sú nesplniteľné nebude nikoho interesovať - rovnako ako aj to, že 99% domov v tejeto krajine ich nespĺňa (budovy NBS, VÚB a možno aj Zahy Hadid ich asi spĺňať budú - ale budovy statika Tomčanyho šli k zemi - aspoň čiastočne - aj tak :(
3 NEZÚČASTNENÍ
Sa už roja a budú sa snažiť, čo sa dá, Napríklad jeden chren z teplární už publikoval, že na vine je absencia "plynovej steny" ktorá tá súkromná kotolňa vraj nemala (nemá ju žiaden starší činžiak v Bratislave - a samozrejme ani žiaden byt, čo má vlastný kotol).
Pritom kotolňa v tom zničenom paneláku sa automaticky odpojila dávno pred výbuchom - lebo vnikajúci plyn zaregistrovala. Bohužiaľ sa nemala ako brániť - lebo išiel zvonka :(
A to je len prvá lastovička ...
9. 12. 2019   Kermit Keramzit
Zaujímavá otázka je, či tí mladí statici vedia, že väčšina panelákov bola postavená tak, že obvodový plášť je s kľudom možné zhodiť, lebo nemá nosnú funkciu, ale iba tepelnoizolačnú ?
Dokonca projekty s výbuchom plynu rátali (!) a obvodové ("keramzitové") panely boli úmyselne uchytené tak, aby panel tlakovej vlne uhol a eliminoval tak ďalšie škody ...
Nie ako moderné Business Centrum Apollo, kde plyn ani nebuchol a aj tak ho už musia búrať :(
Alebo Trinity, kde padla strecha aj bez obyvateľov.
Či zrútená garážová strecha na konci Karlovej Vsi ...
Aj na Bratislavskej Dúbravke je smutné, že paneláky stoja - ale voľakedy luxusný "Skleník" (postavený medzi poslednými) je už dávno ruina :(
9. 12. 2019   jim45
Dobre si to zhrnul. Tiez ma napadlo ze ked najblizsiu hodinu poziarnici nevedeli nic robit mali nechat ludi nech sa pokusia. A oni to oblepili paskami. Viem si predstavit, ze sikovny horolezec s trojmetrovym hlinikovym rebrikom s hakom by sa hore dostal a keby ich bolo viac, tak aj niekoho zachrania. Aj s tym odstranovanim sutin a aut sa dalo postupovat sikovnejsie. Akoby plechova krabica mala vacsiu cenu ako ludsky zivot. Lahko sa to hovori, ale oni vedeli, ze vsetky privody plynu mali byt zatvorene a hrozi uz len ohen od zariadenia. Aj ked hodiny zuriaci ohen si tazko vysvetlit len zariadenim bytov.
Z pohladu zavinenia tam vidim presetrovanie najmenej desiatich subjektov. U toho negativneho posudku hasicov postradam pozitivne navrhy na riesenie povolenia. Povedat nie a nepovedat ako ano vie kazdy.
Teplarne s predrazenym teplom nech su prve ticho, lebo keby mali slusne ceny, nikto si vlastnu kotolnu nestavia.
9. 12. 2019   anonym
Keby boli u nas rovnake prava, ako aj povinnosti, postavali by byvalym obyvatelom, dnes neobyvatelneho panelaku, Unimobunkove byvanie.
Ok, nemuseli by dostat mobilheimy, ale aspon maringotky.
Ale tie niesu dostupne.
Nakoniec budu byvat v telocvicni, ako po nalete, len tak, po kapitalisticky.
Aj z tej telocvicne ich raz vystahuju.
Ale to je problem kazdeho pruseru v agregovanom, spolocenskom byvani.
Nic dobre by necakalo ani keby mal ten panelak jedineho vlastnika.
9. 12. 2019   Akosa Kalila Demokracia
1) zaujímavá otázka je, ako plynárne rozpočítajú plyn, ktorý sa spotreboval na výbuch, na obyvateľov domu (podľa m2, podľa m3 - alebo podľa poslednej, dlhoročnej priemernej spotreby) ? Znie to ako hlúpa a cynická otázka - ale je v trhovom mechanizme to je nutné. Lebo prečo by to mala platiť SPP, alebo sa na to skladať obyvatelia domov v okolí ? A niekto to zaplatiť bude musieť - mŕtvi/nemŕtvi. Takže zrejme aj dedičia zosnulých. Právnici SPP totiž dokážu, že ten plyn bol nimi spotrebovaný (v právnickej terminológii "konzumovaný" a boli konečnými užívateľmi (zápornych) výhod)
2) že spotrebovaný plyn zaplatí poisťovňa ? No bojím sa, že keď si prečítate 100 strán podmienok poistnej zmluvy, tak tam nenájdete, že pokrýva aj "škody spôsobené účinkami výbuchu spôsobeného odpálením vniknutej explozívnej plynnej zmesi zavineným neznámou osobou". Ale možno máte inú poisťovňu (alebo ste nikdy neskúšali vymôcť plnenie)
3) tak že ho zaplatia vinníci ? Však tí iste postavia aj nový dom s bazénom na streche. Prd makový. Lebo s.r.o. ručí len do výšky svojho základného kapitálu (5000,-€) a asi tiež nie je poistená na "škody spôsobené účinkami výbuchu spôsobeného odpálením vniknutej explozívnej plynnej zmesi zavineným neznámou osobou" ... Okrem toho ak hasič prezlečený za statika tvrdo povedal, že na vine všetkého sú majitelia, ktorí nedodržali nejaký hasičský predpis z roku 2017, ktorý si vymyslela EU a ktorého splnenie by bolo tak ukrutne drahé, že ho nespĺňajú ani superluxusné budovy NBS, či VÚB (iné moderné budovy padajú aj bez plynu :( tak to asi poisťovne tiež využijú, ako zámienku pre neplatenie. Lebo investori nezaložili poisťovne na to aby na tom prerábali, nie ?
4) príležitostne sa skočím podívať, ako je to s dodržaním požiarnych predpisov v budove,kde sídlia Topkách :) Ale radšej nie, lebo to by som potom musel nahlásiť (aby som nenaplnil skutkovú podstatu trestného činu spolupáchateľstva verejného ohrozenia), polícia by budovu evakuovala, hasiči by ju nechali zbúrať a Topky (posledný portál, kde nie je nutné sa prihlasovať) by skončili :((( Nie, Topky si nedáme !
9. 12. 2019   jim45
Mne tukli auto a ziadal som preplatit aj strateny cas aj trvale znehodnotenie vozidla. Pritom som absolutne neprehanal. Chcel som asi 400 Eur. Samozrejme nic.
9. 12. 2019   anonym
Neviem ako to vyuctuju, ale podla mna, vyuctuju len ten plyn, ktory bude mozne realne odcitat z pocitadla plynomeru.
Kedysi aj po poziaroch v bytovkach, kovove plynomery a kovove pocitadla, mali do uplnej odstavky pri poziari zachovany udaj.
Dnes po poziari, plastove plynomery, nebude mozne identifikovat a asi sa to rozpocita pausalne.
Otazka je uplne ina, ako sa pocita zo zanikom odberneho miesta, ci je mozne povazovat, za zaniknute odberne miesto od datumu a presneho casu vybuchu, alebo sa za odberne miesto nadalej pausalne plati, napriek tomu, ze je len virtualne a energia sa vo forme plynu neda odoberat, pre odstavku a havarijny stav, po vybuchu.
Lebo napriklad elektrarne, po poziari napriklad rekreacneho objektu, nadalej uctuju poplatky za odberne miesto.
Takze pravdepodobne este aj v tomto case, sa uctuju "pripojene" odberne miesta plynu v onom objekte, kde sa sice defacto byvat neda, ale pripojne miesta ostali de jure zachovane, lebo nikto nevypovedal zmluvu o pripojeni.
Rovnako aj parkovacie miesta v okoli domu, poistne za auta, ktore boli zasypane panelmi, elektromery ktore su instalovane v onom dotknutom objekte, rovnako merace tepla, kde si distribucia alebo spolocenstvo rozpocitava distribuovane teplo, moze byt brane v pripade poziaru, ako neopravnene vyuzitie ineho zdroja vykurovania.
Ani by som sa necudoval keby niekto zajtra chcel spravit reviziu vytahu, pripadne poziarnu reviziu neexistujuceho schodiska.
A nemali by sme si robit dobry den z katastrofy, ktora moze zajtra postihnut aj nas.
Staci sa pozriet na krajiny, kde sice nevybuchuje plyn, ale obcas nejaka ta bytovka je zasiahnuta kolateralnym bombardovanim, alebo nejakou spriatelenou delostreleckou palbou.
Keby podobne pravidla, ako platia napriklad v Bejrute, alebo Kandahare, ci v Cecensku, na poskodene objekty podobnym sposobom boli riesene aj u nas, mohli ubytovat postihnutych napriklad v objektoch ochrany civilneho obyvatelstva a nikto by netrcal v telocvicni.
Mimochodom tie objekty v dobe mieru, sluzili prave na podobne situacie, nielen na vybuchnuty panelak, ale aj pre napriklad unik cpavku zo stadiona, ci unik chemickych latok z vyroby a pod.
Vselico sme mali, ale mame prd.
1/1