Názory čitateľov


Názory k článku:
Slovenskí naturálni a remeselní vinári sa podľa svojich slov ocitli v existenčnom ohrození

6. 12. 2019   anonym
Je to ako v tom vtipe, ked stary vinar, hovori mlademu, ze mu prezradi velke tajomstvo..
Vraj vino sa da robit aj z hrozna..
Zakladom ne-uspechu naturalnych a remeselnych vinarov nasej kolonii je v prvom rade otvoreny trh. V kazdom hypermarkete, je na vyber mrte vina, od australie, cez juznu ameriku, po portugalsko, taliansko, grecko.
Takze nase hrozno, okrem otelaku na plote a doma vypelenej vinovice, nema prakticky sancu.
Cuco sa dovaza, hoci aj z australie a vzhladom na cenu, dotacie ako maju Francuzi, alebo Spanieli, nedokazeme dat nasim vinarom.
Ak sa polosladke vino v litrovke, predava za 1,7 eur, pripadne Tokaj sa predava za 3eura, ci alkoholizovane vino z portugalska, za 5 eur, tazko nejake vina, budu konkurovat u nas doma a navyse nie kazdy rok sa dari.
Dotacie a globalny obchod, zabiju podobne aktivity.
Jedine kvalita poctiveho remesla sa prejavi vtedy, ak naturalny a remeselni vinari v nasej kolonii, teda ti sikovnejsi, na rozdiel od zrucnych, dovezu cisternu vina, alebo kamion niekolko kubikovych barelov a naflaskuju to, co sa da kupit lacnejsie. To, co sa urodi u nas, mozu nechat zozrat skorcom.
5. 12. 2019   Mysli Demokraticky !
1) je nesporné, že cestou novelizácií Zákonov vláda a parlament SR všemožne chráni vinice
2) rovnako je nesporné, že väčšina viníc v skutočnosti existuje len na papieri, lebo odkedy z nich pseudokomunisti vyhnali po roku 1945 Nemcov, tak spustli
3) práve sa dozvedáme, že malí vinári sa ocitli v existenčnom ohrození
Človek neznalý princípov právneho demokratického štátu by musel konštatovať, že tu niečo neštimuje a teda asi niekto klame.
Je síce vysoko pravdepodobné, že klamú všetci - lebo to je od roku 1989 základná pracovná metóda (moderne sa tomu hovorí "politické sľuby", "plánovanie", "marketing", "informácie" či "žurnalistika")
V totalite sa aspoň doma hovorila pravda a na verejnosti sa zase klamalo predpisovo, takže sa vlastne neklamalo, lebo všetci dokázali bez problémov "čítať medzi riadkami".
Prekrásny je dialóg pána podnikateľa Kočnera s pánom generálnym prokurátorom (YouTube) v ktorom ten prvý permanentne usvedčuje toho druhého z primítívneho klamania (aj keď je možné, že to bolo len pokus o odrb na pána finančného mága Haščáka, že Kočner - ktorý to zrejme zorchestroval - v tom nemá prsty. Prípadne je tiež možné, že to má len zalepiť oči nám, aby sa zakryla nejaká ďaleko väčšia prasačina :)
Ale späť k tým viniciam !
Ako teda čítať medzi riadkami v demokracii ???
Nuž veľmi jednoducho.
Samozrejme, že všetci verejní činitelia majú v prdeli akýkoľvek záujem o čokoľvek a kohokoľvek - teda okrem svojich zámkov, limuzín, jácht, súkromných lietadiel a prostitútok (v prípade gentlemanov) - resp. kabeliek Vuiton, lodičiek Gucci, či slnečných okuliarí Šťaldoríni (v prípade dám).
Čiže cieľom je vytvoriť nedostatok (ako sa extrémne osvedčilo za komančov - vtedy veru predávajúci nemusel mať ani len najmenší strach, že by nepredal pomaranče, banány, videorekordéry, osobné počítače (bárs aj z Peru :) - či obyčajné rifle), aby sa potom dali predávať výnimky (of course platené igelitkami a úhľadnými balíčkami alobalu) - lebo je jasné, že len idiot by v globálnej dedine pestoval na Slovensku vinič, keď môže kúpiť vynikajúce a extrémne lacné zahraničné vína v najbližšom supermarkete. Zato o stavebné pozemky je stále núdza a falošná "ochrana životného prostredia" sa iste postará, aby ceny nehnuteľností nikdy neklesli - však prečo by tým mladým smradom mali lietať pečené holuby do papulí - len nech si poriadne zamakajú na splácaní hypoték, aspoň nebudú stále visieť na Fasbúku ;)
A aj s emisnými povolenkami sa dajú robiť super kšefty - najmä ak sa podnikateľ vyhne akejkoľvek výrobe :)
1/1