Názory čitateľov


Názory k článku:
Opozícia:Zmena podmienok pri minimálnom dôchodku naruší zásluhovosť systému

5. 12. 2019   kto vyčistí chliev?
Doteraz boli drobní živnostníci napádaní a upozorňovaní na skutočnosť,že platia odvody do SP z minimálneho vymeriavacieho základu, čo bude mať za následok ,pri vzniku nároku na dôchodok iba jeho minimálnu výšku. Čiže za minimálne odvody počas aktívnu dobu cca 45 rokov si vyslúžia minimálny dôchodok. Od januára tu budeme mať nový fenomén- ďaľší minimálny dôchodok,tam bude postačovať mať odpracovaných 30 rokov,jeho výška nebude viazaná na zaplatenú výšku odvodov,a vyratávaný bude percentuálne z výšky priemernej mzdy v NH.Otázka znie: Ak za celoživotné minimálne odvádzanie z minima dostanem minimálny dôchodok vo výške cca 335 Euro a v druhom prípade,po odpracovaní 30 rokov, 325 Euro,oplatí sa mi pre cca 10 euro/mes. rodziel,kŕmiť Soc. poisťovňu o 15 rokov dlhšie ? Prečo nebol zmenený obdobne výpočet aj ostatným, ktorí poctivo,aj ked z minimaˇplatili celý život,ale iba tým,čo z rôznych dôvodov toto nedodržali ? Je to celé neobjektívne,diskri munujúce a hlavne choré.
5. 12. 2019   Dig
Hlavne to treba dat na sud a ziadat od socialnej poistovne vyplatenie rozdielu. Ja ako zamestnanec som sokovany coho su tito smejdi v parlamente schopny. HROMADNA ZALOBA.
5. 12. 2019   jim45
Vazena opozicia, kym su na Slovensku tretinove platy oproti Rakusku fakt by som velmi zvazoval restriktivne opatrenia voci obcanom. Akurat vas obcania znenavidia. A zas polahky vyhra Fico. Naozaj nemate rozum? Co chcete zasluhove pri tychto minidochodkoch, ktore su vlastne pomocou v hmotnej nudzi.
12. 12. 2019   Dig
A preco su tu tretinove platy? Pretoze stat riadia dementi, zlodeji a mafia ktora to prihrava len svolim ludom.
4. 12. 2019   Rudolf
To je zaujímavé. Keď sa ani nie pred mesiacom diskutovalo o dofinancovaní dôchodkov pre druhý pilier aspoň na úroveň prvého piliera, ako to Mihál a Švejna obhajovali. To, že od zavedenia druhého piliera odtieklo zo sociálnej poisťovne na účty DSS viac ako 7 milárd Euro nikomu nevadí, to si dokázali všetci zainteresovaní ochrániť. Tu začne niekto tvrdiť o odvodoch do (z) jedného eura. Je nastavený minimálny odvod pre živnostníkov, zamestnancov. Špekulanti z radov právnikov a ich známych začínajú vymýšľať, ako nezaplatiť nič a všetko z firiem vytiahnuť bez platenia odvodov. Tým pádom nebudú platiť ani do zdravotnej poisťovne. Na takýchto by sa mala pozrieť polícia cez obrat firmy a platené odvody. Možno by to bola väčšia sranda ako z Kočnerom.
5. 12. 2019   milan9
Veď už dnes platí zákon, ktorý umožňuje majiteľovi vyplatiť dividendu zo zisku. Daň právnickej osoby je 22 percent zo zisku. Daň z dividendy 7 percent z odmeny zdanenej 22 percentami. Odvody do SP a zdravotnej poisťovne žiadne.
Ale majiteľ je buď rentier a platí si zdravotný odvod sám a do SP nič a nepočíta sa mu nič do dôchodku, alebo je zamestnanec alebo živnostník a platí minimálne odvody ak má minimálny príjem..
4. 12. 2019   milan9
Ako si môžem nastaviť odvody do SP. Minimálne odvody už netreba platiť?
4. 12. 2019   M.V.
Na jednej strane sa tu šíria nezmysly o zdaňovaní starobných dôchodkov a ich naviazaní aj na odvody a na druhej strane sa majú priznávať ľuďom takpovedic s "aj s nepracovným životným štýlom?" Obyčajné chucpe.
4. 12. 2019   Pozor Názor
Ľudia s "nepracovným životným štýlom" sú súčasťou spoločnosti.
A nie sú to len naši opálení spoluobčania - respektíve nie všetci.
Sú to deti, sú to prestárlí, sú to invalidi, sú to chorí a sú to aj takí, ktorí sa proste prírode nevydarili tak ako celebrity, akademici, či iní stachanovci.
Paradoxne aj večne opitý bezďak je v skutočnosti už neliečiteľne chorý - aj keď je pravdou že si to spôsobil sám.
Predošlý (zlý) režim sa to snažil riešiť väzením, ale ani to nefungovalo.
Terajší režim (dobrý) to zase rieši tak, že sa díva inam (trestný čin sa nestal).
Funkčný systém by to však mal riešiť systémovo.
Jedna veria je tá, ako to napokon riešili komanči (a dodnes rieši Západná Európa) - v podstate úplatkom - lebo Luník IX bol len úplatok, proste aby bol kľud. Vlastne jediná chyba bola, že bol jednorazový (resp. skončil)
Tak to funguje dodnes napríklad v Írsku (Travelers).
Iná možnosť je nemecký, inžiniersky prístup "arbeit macht frei".
Ale ani ten sa neosvedčil.
Každopádne, americký prístup hrania sa na "charitu" (kde v skutočnosti ide ide iba o dňové úniky) je chorý a nefunkčný.
Srdcervúca kresťanská starostlivosť o bezdomovcov, keď klesne pod nulu, je smiešne-trapný pokus vyčistiť špinavé svedomie.
Lebo civilizácia je o tom, že o jedincov s problémom sa má postarať štát a ostatní to musia akceptovať, aby mohli spávať s kľudným svedomím.
Samozrejme nie taka, že tí, čo sa úplatkami natlačili do pozícií reprezentatov štátu to rozkradnú.
Taký štát nemá právo na existenciu a ak ľudstvo nedokáže vytvoriť nič lepšie, tak je na tom rovnako.
Takže štát musí byť schopný a ochotný nielenže každému podať pomocnú ruku - ale postarať sa o neho aj keď nie sú schopní (v tomto prípade je ochota schopnosťou) ju prijať.
Lebo nikto normálny nechce aby iní trpeli - keď pre nič iné, tak už len preto, že to berie chuť do jedla ...
To však v žiadnom prípade neznamená, že je nutné nomádov nútiť, aby sa vzdali sťahovania, vozov a koní a namiesto toho sa išli tesniť do tesných domov.
Nie každého životným snom je práčka, umývačka, vysávač, LCD televízor, podlahové kúrenie a tepelná pumpa s výmenníkom tepla pre prívod čerstvého vzduchu. Ak chce niekto spať pod hviezdami - a neobmedzuje pri tom iných -je to jeho osobná vec.
A keď sa bezďák chce upiť čúčom k smrti - je to jeho rozhodnutie a jeho právo. Nikto by ho neml nútiť, aby "liečil prezidentovo srdce" (aj keď si to len vymyslel).
4. 12. 2019   M. V.
Tu sa nejedná o invalidov, ale o starobných dôchodcoćov´ invalidi majú pochopiteľne právny nárok a niektoré diagnózy sú umiernené oproti minulosti napríklad zrak. Ide len o to, aby sa poistenie nenahradilo náhradnými dobami s odvodom 1 euro mesačne. Na to doplatia len plne výkonní ľudia. Pochopiteľne taký stav nevydrží 30 rokov a zákon bude x-krát revidovaný alebo zrušený a potom špekulanti doplatia. Slovensko je priveľmi chudobné, aby si mohlo dovoliť zrušiť zásluhovosť. Niektoré názory sa musia vyjadrovať len korektne v úvodzovkách s opatrnou štylistikou. Tí jednoeuroví môžu byť aj formálne zamestnaní migranti a sme v pasci. Starobný dôchodok musí byť viazaný na celoživotné úsiliń kvalitní ľudia sa nemôžu nechať zašlapnúť.
4. 12. 2019   anonym
Problem je podla mna inde.
Problem je v tom, ze po plnej zamestnanosti a zasluhovosti, po roku 89, demotovali z priemyslom a polnohospodarsvom, aj pracovne miesta.
Proletariat pretransformovali na ludske zdroje, ktore sa stali v urcitom obdobi, 30 rocnej novohistorie nepotrebnymi.
podstate asi sa jedna o 20 rokov marginalneho obdobia vysokej nezamestnanosti.
Z toho obdobia, ludske zdroje naozaj asi nebudu mat dochodok, iba v pripade ze:
Budu pracovat o 20 rokov dlhsie, coho sa pravdepodobne nedoziju.
Zomru skor, ako na podvyzivu, pri zasluhovom dochodku, alebo..
Alebo sa transformuje dochodkovy system na nezasluhovy.
Pri tom, sa mozno zvezie nejake to 0,3% 1 eurovych odvadzacov.
Ale vzhladom na osady a osadnikov, mnoziacich sa na plne davky, je to v podstate bezvyznamna skupina, lebo vyznamnejsiu tvoria gumy z vysluhovymi dochodkami, po odnudeni sa v 20r. sluzbe.
A tam je otazka, co je vlastne zasluhovost. Pretoze v tejto kolonialnej otrokarni, je v podstate aj pre pracujuceho v montovni, zazrakom a v podstate neuveritelnym pocinom, dozit sa vobec nejakeho dochodku.
V praxi sa ale asi jedneho krasneho dna, montovne zrusia, takze ona ta doba dozitia sa u rocnikov dnes aktivnych post proletarov, Husakovych deti, asi naozaj nema na co tesit.
Tak aspon ta vizia, ako fatamorgana, ze sa doziju aspon niecoho pekneho a nepojdu do plynu, je celkom pekna.
5. 12. 2019   M. V.
Anonym; V minulosti nebola práca a dnes sú vraj Slováci veľmi drahí teda najradšej by ich nahradili importovanými ľudskými zdrojmi. Na sociálne a poistenie a odvody im potom budú musieť doplácať obce zo svojich dáňových príjmov ak sa z tohoto dôvodu neuplatnili v pracovnom procese lebo už nebude ma kto platiť. Zásluhovosť je dnes definovaná ako osobný mzdový bod a tam sa zohľadňuje minulosť pričom sa zakladá priestor na nové špekulácie s jeho dopočítavaním. Asi 8 miliard poistného začína lákať Z druhého piliera nikto nevyžije aj s tým bude problém.
5. 12. 2019   anonym
Problem bude vyrieseny, ako v minulosti v kazdej nepotrebnej kolonii.
Strati sa na urcity cas, potreba sfery vplyvu a zaujem kolonizatotorov upadne.
Tak sa turbulencie a rozne neprijemne stavy v spolocnosti a politike, ekonomii krajiny, nechaju vyhnisat, alebo odhnit.
To sa uz stalo a niekolko krat v nasej kratkej historii.
Potom, ak sa ukaze potreba opatovneho zavedenia sfery vplyvu, bude to to ostalo, zapriahnute do prace. Pokial sa tak nestane, ostane len akasi konzervovana krajinna forma z prezivsimi a samospravou, ochotna prijat akehokolvek kolonizatora, pre rozhybanie akejkolvek aktivity.
1/1