Názory čitateľov


Názory k článku:
Zdanenie bohatých: Prečo to v Európe nikdy nefungovalo

27. 11. 2019   Urban
Bohati si cez politikov porobili take zakony aby mohli ešte viac bohatnúť.Vieme že zakony sa daju poscchvalovať aj na vraždenie.
27. 11. 2019   anonym
U nas v kolonii, je to zavedene davno, akorat sa jedna o zdanenie relativnej chudoby-
Bohaty dane neplatia, vraj ziadnu DaNu nepoznaju.
27. 11. 2019   Zamyslenie pred Defekáciou
V roku 2010 bol natočený vydarený film Inside Job. Film popisuje príčiny, priebeh následky poslednej finančnej krízy, založenej na finančných derivátoch CDO (Collaterized Debt Obligations). Tvorcom sa podarilo vytvoriť pútavý dokument,doplnený rozhovormi s množstvom predstaviteľov finančných elít z ktorých mnohých nachytali na protirečeniach, či priamych klamstvách. Niet divu, že film získal množstvo ocenení, hoci tvrdo kritizuje rozhodnutia hneď štyroch US prezidnetov - Reagana, Clintona, Busha a dokonca aj Obamu.
Super.
Demokracia zvíťazila a odhalila vinníkov všetkého zla - nenásytných bankárov, ktorí zhrabli desiatky a stovky miliónov (ale aj miliardy) a spôsobili škodu dobrému malému Američanovi, ktorý prišiel o dom, úspory a niektorí následne aj o život.
As easy as that.
Lenže to tak troška znie, ako ideologický film z PŠM (politické školenie mužstva) pred 1989 :( Pritom je zvláštne, že film neprišiel z Kremla, ale z Hollywoodu a ocenenia nezískal na Východe, ale na Západe.
What the fuck ?
Nuž film je v prvom rade umelecké dielo a nie spravodajstvo, alebo vyšetrovací spis. Neexistuje úspešný film ktorý by neklamal - inak by sa nepredával.
Asi netreba moc dôvtipu, aby bolo jasné, že cieľom tohto krásneho filmu v skutočnosti nebolo odhaliť pravdu, ale zamiesť stopy.
Tak ako voľakedy dávno vo Vatikáne, či počas Stalinských procesov u nás. Vyfabrikovaní vinníci ešte ani na šibenici nepochybovali o rodnej KSČ.
Proste telo je slabé, ale systém je dobrý.
Vatikán to tvrdí dodnes - a rovnako aj ten výgrc, čo si hovorí "demokracia západného typu". Komunisti už zistili kde je sever a žiaden by sa za svoju rodnú KS už dnes obesiť nenechal.
Takže celý ten - naozaj krásny - a v mnohom aj naozaj poučný film - je len jalový pokus ospravedlniť zločinný systém a zvaliť vinu na pár nenažraných managerov, či ujetých matematikov - pričom o Gaussovej kopule a poistnej matematike, zneužitej na závislé sety dát sa tento film nezmieňuje, lebo to by pre cieľovú ovcu (diváka/zákazníka) bolo prikomplikované - a vlastne aj naozaj zbytočné.
Lebo dôležitejší je systém "demokratickej" korupcie, ktorýá k nám z USA prišiel po 1989 a ktorý práve tak pekne odhaľuje Kočnerova Threema.
Manageri sú totiž len služobníci, ktorí môžu konať, len v hranicach, ktoré im spoločnosť určí a tak mnohí skôr umrú, než zbohatnú. Ak však tí, ktorí tie hranice majú určovať, dostávajú plné igelitky, aby ich neurčovali (v USA sa korupcia vznešene nazýva lobying :) tak je niekde chyba. lebo zrejme aj retardovanému už došlo, že tie desiatky miliónov, čo CEO US nadnárodných monopol dostávajú - neostávajú v ich vreckách (teda nie všetky). Skutočný investigatívny film by ukázal, koľko musíte komu zaplatiť, aby ste takýto flek získali a udržali. Ale to by režiséra veľmi rýcho skuciakovali aj v bašte demokracie :( A na druhej strane - väčšina tých predražených nehnuteľností nepoškodila dobrého, pracovitého Američana - ale špekulanta, ktorý ten zločinný systém z neho vytvoril :(
27. 11. 2019   Frantisek Nahnevany
Well done.
27. 11. 2019   buratino
„Manageri sú totiž len služobníci, ktorí môžu konať, len v hranicach, ktoré im spoločnosť určí a tak mnohí skôr umrú, než zbohatnú. Ak však tí, ktorí tie hranice majú určovať, dostávajú plné igelitky, aby ich neurčovali, tak je niekde chyba.“...dobre napísané.Ale poznám aj takých,čo pre vec divokého trhu bez minima pravidiel sú zapálení rovnako,ako oní komunisti,čo boli oddaní Strane ešte aj vo chvíli,keď už mali tou istou Stranou na krku nasadenú slučku...Pochybujem ,či mu niekto nosí plné igelitky,ale jeden taký z bilbordov hlása: „menej štátu,nižšie dane“.OK,beriem, je to tiež legitímny názor s ktorým sa uchádza o priazeň voliča.Prečo sa na tom bilborde,hneď vedľa toho hesla smeje ako po vyslovení dobrého vtipu,bude len zrejme PR omyl.....
27. 11. 2019   Frantisek Nahnevany
Keď to takto pôjde ďalej, tak napríklad pri tzv.DPH bude postupom rokov výber tejto nezmyselnej a ničím neopodstatnenej dane pre štátny rozpočet z roka na rok nižší a nižší.
27. 11. 2019   buratino
zmyslom DPH je napĺňanie štátneho rozpočtu,tak ako píšeš.Štát bez štátneho rozpočtu by prestal byť štátom....
27. 11. 2019   Frantisek Nahnevany
ALE:
Suma, ktorú spotrebitelia, zákazníci a vôbec občania od roku 1993 pod zámienkou DPH denno-denne daňovým subjektom /podnikateľom, obchodníkom, exekútorom, s.r.o., a.s., . . ./ platia sa rozhodne v plnej výške do štátneho rozpočtu neodvádza. Štátu sa odvádza, teda keď sa už odvádza, iba zlomok sumy dane, ktorú naivní a nič netušiaci spotrebitelia, zákazníci a vôbec občania od roku 1993 pod ikonou DPH "v dobrej viere" platia.
27. 11. 2019   buratino
Samozrejme,že nie..štátu sa odvádza len rozdiel medzi daňou prijatou a daňou zaplatenou.Môže to výjsť aj záporne,vtedy naopak inkasuje daňovník.Na tom je založený princíp daňových podvodov,ale to je už vecou štátu(aj nás-i my sme jeho súčasťou),aby takéto podvody nefungovali....
27. 11. 2019   Frantisek Nahnevany
Na Slovensku, ale aj v Česku je to od roku 1993 podvod na spotrebiteľoch, zákazníkoch a vôbec na občanoch.
Spotrebitelia, zákazníci a vôbec občania platia daňovým subjektom /podnikateľom, obchodníkom, exekútorom, s.r.o., a.s., . . ./ denno-denne pod zámienkou DPH /dane z pridanej hodnoty/ de facto finančne vyššiu daň, t.j. daň z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane.
Naopak o.i. horeuvedené daňové subjekty zaplatia /keď teda už zaplatia/ štátu v skutočnosti finančne nižšiu daň, t.j.daň z rozdielu medzi výstupom a vstupom resp.z rozdielu medzi predajnou cenou a nákupnou cenou. Značná časť tzv.DPH tak zostáva práve daňovýn subjektom. Nie štátu.
Pri kalkulácii s tzv.DPH je všeobecne využívaná a zneužívaná ekonomická a matematická negramotnosť.
Pri tejto neznyselnej a ničím neopodstatnenej dani, takzvanej DPH, sa kumulujú straty. Od roku 1993 to boli a sú miliardy SK, od roku 2009 Euro. Stovky miliárd SK, od roku 2009 Euro.
27. 11. 2019   andre
DPH bola zavedená ako núdzová daň, na obnovu po II. svet. vojne , a pôvodne len na obmedzenú dobu. Jej pretrvávanie v Štátnych rozpočtov štátov EU má ničivý účinok na stredné a nižie spoločenské vrstvi. Pretože jej výber je pre štát jednoduchý ,a zároveň umožňuje podvody pri tzv. vratkach DPH pre netrestaných občanov a neplatenie daní pre nadnárodných svetoobčanov je v súčasnom sociálnom systéme v EU nezrušitelná. Otázka znie dokážeme poslať ,, štyri nohy dobré ..., tam kam patria a potrestať tých ktorý na náš účet budujú Svetoštát alebo sa zmierime zo zánikom?
27. 11. 2019   Frantisek Nahnevany
Celé to začalo nasledovne:
Die Mehrwertsteuer /Mwst./ vymyslel kedysi v roku 1919 podvodník Karl Friedrich von Siemens. Spoločnosť Siemens /rok založenia 1847/ sa stala úsprešnou a boli na ňu uvalené pomerne vysoké dane.
Postupom rokov dedičia, následníci, šéfovia špekulovali ako bremeno daní preniesť na zákazníkov a ešte im t.j. spoločnosti značná časť daní zostane. Spomínaný Karl Friedrich von Siemens prišiel s nekalým nápadom a predniesol die Mehrwertsteuer /Mwst./.
Hoci bola táto daň v Západnej Európe ostro kritizovaná, zloduchom sa ju podarilo zaviesť.
V roku 1993 podvodníci v popredí s ing.Brátou Jarošovou,PhD. podhodili parlamentu tzv.DPH a diletanti na Slovensku a v Česku to schválili.
Dnes sa však píše rok 2019.
Poznámka k vratkám tzv.DPH.
V skutočnosti to nie sú vratky DPH. Nie sú to vratky dane z PRIDANEJ HODNOTY. Je to niečo obludnejšie. Sú to de facto vratky finančne vyššej dane, t.j. vratky dane z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane. Podvod na podvod.
27. 11. 2019   Ružena
1. Nemůžete legislativou udělat z chudých prosperující a prosperující legislativně odstavit od příjmů.
2. Co dostane jeden člověk, aniž by si to odpracoval, to musí odpracovat jiný člověk, aniž by za tuto činnost obdržel odměnu.
3. Vláda nemůže dát nikomu nic, aniž by si to dříve nevzala od někoho jiného.
4. Nelze rozmnožit bohatství tím, že se rozdělí.
5. Jestliže si polovina lidí představuje, že nemusí pracovat, protože se druhá polovina o ně postará a když druhá polovina zjistí, že není dobré pracovat, protože někdo jiný bezpracně dostane to, co oni vytvořili, tak to je začátek konce každého národa.
27. 11. 2019   Frantisek Nahnevany
Perfektne.
27. 11. 2019   Dig
Na Slovenku toto bolo dotiahnuté do dokonalosti.
27. 11. 2019   @@@
a takto funguju manažeri firiem ....bez prace zarabaju obrosvke sumy penazi :D
29. 11. 2019   WorkingClassHero
ved presne takto (ne)funguje tento tvoj kapitalizmus ty anarchokapitalistka :)
tieto osuchane pravicove dristy sa nedaju uz pocuvat
9. 12. 2019   hoax
skorej narazaju na ten paradox ktorý spomenul aj W. Buffet ked vravel ze jeho sekretárka platí vyššie dane ako on ..(samozrejme ked sa bavíme o percentách z príjmu) .. ide o to ze bohatý su dosť bohatý aby mohli tie dane "optimalizovať) a chudobny iba drie a platí kde ho len štát môže ožobračiť ..
27. 11. 2019   Frantisek Nahnevany
A navyše si v prípade Mwst., VAT, IVA, TVA, DPH . . . značnú časť sumy dane zinkasovanú od spotrebiteľov, zákazníkov a vôbec od občanov ponechávajú. Napríklad v Nemecku tak od roku 1020, vo Francúzsku od roku 1954, na Slovensku a v Česku od roku 1993 . . .
1/1