Názory čitateľov


Názory k článku:
Ocenenie akcií: Americké výrazne vyššie, prečo?

19. 11. 2019   Higgsov Bizón
V roku 1976 Spojené Štáty Americké rozhodli o stavbe najväčšieho urýchlovača elentárnych častíc SSC - Superconducting Super Collider - ľudovo Desertron, lebo v Texase (ktorý vyhralfederálnu súťaž leboz vlastného prispel jednou miliardou.
Obvod tejto gigantickej "elektrónky" mal byť cca 90km - čiže ako z Bratislavy do Nitry, dosiahnutá energia častíc 20TeV (číslo ktoré korešponduje s US zahraničným dlhom - čiže 2-ka s trinástimi nulami a ktoré nevôjde do bežnej kalkulačky, tak ho všetci radšej ignorujú)
Odhadované náklady boli najprv 4 miliardy, potom 12 a keď sa odvŕtalo 23 km tunelov (a 17 vertikálnych šácht), každému začínalo byť jasné, že to bude viac ...
Potom však nastalo niečo neslýchané - kongres v roku 1983 proste zatiahol ručnú brzdu a projekt zastavil. Mohlo by sa zdať, že to nič neznamená - však aj v Bratislave máme Rázsochy - lenže USA neboli po kolapse komunizmu a SSD bola prestížna záležitosť.
Odkedy totiž židovskí vedci obdarovali za peniqaze amerických daňových poplatníkov svet atómovými a temonuklárnymi zbraňami, Amerika bola bez debaty v čele svetového základného výskumu.
A zrazu prc !
Ešte donedávna svetu trónil gigantický urýchlovač Tevatron (Fermi Labs - Chicago) a aj ten šuplôi v roku 2011 do šrotu, takže dnes nemá vlastne nemá európsky urýchlovač Large Hadron Collider (CERN) konkurenciu ...
Že no a čo ?
No nič - pravda je, že nie je dobrý na nič iné, než Higgsove bozóny (nie bizóny :) ale ide o princíp.
Kohút nikdy neustúpi zo svojho smetiska ak nepríde o moc a/alebo moč.
Moc aj moč sa v tomto prípade volá "peniaze".
Že Amerika peniaze nemá je zrejmé z každoročnej estrády prerušovania finacovania vládnych výdvakov - kým v kongrese zase nezvíťazí sloboda demokracia vo forme každoročného zvýšenia stropu dlhového deficitu. A potom je zase veselo, až kým znova neubehne rok (za Trumpa aj kratšie).
Ako to teda je s tou burzou ?
Je to klamstvo ???
Nie, nie je.
Problém je, že Amerika začína byť chudobnou krajinou v ktorej je zopár ultrabohatých jednotlivcov.
Asi ako na Blízkom východe ...
Dosť smutný vývoj pre krajinu, ktorá sa považuje za majiteľa demokracie a ľudských práv :(
19. 11. 2019   @@@
možno je to preto že pozerame len do roku 1995 .... pričom si nemusime uvedomiť že cely čas je to nadhdnotene ....P/E je dnes ake je ale ked sa pozrieme spatne do 50tych rokoch alebo do 20tych rokoch minuleho storočia tak zistimme že pomer P/E sa pohyboval len niekde okolo 10tisch alebo aj menej to len ukazuje že cely tento graf by potom vyzeral inak a pri pohlade do minulosti by sme si povedali že cely čas od roku 1995 je to vlastne nafuknute .....ale to je tak ked si z niečho vyberame len poslednych par rokov a ignorujeme zvyšok historie
1/1