Názory čitateľov


Názory k článku:
Aj tvoj dlh narástol, na 32 500 dolárov

19. 11. 2019   Zamyslenie before Defekácia
Nemusí vás trápiť, ani keby ten dlh vyrástol na milión - trápiť vás musí, čím je krytý.
Nie, nehovorím o zlate, briliantoch - či mušličkách, farebných sklíčkach, alebo hoci aj plutóniu - to nie je žiadne krytie - to je len iná forma peňazí (ale s presne tou istou funkciou) - podobne, ako bitcoin.
A čím teda majú byť tie peniaze kryté ?
Nuž veľmi jednoducho - stačí si uvedomiť ako a prečo peniaze vznikli a akú mali vtedy funkciu.
Ich zmyslom bolo umožniť tovarovú výmenu v prípadoch keď nebolo možno obchodované tovary vymeniť priamo - jeden za druhý (z dôvodov rozdielnych hodnôt, množstiev, miest, či času).
Čiže peniaze sú len zástupca tovaru - kým sa nedostane od producenta k spotrebiteľovi.
Je to v podstate dlžobný úpis - potvrdenie o tom, že práve prebieha nejaká obchodná transakcia.
A tak vznikajú v čase zahájenia tejto transakcie a v čase jej ukončenia zanikajú !
Tovarom pritom môže byť absolútne hocičo - nielen potraviny, odev, obydlia, dopravné prostriedky, palivá - či zvukové záznamy vystúpení populárnych hviezd - alebo aj vynútené výpalné v podobe koncesií, poplatkov, pokút, daní.
Jedinou podmienkou je, že sa musí jednať o tovarovú výmenu a teda nie dar (aj daň môže byť tovar, ak za ňu štát niečo odovzdá - napríkolad opravenú Štúrovú, či autobusové nádražie - to, že cena nezodpovedá je z hľadiska tovarovej výmeny bezpredmetné :)
Čím sa dostávame k cene. Cena nie je vlastosť tovaru (ako urobili komunisti a moderní "demokrati" - je to vyslovene náhodná veličina - výsledok vyjednávania predávajúceho a kupujúceho. Čiže závisí len a absolútne od ich momentálnch potrieb a skľudom môže vykočiť za sekundu z 1 centa na tisíc miliárd - a nazad.
Keďže na Zemi stále niekto niečo vymieňa, sú v obehu stále nejaké peniaze.
Tak vzniklo obeživo.
...
19. 11. 2019   Zamyslenie after Defekácia
Každé obeživo (hoci aj platinové) je v skutočnosti podvod, lebo nikdy nemôže prene korelovať s momentálnym objemom rozbehnutých transakcí (navyše v čase a priestore)
Bitcoin by to dokázal vyriešiť - ale hlavným zámerom jeho vzniku zrejme bola špekulácia a osobné obohatenie a nie služba spoločnosti (ak nie - tak aspoň bol takýámto spôsobom zneužitý)
A to je jadro problému - každé známe obeživo v histórii bolo VŽDY zneužité - "seigniorage" (zisk z vydávania peňazí) je vlastne najvyššia forma beztrestného kradnutia. Z toho si NBS (okrem iného) postavila v tom čase najluxusnejšiu budovu na Slovensku.
Takže čím je ten dlh o ktorom sa bavíte vyšší - tým je na prvý pohľad vlastne lepší - lebo znamená, že sa vo svete uspokojuje viac potrieb (a je úplne jedno, či životných, alebo totálne nezmyslených - každá transakcia pri ktorej sa slobodne dohodnú predávajúci a kupujúci je z hľadiska peňazí správna a dobrá.
Problém je, že neprehľadnosť sveta peňazí vytvorila nesčíslené množstvo parazitov, ktorí buď rovno kradnú, alebo za svoj "tovar" (služby) vynútene svojvoľne oceňujú bez dohody s odberateľom - ktorý ich produkty často musí odoberať hoci o ne nestojí (napríklad koncesné poplatky) ...
Ale ako už ktosi povedal, ľudia majú takú vládu (či iného Kočnera) ako si zaslúžia, lebo politici sú len elitný vývar z toho bahna, čo sa nazýva "spoločnosťou".
A v žumpe môžeš loviť do súdneho dňa, jediné čo z nej vytiahneš je houno.
A preto sa potom nemožno čudovať že demokraciu nemáme - a nikdy mať nebudeme - lebo ju budem večne budovať (ako posledne múdro zistila pani prezidentka) - tak ako sme nikdy nemali ani komunizmus, len sme ho večne budovali. "Komunizmus" už po papuli dostal, "demokracia" si to zrejme vychutná čoskoro. Lebo tieto problémy nie sú len problémom Slovenska :(
18. 11. 2019   Marek
A komu to dlhujeme keď je to celosvetový dlh??
18. 11. 2019   Lofo
Jeden druhému. Ja si požičiam od teba 1000e, ty od Fera a Fero odomňa. V skutočnosti nikto nikomu nič nedlží ale v účtovníctve je dlh 3000€.
19. 11. 2019   Marek
No veď práve.... je to celé na hlavu s tou ekonomikou. Už len to, ako fungujú banky a ako vznikajú úroky na peniazoch, veď to je vlastne niečo čo neexistuje! Neviem do kedy budeme fungovať s týmto imaginárnym systémom.
28. 12. 2019   anonym
Vobec ma to netrapi, banky sudit nebudu vsetko sa jedneho dna vymaze alebo budu stale priratavat novy minus a budeme dalej zit ako predtym. Pocitujes to, ze nieco niekomu dlhujes a on tebe?
1/1