Názory čitateľov


Názory k článku:
520 v hrubom: Minimálna mzda na Slovensku patrí k najnižším v Európe

14. 11. 2019   Good Bye Cowboy
To sú pravdivé aj nepravdivé počty.
Lebo ak by tu naozaj boli také nízke mzdy, tak sa musia všetci zastreliť, lebo by proste nedokázali prežiť.
Alebo by všetci museli utiecť - čo je sčasti pravda, ale málokto ostáva vonku navždy.
Trik je v tom, že vonku je život drahší.
Takže plat je síce dvojnásobný, ale životné náklady tiež.
A nie vždy je to kompenzované vyššou kvalitou života - alebo občas len naoko.
Problém je, že náklady rastú vždy rýchlejšie než mzdy a tak peklo, čo si Nemci prežili po WWII (keď museli obnoviť krajinu zbobmardovanú do doby kamennej - pričom doma ostali len ženy, deti, invalidi a švindléri - lebo genetický výkvet Nemecka nechal kosti pri Moskve, Stalingrade, Kursku, v Severnej Afrike, Normandii a hoci aj na Dukle) sme si my prežili po 1989.
Paradoxne mladí dnes žijú zhruba tak, ako my za totality, lebo nominálne sú mzdy vcelku rovnaké. Môžu síce cestovať, videorokordéry sú tak lacné, že už ani nie sú, autá - ale aj benzín - sú tiež lacnejšie (a dokonca nepomerne kvalitnejšie - na rozdiel od potravín) - ale poistky, STK, EK a hlavne parkovné to sčasti kompenzujú. Katastrofálna je však premávka, vďaka ktorej bol lepší Trabant za socíku ako Mercedes dnes (vyskúšané :( Čo sa naozaj zlepšilo sú predajne typu Hornbach,lebo voľakedajšie Rempo s nimi nemohlo súťažiť ani vo sne. Na druhej strane nábytok z lisoveného papierového prachu obalený papierovou fóliou, imitujúcou masívne drevo, si komunisti vyrábať nedovolili. Ale ten lisovaný papierový prach zase nepraská, ako masív a konieckoncov načo držať ten istý nábytok celý život - a ešte ho nechať dediť - keď ho možno pri najbližšom maľovaní komplet vyhodiť a dať si iný. Podporuje to aj zamestnanosť :)
Proste pravidlá sveta sa zmenili nie všetkým to doplo.
Napríklad načo je komu dnes alarm, keď by každý bol v skutočnosti šťastný ak by ho niekto vuykradol a všetok ten shit poodnášal, aby bol dôvod si kúpiť nový (zahnutý televízor 8k, parnú trúbu a tak podobne). Lebo inak to treba nosiť do OLO a čakať v rade pred veľkokapacitnými kontajnermi - prípadne podstrčiť päťdesiatku miestnemu vajdovi, aby vás tam vôbec pustili, keď ste čakali pridlho a tak toho máte priveľa ...
Ale nemusíte mať strach, úroveň platov sa v EU vyrovná - lebo je to jeden z cieľov - akurát to zdržovanie bude o niečo skôr , než to zvyšovanie.
Ale to bohužiaľ bolo aj za komančov :(
Je teda šanca aby sme aj my raz konečne zbohatli ?
Iste.
Keď skrachuje USA :)
Teda ak tou dobou nebudete mať všetko uložené v USD, ale až taký debil snáď nie ste.
13. 11. 2019   nooo
hádam si nemyslíte, že západ dovolí (anglosasi, germáni a frankovia), aby mali slovania niekedy platy ako oni??? západ potrebuje lacných otrokov už dvetisíc rokov!
13. 11. 2019   Petrik2
Najtrápnejšie pri tomto všetkom je to, ako opozícia a podnikatelia za podpory médií nariekajú aký zlý vplyv na slovenskú ekonomiku má zvyšovanie minimálnej mzdy. Je to hnus.
13. 11. 2019   NR68
Až na to že my sme v priamej konkurencii so štátmi V4 a tam sme po čechoch najdrahší. Od jamuára sme suverejne najdradší.
13. 11. 2019   M.V.
vraj už sú naši ľudia veľmi drahí v tomto chudobinci Európy.
13. 11. 2019   KoVo
Vieš ako sa povie anglicky otrok ?
13. 11. 2019   @@@
ta mapa je v niektorych pripadoch uplne mimi ...na ukrajine 2,57 eur na hodinu ? pri 170 hodin by to bolo takmer 440 eur ale priemerna mzda na urkajine v prepočte je len okolo 300 eur takže je nezmysel žeby tam bola taka minimalka .....to iste finsko minimalka 22 eur na hodinu ? to by bolo okolo 3700 eur na mesiac čo je zas nezmysel kedže vo finsku je priemerna mzda cca 3500 eur na mesiac ....alebo srbska 3,05 eur na hodinu viac ako na slovensku tak ako je možne že sem chodia pracovať ? to iste rakušaci 18 eur na hodinu minimalka ? ...2krat vyššia minimalka v rakusku ako v nemecku ?....to odkial mate taketo nezmysli ???
1/1