Názory čitateľov


Názory k článku:
Ekonómovia o štvordennom pracovnom týždni: Najskôr zvýšme produktivitu, až potom pracujme menej

18. 11. 2019   pravda
teraz robim 3 tyzdne v kuse nebezpecnu robotu na ceste (premavka a idioti nervozny na cestach)od rana do vecera, manualne aj strojom. Viacej tahat nevieme lebo rano tma vecer tma. Ako mame zvysit produktivitu aby bol sef spokojny? Mozno keby sa jedna nedela dala ako vola za 2 tyzdne viacej by sme spravili. A este jedna vec, cim viac robime tym menej zarobime ako toto vysvetlite? Nenatahujem je to pravda co pisem.
18. 11. 2019   Jano777
Kamarát z USA pri pive mi rozprával ... ako je to v USA , kde on robí. V súčasnosti bude mať 70 rokov a robí 5 dni od 6,00 do 17,00 hod. V robote je 11 hodín 5 dní. Mladí pracovníci , ktorí vládzu a chcú zarobiť pracujú 7 dní. Ak odpracuje 7 dní ... majiteľ im vyplatí 8 dni . Pracujú 77 hodín týždenne. V kapitalizme je na 1. mieste zisk majiteľa ... ostatné je druhoradé. Makaj a makaj ... pokiaľ vládzeš ... a vyrob mi zisk .
18. 11. 2019   Robocop
„Ve středověku měli lidé více času než dnes. V průměru měl každý rok 115 volných dnů“
(Süddeutsche Zeitung,6.4.1999)
17. 11. 2019   Kritik
Karl Marx už vo svojej dobe predpokladal zvyšovanie produktivity práce, v dôsledku čoho bude pri výrobe materiálnych statkov pre spoločnosť potrebný stále nižší počet výrobných pracovníkov. Tupí komunistickí predáci, ktorí nikdy nevideli ani len obal marxistickej literatúry predpokladali, že pri vyššej produktivite práce skončia nepotrební pracovníci na ulici. Oni to nepochopili, zato o to lepšie to pochopili Japonci, ktorí nevedomky, ale v súľade s Marxovými ideami, presunuli predmetných pracovníkov do služieb. To predpokladá lepšie zdravotníctvo, školstvo, slovom všetky nevýrobné odvetvia.
V kapitalizme, ktorý sa večne ženie za ziskom, počítať so skrátením pracovného času a skráteným pracovným týždňom? A na Slovensku, kde sa v dôsledku zvýšenej produktivity práce uvoľnia prostriedky, ktoré sú následne rozkradnuté a kde sa už pri tvorbe ročného rozpočtu počíta s tunelmi?
Ani náhodou.
17. 11. 2019   Revolúcia Naobzore
Šesťdňový pracovný týždeň bol ešte nedávno normálny - prekvapivé bolo, keď sa objavili prvé voľné soboty (a vlastne je to stále zvláštne - teda aspoň pre katolíkov, moslimov a židov - keďže Písmo vraví jasne koľko sa má pracovať :)
A v nedeľu sa chodilo brigádovať.
Dokonca aj letné školské prázdniny neboli vymyslené, aby si detičky (a učitelia :) oddýchli - ale aby makali na žatve a pomáhali zničeným rodičom.
Lebo inak by v zime pomreli od hladu.
Otázka však je, ako zvýšiť tú produktivitu, keďže ju zvyšujeme už aspoň 100 rokov ?
A vcelku úspešne - ba až šialene.
Stačí pozrieť You Tybe: napríklad rodinný dom v USA postavený za 2 hodiny 52 minút a 29 sekúnd ! Nie 30 sekúnd ale 29 ...
No dobre - americký rodinný dom zrejme nie je to, po čom túžime - keďže je to drevená búda z preglejky, tenkých trámikov (fórbajtú), sadrokartónu a prípadne jedného radu tehál zvonka (ideálne dutých a na kant :)
Bodaj by to neodletelo, keď trocha zafúka :(
Naši čínski priatelia sú síce pomalší, ale zato stavajú naozaj - a aj s vnútorným vybavením : napríklad 15 poschodový hotel za 15 dní, či 57 poschodový mini-mrakodrap za atraktívnych 19 dní ...
Ani my nezaostávame - Štúrova za dva roky, nemocnica Rásochy za polstoročie a koľko bude trvať nové autobusové nádražie ... závisí od toho, kedy príde kríza.
Japonci sa so stavaním ani len ne5erú - tí si rovno skonštruovali 3D tryskovú tlačiareň, ktorou tlačia poschodie po poschodí a tlačiareň sa samočinne posúva nahor (zrejme až kým nenarazí do Mesiačika :)
Každopádne tu je riešenie aj pre 0-denný pracovný týždeň: načo rovbiť, keď tu máme moderných otrokov, ktorí (zatiaľ) neprotestujú a makajú ?
S kľudom sa tak môžeme vrátiť k osvedčenej demokracii Starého Ríma - a to bez porušovania ľudských práv a strachu z Germánov (a Slovanov, pred ktorými utekali voľakde z Černobylských močiarov :)
Lenže je tu problém.
Za čo si tí, čo si budú vychutnávať 0-denný pracovný týždeň kúpia to, čo tie chuďátka stroje v motorovom oleji tváre vyrobia - a čo budú robiť Bezos, Gates, Cukrová Hora & zvyšní kapitáloví Vyvolení s miliardami miliárd - ktoré jaksi nebudú schopní nijako utratiť, lebo výstupný otvor čreva majú presne rovnako široký, ako ostatné socky ???
17. 11. 2019   Adam
Smiešne Slovák urobí 3x viac práce ako NEmec v rovnakej Fabrike za tretdny inový plat ale Nemci nám chcú rozprávať o Produktivite práce.Nuž ako nazvať takéto niečo? Kolonizácia otročenie východnej Európy.Nie sme si v ničom rovný.
17. 11. 2019   Ružena
Tento štatistický údaj , že 3x viac ako Nemci,
si získal kde ?
17. 11. 2019   Duch socializmu
Stalin mal pred x rokmi ideu 4 hodinoveho precovneho casu, harmonickeho rozvoja osobnosti a rodiny a tym padom aj spolocnosti.
O kolko sa zvysila produktivita od 50-tych rokov a o kolko sa skratil pracovny cas?O kolko sa skratil vek odchodu do dochotku/resp. Predlzil cas dozitia na dochodku v zdravi.Komu isli tie peniaze? Pretoze vyssia produktivita znamena viac obratu a zisku na jednotku pracovnej sily.
Kapitalizmus nepotrebuje oddychnutych a rozhladenych ludi, ktori pocas svojho zivota objavia a vyuziju potencial/poslanie v sulade s bozim zamerom.
17. 11. 2019   Duch Ducha
Smutné je, že máš pravdu - on to naozaj chcel - lebo vzdelaním bol nedoštudovaný farár.
Len sa to nejako vymklo, lebo všetci sa držali svojho osobného vlastníctva ako pes ježa. - čo sa dokonca dedilo.
Môj dedo nebol milionár (bol riaditeľ gymnázia) a tak mu krasnoarmejci akurát ukradli bicykel a babke vypili voňavku (keďže slivovicu dedo zakopal na záhrade).
Na to starí rodičia síce nadávali až do smrti, ale inak osloboditeľom odpustili, lebo na druhej strane, ak sa sem niekto musel dotrepať (často dokonca pešo a s plnou poľnou) zo svojej zemľanky až z veľmi ďalekej Sibíri, je vcelku pochopiteľné, že môže chvíľami pozabudnúť na slušné vychovanie.
Najmä keď po prvý krát v živote videl splachovacie WC - to samozrejme neplatílo o Moskovčanoch.
Znie to smiešne, ale ja som na ZVS mal v čate vojaka z Tatier, ktorý nevedel čo je telefón a ako sa obsluhuje rotačná číselnica. To už síce dnes tiež nikto nevie - ale vtedy to bola rarita, takže mu fakt trvalo hodne, kým nás presvedčil. Dokázal to tak, že - ako sa ukázalo - on nepoznal ani Tatry (ktoré sme my z miest poznali prakticky naspamäť. On býval priamo pod nimi a tak nikdy nenašiel dôvod, ísť sa tam pozrieť (keďže ich mal - skrz večnú zimu - plné zuby)
Toto nemalo byť velebenie Stalina - z historických faktov je však zrejmé, že v skutočnosti bol tiež jedným z tých, ktorí bojovali proti jeho kultu osobnosti, ktorí mu vybudovala armáda pochlebovačov, ricapchajkov, karieristov a zákerákov (iste ich poznáte a nájdete ich hlavne v televízii a novinách).
No a tento nerovný boj samého so sebou Koba bohužiaľ prehral - avšak zatiaľ ho ešte nikto nikdy nevyhral - no možno Budha (Siddhārtha Gautama ) - (bližšie informácie nájdete v Mňačkovej knižke "Ako chutí moc", alebo veselšie v "Pánovi prsteňov" ...
17. 11. 2019   anonym
Stvordenny pracovny tyzden, nieje problem.
Ani vysoka produktivita, nieje problem.
V koloniach su problemom pracovne mietsta z nizkou pridanou hodnotou.
Kolonialna produktivita pracujucich, prakracuje zhruba 1,5x az 2,5x kolonialisticke krajiny. Problem je, ze praca vykonavana v kolonii, ma nizku pridanu hodnotu. Pridana hodnota sa pridava az v krajinach kolonizatorov a tak kolonie, nemozu byt inak, nez chudobne.
Okrem ineho, aj vyska odvodov, dani a poplatkov, je neumerne vysoka, na prilis male mzdy.
Na 4 dnovy pracovny tyzden, mozeme s kludom zabudnut, lebo by tak chybalo 55pracovnych dni kolonialnej otrockej prace, u nasich kolonizatorov.
Skor sa dockame zase pracovnych sobot, alebo ineho budovatelskeho nadsenia, ktore nam implementuju, za deravy gros, alebo mrzky toliar, nakolko to pomoze vykryvat nedostatok ludskych zdrojov v koloniach.
1/1