Názory čitateľov


Názory k článku:
Ako sa nám žije dnes v porovnaní s rokom 1989?

19. 3. 2021   Mirex
Porovnávať rok 1989 s rokom 2020 to ej o 30 rokov neskôr nemá zmysel ani význam. Porvnať sice môžeme ale nič nám to nepoviem ako keby sme porovnali rok 1900 a 2000.... Vtedy bola iná úroveň techniky. Pravdu by sa ľudia dozvedeli keby ste napísali o koľko vzrástla životná úroveň počas 30 rokov socializmu a počas 30 rokov pseudodemokracie. Od roku 1959 do 1989 (30 rokov) platy stúpli 4-5 násobne pri nulovom alebo veľmi malom náraste cien. A od 1989 do 2020 (30 rokov) životná úroveň stúpla len nepatrne. Ak by bol ostal Socializmus mali by sme sa daleko lepšie ako teraz. To čo vlastnia milionári a miliardári by bolo rozdelené všetkým!
17. 11. 2019   anonym
Kvalita tovarov sa nespomína. Článok nejakého sopliaka.
14. 11. 2019   anonym
Je to fantasticky zivot.
Keby mali proletari aspon tejto krajiny taku fantaziu, aby tusili ako fantasticky sa dnes zije a kto z prevratu profitoval, mohli dnes po 30 rokoch, pisat o krvavom besniacom dave, co povesal komunistov a narodne zhromazdenie na lampy, vypalil domy polytbyra, zapalil fabriky a krvavo potrestal vsetko, co sa im hodilo v danej chvili.
Ono je to totiz uplne jedno, ci tie fabriky niekto sprivatizoval, alebo by ich proletariat zapalil, pretoze dnes z toho, okrem par zbohatlikov, nic neostalo a este aj zbohatlici, tie peniaze odniesli do danovych rajov.
Nezilo by sa nam lepsie, len tak nejak veselsie.
14. 11. 2019   hlas ľudu
o koľko zdraželi energie nepíšete !!!
14. 11. 2019   Frantisek Nahnevany
Plus tzv.DPH, ktorá daňou z pridanej hodnoty ani nie je.
14. 11. 2019   heh
píšu inde:
https://openiaz och.zoznam.sk/cl/1995 31/Cesi-vedu-pred-Slo vakmi-v-kupnej-sile-p otravin-Slovaci-zase- platia-menej-za-zakla dne-sluzby
12. 11. 2019   tieri
Vážená,prosím prebuďte sa.Tie žvásty sú na zaplakanie. Vôbec koľko ste mali rokov v r.1989?
11. 11. 2019   lenka
chyba tam porovnanie pre kupu bytu, to si porovnajte!
11. 11. 2019   fiko
pekne mate tie vypocty,ale porovnavate neporovnatelne.potr aviny vtedy a dnes sa ani nedaju porovnavat.Skolstvo zdravotnictvo a sport bolo zdarma a na spickovej urovni.Doslova sme sa mohli porovnavat so spickou vo svete.priemerny plat zarabalo 80 percent populacie.Dnes nie je na nic.caka sa 10 rokov,aby sa opravilo to co bolo postavene.nie je ani na udrzbu.kolko bytov sa postavilo za 30 rokov socializmu a za 30 rokov kapitalizmu?Vacsina ludi zaraba do 700 eur v cistom.V tych vasich vypoctoch mate hrubu mzdu.je teraz viacej tovaru,aj lahsie zohnatelny,ale neda sa porovnavat zivot pred 30timi rokmi,lebo ten vyvoj by bol aj v socializme nejaky.teraz si ludia musia kupovat zakladne spotrebice na splatky,lebo si ichnemozu dovolit.
12. 11. 2019   Varsik
fiko.. to si robite srandu? skolstvo, zdravotnictvo na spickovej urovni za komunistov? ste asi zamerne urobili preklep, oboje bol na chvoste europy, u lekara sa cakalo, pristroje stare, uplatky sa davali ak clovek chcel lepsie nieco, skolstvo prespikovane ucenim ateizmu a dejinami MRH a KSC, pribvilegovani boli len aparatcikovia a funkcionari komunistickej strany, ti si urobili na rozdiel od plebsu aj tzv diplmaticke predajne, ak clovek chcel chladnicku Zanussi alebi lepsi TV tak musel si zobrat pozicku, z normalneho platu nebola sanca, hifi veza ci video stalo viac ako rocny plat, zivotne prostredie na chvoste europy, na hranciach sa strielalo, a auto bolo na poradovnik. Zazil som a nechcem nikdy zazit opat. A medzi ludmi bol strach a nesloboda, komunisti zatvarali ludi za hocico, ak im clovek sa opovazil sa verejne postavit alebo vyslovit nazor
12. 11. 2019   fiko
ano,mate cast pravdy,ale pristroje boli na tu dobu na obdobnej urovni,a liekov bolo dostatok,ale to hlavne bola prevencia.smiali sa zo skolstva,a po dvadsiatich rokoch objavili dualne vzdelavanie.Ja nefandim socializmu,ani po nom netuzim,pamatam ako sa zilo,ale teraz nam tu dobu vykresluju,ako sa mame super,a vtedy bolo vsetko zle,a to nie je pravda.neda sa porovnavat zivot pred 30timi rokmi a teraz.treba porovnavat pred 30timi rokmi na vychode a na zapade.keby bola vysla ta perestrojka,ako to mali v plane,tak zivot by tu bol ovela lepsi.A co mame teraz?anglictinu sa musia deti ucit od skolky,ked ludia pridu o pracu,neraz skoncia na ulici,ale zachranujeme macky a psov.kazdy ma na krku hypoteku.a sloboda slova?tak to je najvacsia sranda.dnesna doba si moze sledovanim ludi podat ruky s socializmom.
13. 11. 2019   Zeit im Arsch
Odpoveď si už dostal, ale je ti poviem krajšiu historku.
Voľakedy okolo 1985 pridelil pražský Tuzex bratislavskému 30 luxusných Mercedesov.
Šéf pobočky si trhal vlasy, že však to nebude mať komu predať (cena totiž predstavovala zhruba 80 ročný hrubý zárobok priemerného inžiniera s 20 rokmi praxe).
Nakoniec to skončilo to tak, že 29 sa rozchytalo a ten tridsiaty si kúpil on sám z úplatkov,ktoré dostal pri predaji tých ostatných ...
Ani jeden z kupcov nebol člen KSČ - lebo to by si ani jeden z nich netrúfal,keďže sa navzájom báli jeden druhého viac, než dnešní členovia vlády Kočnerovej Threemy :)
A pamätáš si ešte, kto mal za Komančov v dedine najdrahší barák so satelitom a nedstižnou západnou limuzínou ?
Predsa miestnej organizácie KSS ?
Predseda ROH ?
Predseda ZČSSP ?
Prd makový.
Farár :)
13. 11. 2019   Arsch im Zeit
A pamätáš si ako to bolo s Jáchymovom ?
Ja hej, lebo moja bývalá priateľka tam pracovala.
Nielenže dobrovoľné, ale iba po veľkej protekcii.
Lebo tam boli príplatky ako sviňa.
Ja som napríklad brigádoval - ako študent - v Technickom skle, na rozvoze mlieka, či pri liatych polyesterových podlahách (to bola iná ryža - toľko nezarobíš, ani dnes). A ak som niekde mesačne nezarobil toľko, čo riaditeľ stredného podniku, tak som sa tam už viac neukázal ...
A to som bol úplná socka proti šoférom MHD, pumpárom, mäsiarom, TIR-ákom, lodným kapitánom - nehovoriac o baníkoch, hudobníkoch, pracovníkoch PZO, či ostatných vexlákoch.
O ich príjmoch som mohol akurát snívať počas veľmi vlhkých nocí (napríklad bežný baník zarobil mesačne 2x toľko, čo riaditeľ veľkého koncernového podniku - trik bol v množstve veľkých príplatkoch - oni to ani nerátali - len prstami šacovali hrúbku výplatnej obálky a ak sa to neblížilo centimetru, tak vedenie začínalo mať bobky). A vieš čo to bola "spádová oblasť" v zmysle prednostného zásobovania úzkoprofilovým tovarom ?
Komunisti poväčšine zarábali guľové houno, akurát šajby ako Biľak, či Husák si ukradli nejakú tu vilku na Slavíne - ale poväčšine si vybili zuby na miestnej židovskej mafii.
Pamätáš VUKI ?
A vieš,že na obyčajnej vojenčine sa na legálnych zlepšovákoch dali zarobiť desaťtisíce ? A ešte si dostal - okrem peňazí - aj dni k dovolenke ?
Že nie, lebo Ty si strihal meter ?
No ak potom možno ten meter striháš aj dnes :(
Je to smutné, ale v skutočnosti bolo za totality ďaleko viac príležitostí než dnes, lebo nebola konkurencia.
16. 11. 2019   xyxy
Nie som si istý, či sa v Tuzexe predávali aj Mercedesy. Viem, že sa tam predávali Fiaty, Renaulty, Austin alegro special, Škoda Garde, tuším aj francúzske Talboty.
11. 11. 2019   ferdo
zamerne neukazu kolko zarabame teraz na byt, energie najhlavnejsie polozky sucastnosti v porovnani pred 89....to by ludia gulali ocami ake obrovske rozdiely v neprospech sucastnosti tu su.
11. 11. 2019   roman
kde stoji pivo 0,50 centov ani tretinkove kde na to chodite
11. 11. 2019   fiko
sak kde by chodili,ved tam daju to co im pasuje,aby sme vsetci videli ako sa mame dobre
1/3staršie