Názory čitateľov


Názory k článku:
Nedostatočný rast: Bohatstvo je ďaleko viac než len vlastníctvo fyzických vecí

10. 11. 2019   Pohľad do Slnka
Je to off topic - ale zajtra vraj preletí Merkúr pred slniečkom (teda pri pohľade zo Zeme). Topky vyzvali všetkých čitateľov, aby si túto jedinečnú udalosť nenechali ujsť.
Takže SK oční lekári - a o niečon eskôr zdravotné poisťovne - sa v utorok dozvedia, koľko čitateľov číta Topky a v Google od zajtra zaregistrujú znížení počet klikov, lebo slepí nečítajú hodnotné internetové články. Lebo Merkúr je oproti Slnku tak nepatrne malý, že priaznivci prírodovedy budú musieť hodne puliť bulvy. Drobný problém je, že Slniečko je v skutočnosti miliardy rokov horiaci, obrovský termonukleárny výbuch, ktorý sa nerozletí po vesmíre, len preto, že ho drži po hromade drvivý zverák vlastnej gravitácie - ktorá je ešte silnejšia, že ten nepredstaviteľne gigantický výbuch. Práve preto, že Slniečko je veľmo veliké. Na zničenie oka je mimochodom ideálne vziať si nejakú pomôcku, napríklad ďalekohľad. Väčšina očí to však nejako prežije - v podstate len s drobným úrazom - spálením "žltej škvrny" na sietnici. TO je síce nevratné, ale očko stále bude vidieť tzv. "tunelovým videním" - čiže vidíte všetko naokolo , len to nie, kam sa pozeráte. Ak by to zajtra nevyšlo, napríklad skrz zamračené počasie, tak rovnaký efekt sa dá dosiahnuť aj výkonnejším laserom - stačí zo starého prehrávača CD, DVD, či BluRay (ideálne"napaľovačk y"). Ak teda chcete podstatne bezpečnejšiu zábavu, skočte do Jaslovských Bohuníc a nechte si otvoriť veko niektorého reaktora ;) Tým strachoprdom, čo sa oči boja ponúkam veselú, náhradnú zábavu: vyskrutkuj žiarovku, strč dovnútra prst (tak aby si sa dotkol oboch plieškov) a zapni vypínač - to som s úspechom vyskúšal, keď som mal 5 rokov - mne sa nestalo nič, ale keď to videla mama, skončila na pohotovosti :) Takú blbosť, ako sa dívať do Slnka som však neurobil, ani keď som mal -9 mesiacov ...
10. 11. 2019   anonym
Napriklad neoeuropsky obyvatelia, Africania, aj Arabi, uz vedia zdielat napriklad zeny. Len sa pri tejto forme zdielania, musia europania povodny, odosobnit a nepouzivat tvrde vyrazy, ako hromadne znasilnenie.
Vyhodou zdielania je, ako napriklad v lozka v ponorke, ze si lahneme vzdy do vyhriatej postele.
Podobne je to pri zdielani zachodov verejnych, ak je velka tlacenica, ani zachodova doska, nikdy nebude studena.
No a ked sme uz pri zachodoch, zacina byt jasne, ako bude zdielanie veci vyzerat, ak budu verejne WC fungovat ako v Blatisrave.
Nahradi ich verejny priestor.
10. 11. 2019   Urban Exploder
Hm, aký je vlastne - z mužského pohľadu - rozdiel medzi ženou, lôžkom a záchodovou doskou ? Nechcem byť sprostý a negalantný - len ma tak napadlo ...
Ale záver je brilantný, lebo verejný priestor je fakt jednoznačné meradlo úrovne vývoja spoločnosti :(
Oficiálna historická "veda" je napríklad presvedčená, že nomádi sa neustále sťahovali preto, že putovali za zverinou a rastlinou obživou.
V skutočnosti sa však sťahovali preto, že po dvoch týždňoch sa už v táborisku nedalo vydržať skrz smrad so sračiek a potkany.
Dôkazom sú sídla potomkov nomádov, ktorí prežili dodnes - nebudem spomínať obľúbený Luník IX a Hrebendovu - stačí si ísť napríklad do Dublinu pozrieť sídla Irish Travelers. Že ako ich nájdete - nuž podľa smetí, koňov a smradu.
Bohužiaľ Slovania na tom nie sú omnoho lepšie - šokom je už prechod hranice medzi Čiernou Horou a Albánskom. Pretože človek by očakával presný opak :(
Lenže bratislavské verejné WC sa vznášajú ako prízrak nad celou ríšou Slovanov.
Poslednou dobou sa však (zdanlivo) mnohé zlepšilo - ak však chcete vidieť, ako to bude vyzerať, keď skončia eurofondy - tak sa choďte podívať do "parčíka" pred business centrom Apollo :( Ale pozor, aby vám nespadla na hlavu tá šikmá veža pred vjazdom do podzemného parkoviska ...
10. 11. 2019   anonym
Nie si sprosty a napadlo ta to dobre.
Podobne ako rozdiel medzi muzom a paprikou, nieje ziaden.
Verejny priestor a veci verejne, su zdielane veci, na pociatku je vzdy zriadovatel, pouzivatelia a nieco, alebo niekto, kto ten priestor musi udrzovat.
Alebo nemusi a potom to tak vyzera.
Verejny priestor a veci verejne, su nielen meradlom vyvoja spolocnosti, ale su aj urcitym ukazovatelom buducnosti, niektore su doslova ciernym zrkadlom buducnosti.
Je to vidno napriklad nielen na verejnych WC, ale na mnozstve pohybujucich sa ludi v nejakom verejnom priestore a ich spravani, od lahostajnosti, po absolutnu angazovanost. Priklad Hlavna stanica.
alebo ako vyzera luxus vybudovany z europskych zdrojov, verejne WC v obci Dojc.
https://glob.zo znam.sk/luxusny-nezmy sel-z-eurofondov-vere jny-zachod-v-cene-gar zonky-uz-nefunguje-ob ci-je-na-pritaz/
Podobne ale vyzeraj aj verejny sektor v podobe hromadnej dopravy. Ak sa neda rozlisit hromada aut osobnych, od hromady verejnych dopravnych prostriedkov, je to tiez meradlo stavu verejneho priestoru.
1/1