Názory čitateľov


Názory k článku:
Euro bola strategická chyba, hovorí guvernér maďarskej centrálnej banky

26. 11. 2019   Maďarskí Odborníci
Štáty sú umelé delenie sveta a vznikli nespočetným množstvom vojen. Hranice štátov sú teda zaplatené krvou - lepšie povedané potokmi krvi našich predkov :(
Napríklad Nemecko - v snahe posunúť svoje hranice na východ - zničilo svýkvet svojho genetického fondu - v podstate zbytočne, lebo zámer sa nevydaril. Podobne Japonsko, ktoré sa snažilo prelomiť klietku svojho ostrovčeka a získať Koreu a kus Číny. Okrem zabitých vojakov získali akurát voľné parkoviská nielen v Hirošime a Nagasaki - ale aj iných bombardovaných mestách, kde škody neboli menšie, len neboli tak mediálne atraktívne. A to bolo aj v Nemecku, lebo napríklad bombardovanie Drážďan bolo ničivejšie, než Hirošima - akurát to neurobila jedna bomba s 10kg uránu 235 - ale viac než 10 000 ton fosforových a iných bômb (obe mestá zničili ohnivá víchrica - tornádo, ktorá doslov vsalo všetko, čo bolo v okolí)
Takže pokus o Euro je hodný potlesku, aj keď by sa možno dal urobiť inak.
Európska únia bohužiaľ nemá zmysel, ako impotentné združenie nekonečne sa hádajúcich štátikov - lebo globálni konkurenti ako USA, Čína, či Rusko sú pevné a akčné monolitické bloky. A ak má vzniknúť európsky štát, tak okrem vojny (minimálne dve sa pritom už nevydarili :( zrejme jedinou alternatívou je byrokracia.
Štát - ako bariéru - pritom definuje hranica, mena a jazyk. Schnegen, Euro a anglický jazyk ju úspešne búrajú :) Mechanizmus financovania prostredníctvom eurofondov Slovensku jednoznačne prospel - aj keď nie je nikde povedané, že by neboli možné aj iné mechanizmy.
No ale čo sa týka našich maďarských priateľov - najmä maďarských makroekonómov - tak tí by mali byť veeeeeľmi tíško, lebo žiadna centrálna banka na svete si neurobila tak obrovskú hanbu, ako práve tá maďarská !
V rokoch 1919-1924 (keď sme našich južných susedov prestali po Trianone živiť ;) tak mesačná inflácia v Maďarsku dosiahla 89% - muselo to byť naozaj kruté, začať robiť sám na seba :) Ale skutočná pecka prišla po WWII v roku 1946. Ceny tovarov sa zdvojnásobovali každých 15 hodín a inflácia dosiahla 1,3 x 10^16% - to sa e3tenepodarilo nikomu inému - ani v Zimbabwe. Nakoniec hodnota úplne všetkých maďarských bankoviek v obehu klesla na jednu tisícinu centu - t.j. menej, než mal BitCoin, keď odštartoval :) Po zavedení Forintu sa predošlá mena Pengö menila v pomere 400 kvadriliárd Pengö (4 x 10^29) za 1 Forint ...
Ale je dobré si pripomenúť, čo dokážu politici a centrálni bankári :(((
Konkrétne znehodnotiť všetky úspory svojich občanov na menej, než rožok jedného listu toaletného papiera.
22. 11. 2019   tradr
Další bolševik co mudruje.Nakoniec aj Madari prijmu euro.
5. 11. 2019   Mentolmegaman
Euro je mrtve.
5. 11. 2019   Dig
Nevyzerá - dolár práve oslabuje.
5. 11. 2019   Mentolmegaman
Oslabuju a aj budu vsetci- ale nie vsetci preziju. Jefinou premennou zostava cas.
9. 11. 2019   apoliticky
Ten madarsky minister nech sa pozrie na madarsku menu Forint...je to vlastne toaletny papier tvoreny mnoho nulami ! ...Euro ma vyznam aspon v tom, ze chrani male staty ako Slovensko pred financnymi zralokmi z Wall Street...ktori by nevahali znicit ekonomiku statu tak ako Soros znicil pred niekolkymi rokmi hodnotu Libry...Takto staty ako Slovensko su pod ochranou Eura...nezastavam sa Eura, ma mnoho nedostatkov...ale rozhodne je to nateraz najlepsie pre Slovensko ! ak by menovi spekulanti chceli zautocit na Slovensku menu, vlastne by museli zautocit na celu EU ktora Euro pouziva...a to je velmi nepravdepodobne...p ozrite take Madarsko...s furikom chodit na benzinku a platit za plnu nadrz uz takmer miliony...No to je vyhra...fakt...aj take Cesko...idete na bezny tyzdenny nakup a platite desiatky tisic !!!...aj cesi uz maju tych nul na bankovkach privela...co z takej meny?
5. 11. 2019   CCIR
Pripadá mi to ako v tých Ezopovských bájkach o tom hrozne :-) Ha! Nechcem ťa, veď aj tak si kyslé ... :-)
Keď sme v roku 2009 prijali Euro tak za jedno Euro sme dostali cca 180 forintov. Dnes za to isté Euro dostaneme cca 334 forintov... To by nám ten maďarský mudrc mal vysvetliť!
9. 11. 2019   apoliticky
presne tak ako pises...
5. 11. 2019   Buba
nech ten bankar radsej komentuje svoj forint - "spasu" madarov
5. 11. 2019   Dig
Ty Maďar - prečo to asi nemáme pretože taký ako Ty a tebe podobný sú a boli proti.
5. 11. 2019   fiskus
mozno sa riadi tym ludovym porekadlom, ze ked nieco nemoze mat, tak to treba aspon dobre oplut! :D
4. 11. 2019   Fero z KN
Vodu káže , víno pije !
4. 11. 2019   anonym
V preklade..
Euro bola strategicka chyba, ale niekto sa vdaka chybe, dobre nabalil.
Na nas kolonialnych ludskych zdrojoch je, aby sme sa socializovali stratami, ked nasi kolonizatori, kapitalizuju zisk.
8. 11. 2019   bubak truba
trolko, kolko ti zaplatili za tento prispevok?
1/2staršie