Názory čitateľov


Názory k článku:
Dr. Skaza: Tlač peňazí nie je univerzálnym liekom na recesiu

3. 11. 2019   ľudia Vymreli Zombie Ostali
Asi sa zhodneme v názore, že stredobodom finančného sveta sú USA, ktoré šikovne (a hlavne nie celkom pochopiteľne) už desaťročia zneužívajú výhodu faktu, že USD je svetovou rezervnou menou a tak si môžu žiť vysoko nad pomery
Po WWII sa to v rozbombardovanej a vyzabíjanej Európe ešte dalo pochopiť, ale posledné roky sa však začínajú množiť signály, že tento svet začína dostávať vážne trhliny.
Zatiaľ posledným signálom je Film Terminátor 6 Dark Fate - čo už je tak mizerne natočená a tak primitívne obsadená idiotina, že človek žasne, že naši americkí priatelia si to trúfajú pustiť na plátna kín. Nič proti dobrým "B" filmom, ale "E"*čka súuž zakázané aj v potravinárstve. Je to smutné, lebo trilógiu Terminátor 1-2-3 považujem za najlepšiu filmovú trilógiu v histórii. Keďže geniálne uzavrela pôvodný príbeh z čias, keď sme sa ešte atavisticky desili nukleárnych zbraní. Ale takéto násilné vydájanie dávno zdochnutej kravy môže priniesť nejaký vývar, len ak sa bude premietať v cvokhausoch. Čo sa aj zrejme deje :(
3. 11. 2019   jim45
Vplyv nekrytych penazi na ekonomiku nie je dostatocne preskumany. Je to absolutne amoralny akt. Je to to iste ako ked si idem kupit auto, zapaci sa mi auto za 70 000, ale mam len 30 000. Tak idem domov, vytlacim si 40 000 a kupim si to auto, ktore sa mi paci za 70 000. Pochopitelne vsetkym, ktori vlastnia menu som im ju znehodnotil. Len skutocnost, ze ide o maly zlomok celkoveho objemu penazi sposobi, ze ostatni si to vobec neuvedomia.
Zaroven tieto nekryte peniaze sa ocitnu v rukach politikov a bankarov, ktori si ich spociatku jednoducho ulozia na ucty a tam je ich vplyv na ekonomiku maly. Postupne si tito nevelmi poctivi ludia kupuju luxusne tovary a tieto peniaze sa predsa len rozpustaju v ekonomike. Este stale je vplyv na ekonomiku nepostrehnutelny. Casom vsak pribudaju podniky, ktore pred bankrotom zachranuje stat alebo banky. Co vsak je vazne, zacne sa aj manazment tychto podnikov spoliehat na tuto pomoc. My sme velky, keby sme padli, bolo by vela nezamestnanych, a to si obec a banky nemozu dovolit. Toto uvazovanie sa vsak premieta do ich konania vo firme. Ked nemozme padnut, naco nam zamestnavat vysokokvalifikovany ch ludi, ked staci aj kamarat. Nakoniec tento pristup vyvrcholi v neschopnosti podniku produkovat potrebne mnozstvo a kvalitu.
3. 11. 2019   Robot
Vsetky peniaze su nekryte, na zapade od 1971 zrusenim konvertibility za zlato a vo vychodnej europe po pade komunizmu a vytvoreni tzv.nezavislych centralnych bank. Peniaze sa do ekonomiky dostavaju IBA ako dlh bud to cez centralnu banku ako protivaha statnym dlhopisom a pokladnicnym poukazkam( v tom pripade stat plati urok centralnej banke za peniaze vytvorene z nicoho), alebo cez komercne banky cez dlhy obcanov a podnikov(vtedy platia obcania, alebo firmy urok bankam za peniaze vytvorene z nicoho).
Vsetky nove peniaze su opatrene urokom a su dlh zo svojej podstaty. Problem je urok, ktory musi by zapocitany v kazdom vyrobku aj niekolkonasobne a nie je kryty ziadnou novou hodnotou.
3. 11. 2019   Danteho Peklo
Ak sa zamyslíš nad svojim tvrdením, tak máš síce pravdu, že všetky peniaze sú nekryté - ale ony vždy boli nekryté - a je úplne jedno či sa jedná o čísla (bitcoiny), papierové potvrdenky (bankovky, štátovky), kovové mince (hliník, meď zlato, platina - alebo hoci aj plutónium 239), či mušličky, alebo inú frčovinu :)
Penieze totiž len zastupujú to, čo práve potrebuješ, ale nemôžeš získať priamo (vzduch - ten je poväčšine zadarmo, ale v lietadle nie), vodu (tá už zadarmo nie je - teda ak má byť pitná), stravu,oblečenie, útočisko pred počasím aspoluobčanmi, sex (že manželský je zadarmo - no tak si to (po rozvode) prepočítaj a spadne ti sánka, no a keď nevieš čo od dobroty, tak ešte hromada iných volovín ("kultúra", "šport", prepravné prostriedky - od koňa, cez korčule až po nosnú raketu - a tak podobne).
Problém je, že cena nie je vlastnosťou tovaru, ale je to vyjadrenie túžby jednotlivca zmocniť sa toho, čo je ochotný považovať za tovar. Preto sa mení v čase aj priestore - akurát komunisti a poisťovne (oceňovanie) sa to násilne snažia potlačiť. Takže peniaze sú na jednej strane vstupenka k získaniu niečoho a na druhej strane potvrdenie, že si niečo pre niekoho vykonal (plat). Takže skutočné peniaze by sa mali generovať v čase vytvorenia hodnoty a zanikať v čase ich spotreb y - pretože súlen nositeľom tejto hodnoty. Pritom peniazmi sa dá ohodnotiť len ľudská práca, lebo ak si odrthneš voľne rastúce jablko, vypiješ dažďovú vodu, alebo len tak dýchaš vzduch tak nie je (zatiaľ) dôvod, aby si platil komukoľvek čokoľvek (to sa dá zmeniť zdanením - ale to sa už bavíme o výpaľníctve - resp. neobjednaných, a/alebo násilne predražených (napr. justícia) službách - a to je iná kapitola). Zrejme ti je jasné, že takýto systém by nefungoval a tak vstúpili do hry banky,ktoré pôvodne mali len zhromažďovať dočasne nepotrebné úspory a požičiavať ich tým ktorí mali dočasný nedostatok voľných prostriedkov (čiže zaručenú investičnú príležitosť)- To je ale moc náročná práca a banky rýchlo zistili, že ľahšie sa zarába na poplatkoch a hlavne vytvorením virtuálneho sveta peňazí, ktoré už nepotrebujú žiadne tovary, ktoré pôvodne mali zastupovať a bohate si vystačia sami - ako každá väčšia štátna organizácia, ktorá ma tiež dostatok vnútorných problémov, aby už nemusela riešiť žiadne vonkajšie ...
3. 11. 2019   Robot
Pleties jablka s hruskami a hlavne mlzis, toto je citat zo zakona 45/1953 o vydavani penazi(google):
(2) Na všetkých týchto bankovkách sú okrem vyznačenia hodnoty slovami vždy v českom a slovenskom jazyku ešte tieto texty: „BANKOVKA ŠTÁTNEJ BANKY ČESKOSLOVENSKEJ“, „BANKOVKY SÚ KRYTÉ ZLATOM A OSTATNÝMI AKTÍVAMI ŠTÁTNEJ BANKY ČESKOSLOVENSKEJ“
Opakujem, ze za sociku vydaval peniaze stat a statna banka ceskoslovenska, nie dnesna narodna spadajuca pod bis a nebol na kazdej korune urok. Vydavali sa totiz na zaklade vyroby a predpokladu(planova nia).Preto stat nebol zadlzeny, lebo si nemusel poziciavat vlastne peniaze(zjednodusen e).
Teraz su peniaze kryte dlhom a doverou. Zlatom sa prestali kryt v zapadnom svete po 1971 roku.
3. 11. 2019   Pietro
A Eurá tlačia o sto šesť a tým nastáva znehodnotenie naších úspor, ale o tom nikto nepíše iba o tom aké je Euro víťazstvo pre Slovensko. Začal to Dzurinda a Fico sa pokakal a pokračoval v tomto procese na prijatie Eura a tým ožobračili slovákov, lebo platy začínali na 300€ a z tohoto ožobračenia sa nespamätáme ani za 50 rokov.
3. 11. 2019   fero z BA
ECB znehodnocuje euro, to je fakt..... nedokážem si ale predstaviť, že by bola slov.koruna a ovládal by ju taký fico s dankom...... takže pánboh zaplať za to euro
4. 11. 2019   jim45
To je klasicky efekt pri investovani. Vsetko je lepsie, hlavne zlata bana v Juznej Afrike, ako podnik tristo metrov vedla. Ked sa nakoniec nadejny investor na tu banu pozrie, vrati sa a da svoje peniaze do podniku tristo metrov vedla. Lebo o tom aspon vie aki ludia tam robia, ako zvonku vyzera, co sa o nom v meste rozprava.
Nemilujem Danka ani Fica, ale keby si videl kto riadi ECB, tak to radsej nechas na Danka. Ved ti ludia od ECB su dobre znami. Sefkou ECB je Lagarde, byvala policajtka a sefka EU je zubarka von Layenova. Danko je proti nim naslovovzaty ekonom.
3. 11. 2019   yzyz
Mega dlhova hyperinflacia dolaroliri v umelom politickom rezime USA oligarch mafia imperia plutokracie na global Rudej a Ruskej sachovnici! Umely politicky rezim utopija Kapitalizmus na dlhy mega sa vnutorne vycerpal ako Komunizmus dalsia stara utopija ... Zrod utopije umely politicky rezim Kapitalizmus na dlhy v 19. storocii v Britskom oligarch kabala mafia camorra imperiu! Britsky lordi-aristrokrati a bohaty Britsky obchodnici vytvaraju umely politicky rezim Kapitalizmus na dlhy pre seba 1. percento ludi ... A na to si vymysleli este aj danove raje nadstavbu aby neplatili nikdy dane! V dalsej krize sa uz zrati umely politicky rezim utopija Kapitalizmus na dlhy naposledy ho zachranovali cez danovych poplatnikov ... Nabuduce to uz bude posledne slovo Revolucie a fakticky europske Revolucie zacali a aj odstartovali!
1/1