Názory čitateľov


Názory k článku:
V slovenskom agropotravinárskom sektore je nedostatok pracovných síl

20. 10. 2019   Vedúci Brigádnik
Takže "demokrati" to nedotiahli ďalej od "komunistických" študentských brigád ? ("letná aktivita", zemiakové brigády ...)
To už dávno mohli - a mali - robiť plnoautomatické stroje !
Umelá inteligencia síce ešte ani len v prvom priblížení neexistuje (AI je len štandardné "demokratické" klamstvo a hlavne marketingový produkt) - ale na druhej strane absurdne lacné (vďaka Číňanom) mikropočítače sú realita - takže nahradiť strojom sedláka s hnojom za palcami naozaj už nie je problém (automatická práčka má viac než 50 rokov a priemyslené roboty sa bežne používajú už viac než 30 rokov a napríklad robotický vysávač Xiaomi by mohol stáť v maloobchode cca 30 Eur (so štandardnýámi ziskmi (t.j. čistý zisk viac než 10%) výrobcu, dovozcu, distribútora aj maloobchodu - ako aj všetkými daňami a clami (!) - tá 1000% marža navrch je dar "slobodného, demokratického obchodu")
Každopádne radšej samovražda než ešte raz zemiaková brigáda :(
Aj keď je pravdou, že som vtedy rodičom doniesol tak obrovské krumple, že nikdy netušili, že aj také môžu dorásť (bez genetickej manipulácie - lebo tá ešte vtedy neexistovala !) V podstate to, čo sa predáva v obchodoch odpad ...
20. 10. 2019   anonym
Problem polnohospodarstva, je jeho sezonnost.
Preto kedysi pridurci, paholci a sezonna haved, sa ubytovavala v mastaliach, rotovala, bedacila, pretoze ich potreba bola sezonna.
Ale ak dobry hospodar, chcel mat zisk, musel holotu zivit aj v zime, mimo sezonu potreby prace chudoby.
A tiez im musel zaobstarat zabavu, alebo riesit ich sexualne potreby, teda holota sa mnozila, aj ked tazko, ale mnozila sa.
Dnes po 30 rokoch od roku 89, je demograficky vyvoj neuprosny.
Ludske zdroje a pridurci z JRD, ktore im novy system zrusil, nemohli po 40 rokoch zvyklosti na agropriemysleny system, sa stat drobnohospodarmi a malorolnikmi. Pretoze po 40 rokoch nemali podu, technologie a ani navyky.
Okrem ineho v krajinach, kde malohospodari sa drzia dodnes, je to vdaka stedrym dodtaciam, ktore TU 25 rokov neboli.
Kedze dnesne ludske zdroje nemaju kde byvat, tazko sa niekto odhodla rypat hline a hnoji.
Pre tieto a ine problemy, ludia z hladovych dedin, odchadzali za pracou do miest a do zahranicia. Dnes v systeme chybaju, ale chybat aj budu, pretoze sa dalsi uz nerodia. Ak sa aj narodia, az velky hlad ich donuti sa vratit ku hline a hnoju.
A to nie vsetkych, mnohi radsej umru hladom, alebo sa stanu migrantami a migrujucou nadennou pracovnou silou.
Bohuzial nadennikmi tam, kde im viac zaplatia. Ak uz ludsky zdroj sa raz vykoreni, odide z kolonie na prace tulave, uz sa na rodnu hrudu nevracia rad. Maximalne na dozitie, lebo ma sancu ze z usporeneho, nejak dozije. A aj to nie uplne lacno.
19. 10. 2019   M.V.
Je to presne tak ako sa píše. Farmár nemôže zaplatiť nádenníka k vidlám, rýľu, motyke, lopate, krompáču, takýto džob sa dá zohnať kdekoľvek vo svete. Perspektívne je aj ten nádenník mizerne poistený a z toho kruhu už nikdy nevystúpi, ak si to neuvedomí.Poľnohosp odárstvo je zámerne zničené lebo nekvalifikovanú pracovnú silu musia zamestnať aj v starej Európe a predať svoje poľnoprebytky.
1/1