Názory čitateľov


Názory k článku:
Päť prekážok brániacich revolúcii v bankovníctve

16. 11. 2019   Treasurer
Porovnávať blockchain s Visou a Swiftom je dosť nezmyselné.
Prečo ?
Všetky tri mechnizmy sú produktom rozvoja telegrafu a telefónu - len z rôznych období vývoja.
V skutočnosti aj telegraf (resp diaľnopis / telex , či fax) a telefón boli - z prenosového hľadiska - ten istý produkt, hoci sa desaťročia vyvíjali separátne.
Dalo by sa povedať, že telegraf prenášal digitálnu informáciu (však aj známa ASCII tabuľka, na ktorej dodnes stoja počítače je produktom diaľnopisu (rovnako ako 80 znakov na riadok a teda 8x80 = 640 bodov na riadok - čiže aj 1280, a 1280 + 640 = Full HD 1920 bodov :)
A telefón prenášal analógovú. Dnes sa hlasové signály prostredníctvom A/D prevodníkov transformujú na digitálne a technológiou VoIP prenášajú ako dátové pakety - čiže, ako dialnopisný signál - lebo proneosvá trasé trasy už majú neporovnateľne vyššie šírky pásma a tak je more času na radenie a skladanie paketov pri príjme (včítane matematickej eliminácie chýb pri prenose - ale toje iná téma).
Podobne je to však s VISA (či MasterCard) a SWIFT.
Obe tieto technológie vznikli z iných pohnútok a na danom stupni vývoja.
Platobné karty pôvodne vôbec nemali žiadnu on-line komunikáciu a de facto fungovali ako pečiatka (preto boli embosované - t.j. informácia,ktorá na nich bola zapísaná bola reliéfna, aby sa dala cez kopírak otlačiť na účet).
SWIFT bol de facto súkromný a proprietárny telegraf.
Banka, ktorá chcela túto komunikáciu nekupovala SW, ale rovno celý počítač - ovšem ako čiernu skrinku - mimo svojho výpočtového strediska (security by obscurity).
Všade dostupný, rýchly, verejný internet neexistoval ani v mokrom sne futuriológov :)
Prvé bankomaty fungovali off-line na disketách a neskôr cez privátne linky a telefónnu technológiu ISDN, či neskôr dátovú X25. mesačný učet za komunikáciu bol okolo 3000 Eur, ovšem v kúpnej sile dnešných rádovo 100000 Eur.
Až keď prišla technológia ASDL,ktorá umožnila neuveriteľne rýchla a neuveriteľne lacné dátové prenosy aj cez telefónne káble uložené ešte za Brežneva sa situácia zmenila (mobilný internet mal vtedy rýchlosť 9600 bit/s ale drvivá väčšina malého počtu vlastníkov týchto ukrutne drahých zariadení to vtedy ani netušila :)
a banky začali koketovať s pripojením ATM a EFTPOS (platobné terminály) cez verejný internet - čo bola v tom čase nehorázna myšlienka, keďže banky si vždy potrpeli na exkluzivitu. Kódovanie prenosov prostredníctvom VPN (Virtual Private Network) to však umožnila a tak začal úpadok klasického bankovníctva, ktorý zrejme skončí budúci rok, len čo Google prevezme Citi a spojí obchodníkov so zákazními prostredníctvom ich mobilných telefónov priamo.
...
16. 11. 2019   Treasurer
...
Serverov má totiž dostatok a tak žiadne bankové IT, Visa ani Swift nepotrebuje.
V EU bude akurát potrebovať povolenie ECB, ale to už v podstate dostal - aj keď je otázne, či to politici EU pochopili, keď schvaľovali (zatiaľ je to síce len PISP/CISP - ale na druhej strane sa píše ešte len rok 2020 a už v roku 2030 môže všetko vyzerať natoľko inak, že ako to bolo pred desiatimi rokmi si budú pamätať len starí, chromí a šediví dinosauri - ktorí sa v roku 2020 namýšľali, že sú mladí, dynamickí a inovatívni :))) Lebo v roku 2030 už žiadna klasická banka existovať nebude ...
24. 10. 2019   rak
mozete skusit rodcild banku minimum imanie 30 melonov kontak najdete na internete
24. 10. 2019   rak
moralny hazard banke nezalezi na tom ci klient zaraba nie su to peniaze banky dolezite su len poplatky a provizie
24. 10. 2019   carlos
Ďakujeme Vám za Váš vysoko fundovaný príspevok k téme.
24. 10. 2019   Ranné Zamyslenie
Revolúcii v bankovníctve bráni bankovníctvo. Čo ovšem platí o všetkých odvetviach ľudskej činnosti. Lebo z každej sa dá vyryžovať a na to tu sú zmrdi Kočnerovho typu a hlavne jeho kamaráti a kamarátky. Lebo každé odvetvie spoločenskej činnosti pôvodne plnilo nejakú spoločenskú funkciu, ale zmrdi ho dokázali prerobiť na generátor peňazí.
Od bankovníctva, cez automobilový priemysel až po justíciu a najsvätejšie demokratické inštitúcie typu parlamentu, vlády, ministerstiev, polície a ostatných úľov plných protežantov a škodičov. Takže napríklad z justície sa doslova stalo útočisko zločincov - schválne si porovnajte práva obetí a práva zločincov - so šikovným právnikom, či ochotnými poslancami dnes môžete s kľudom zavraždiť hocikoho a skončíte v najhoršom s podmienkou - a ani nemusíte byť vo vládnej strane (že pán Lipšic & ostatn9 komedianti). Akurát musíthrať podľa pravidiel a zásadne nikdy nesmiete vziať spravodlivosť do vlastných rúk, lebo je žiarlivejšia, než všetky manželky dohromady.
Pritom Kočner nielenže nie je jediný - je ich obrovská armáda - a ten jeden, čo si teraz vychutnáva svojich 15 minút slávy je dokonca jeden z tých slabších. A aby sme si naliali čistého vína, v skutočnosti sme všetci Kočner,takže by smemu mali postaviť sochu namiesto Gottwalda, či ostatných Štegánikov, levov a Márií Terézii. Inými slovami, blokchain je fasa, kým sa ho nezmocní establishment - ten z neho totiž zaručene vyrobí rovnakú 5račku, ako zo všetkého ostatného - lebo iné nevie. Sme v pekle a diabol sme my.
24. 10. 2019   bungu
Banky nemaju buducnost a dobre to vedia, kto by uz len banku potrebobal???
24. 10. 2019   Bankár Samouk
Jej predstavenstvo a aj dozorná rada vezme slušný balík.
24. 10. 2019   Dig
Privatny bankar je dnes za trest, nedokaze vobec pomoct klientovi ale zato mu vie velmi dobre nanutit produkty banky. Onicom.
28. 10. 2019   fik
Nesuhlasim. Pred casom som mal ucet u Ing Banky a mal som s nimi komisionarsku znluvu na nakup ich fondov. Jedna z ich pracovnicok ma vzala na caj, lebo mi chcela predat produkt banky. A ja som ju pretiahol.
24. 10. 2019   carlos
No schválne, čo je tou budúcnosťou?
24. 10. 2019   anonym
MNE by stacilo keby VYPALNIKOM Z USA prestaneme platit poplatok za kazdu tranzakciu TO EU je taka PRIPECENA ze nie je schopna mat svoj system?
24. 10. 2019   Odhalenie Tajomstva
Áno, samozrejme.
Na to si došiel až teraz ?
24. 10. 2019   carlos
A to ktorých výpalníkov a ktorý systém máš na mysli?
1/1