Názory čitateľov


Názory k článku:
Súdny dvor EÚ vystrašil banky: Vyšiel v ústrety poľským dlžníkom s hypotékami

3. 10. 2019   Bezplatný Plat
Niekto by im mohol vysvetliť, že ak by rast švajčiarskeho franku nebol býval umelo administratívne zastavený - naprosto stalinisiticky brutálne - tak dnes by mal minimálne 10x vyššiu hodnotu - ale pravdepodobne oveľa viac.
Švajčiarska centrálna banka rast umelo zabrzdila - na úkor švajčiarskych občanov - celou svojou silou, až po stratu svojich regulačných schopností (dalo by sa to prirovnať bankrotu komerčnej banky) - ale medzitým sa našťastie krízové situácie upokojili a kurz už prestal narastať.
Ale v skutočnosti bola v situácii auta idúceho z prudkého kopca, ktorému sa odtrhli brzdy. Až neskutočným šťastím bolo, že ďalej už nasledovala rovina.
Takže poľskí priatelia by to mali mlčky zaplatiť a tešiť sa ako dobre obišli.
Lebo chytrácky špekulovať a potom sa tváriť ako obetný baránok je chrapúňske.
Na druhej strane je síce pravda, že sociálne cítenie káže blížnemu pomôcť v núdzi - ale ak si svoje patálie spôsobil sám, mál by niesť aspoń morálne-etický trest.
Zmyslu pradávnych pojmov "morálka" a "etika" už dnes nikto nerozumie - preto vysvetlím na príklade riešenia:
1) súd mal rozhodnúť že zmluvy sú platné
2) vláda mala rozhodnúť (najmä v Poľsku) - že v zmysle milosrdenstva nenecháme blížnych svojich trpieť a tak im mala prideliť charitatívny príspevok vo výške diferenciálu kurzov, ktorá ich tak bolí
3) podmienkou vyplatenia charitatívneho v príspevku by ovšem bolo, že jeho príjemca musí určitý čas nosiť na čele nápis: "Som somár sprostý prešpekulovaný a ďakujem, že ste mi pomohli" a raz denne si sypať popol na hlavu
Lebo inak sa otrasú a medzi známymi sa budú rehotať, akí sú čávovia, ako brilantne so všetkými vypiekli. takže pri najbližšej príležitosti to nielenže zopakujú, ale sa pridajú aj ich známi - pobúrení a závidiaci, že neboli dostatočne chytrí a so systémom mohli vydrbať aj oni ...
4. 10. 2019   pre Bezplatny Plat
Tak väčšiu hlúposť som ešte nečítal... Prečo by mali občania Poľska, ktorí si zobrali hypo takto hlúpo platiť a nesnažiť sa "vyboxovať" pre seba lepšie podmienky? Všetci co si berú hypo tak chcú platiť čo najmenej. To iste ako robia napr. investori, čo najlepšie kúpiť a ešte lepšie predať. Všetci si strážia svoje zadky. A hovoriť, že majú byť vďační banke, ktorá im požičala za menšiu sadzbu, ktorá teraz dúfam, že bude plakať lebo sa karta obrátila. Kto si sypal niekedy popol na hlavu? Robili to banky, ktoré boli zodpovedné svojím konaním za minulú krízu? Boli iba dotované štátmi. Banky si nikdy za svoje konanie nesypalo žiaden popol, max tak vopchali hlavy do piesku a snažili sa z toho vyjsť čo najlepšie. Tak teraz neviem prečo by to mali robiť klienti!
1/1