Názory čitateľov


Názory k článku:
Pád veľkého hráča: Finanční žraloci vsadili na krach

1. 10. 2019   Pohľad z Družice
Oni skrachovali už možno pred desiatimi rokmi.
Problém súdobej verzie kapitalaizmu/demokr acie je, že boli umelo udržiavaní pri živote finančným systémom.
Pretože sa im voľakedy (v pionierskych dobách kapitalizmu divokého západu) podarilo dosiahnuť určitú veľkosť, tak sa banky a finančníci predbiehali aby do nich mohli natlačiť svoje peniaze a hovieť si vo výnosoch,
S prostým predpokladom - ak sa im darilo doteraz, bude sa i navždy.
Existujúca forma účtovníctva - a hlavne existujúce formy auditu to bez problémov umožňujú - lebo neberú do úvahy situáciu na trhu - ale len otrocky rátajú súvahy
(už dnes by boli nahraditeľní tzv. "umelou inteligenciou" - ktorá síce neexistuje, ale to, čo sa pod touto visačkou predáva už na danú úlohu (v dnešnej "kvalite") postačuje.
Na druhej strane je to ich vec.
Lenže z morálne-eticko-poli tického hľadiska to je aktuálna verzia kapitalizmu diskrimináciou menších a slabších subjektov - hoci aj s lepšími produktmi - lebo v skutočnosti sa jedná o perverznú manipuláciu trhu a likvidáciu slabších subjektov.
Takže to, že skrachovali je vlastne dobrá správa, lebo len dochádza k zreálneniu
prostredia.
Osobne dúfam, že skrachuje aj nejaké veľké letisko, lebo s tými svojimi perverznými tzv. "luxus shopmi" mi nekonečne lezú na nervy. Pre tých pár idiotov, čo veria ne "luxus" treba niekde v púšti zriadiť niečo ako Las Vegas a tam nech onanujú, odbavujú sa so svojimi "značkami" a fotia si tony selfíčiek, akí sú úžasní, jedineční a neodolateľní ;)
Asi najväčší problém aktuálneho spoločenského modelu je, že nepozná mieru - kto nerastie, ten hynie. Lenže ak ten problém nedokáže civilizácia zvládnuť, tak to bude platiť aj pre ľudstvo ...
1. 10. 2019   ROBO
Súhlasím, len stále mi nejde do hlavy, ako je možné, keď mali dlhodobo záporné vlastné imanie, že prečo nevyhlásili nútenú správu už dávno? Práve účtovníctvo im malo hovoriť, že máme záporné imanie, a kvôli ochrane veriteľov už nemôžeme ďalej pokračovať. Slovenské zákony hovoria jasno, čo treba robiť v takejto situácii, takže nechápem, prečo to neplatí aj v GB?
1. 10. 2019   jajaj
Pomaly a isto sa vám rúca ten vysnívaný kapitalizmus. Konečne !
1. 10. 2019   jozi
ano ruca sa uz od priemyselnej revolucie od 1760. socializmus sa u nas zrutil po 40 rokoch, v najkomunistickejsom raji na svete ZSSR po 84 ci 85. samozrejme ten rozdiel nevidis.
1. 10. 2019   Július Dofučal
Je asi dosť chrapúnske porovnávať možnosti vývoja, ktoré mali po WWII USA a ZSSR :(
USA na WWII neskutočne zarobili, lebo je síce naprostou pravdou, že bez ich hospodárskej pomociby ani Veľká Británia - ale ani ZSSR - Hitlerovmu tlaku neodolali - ale cena za ňu bola extrémne vysoká.
Tá pomoc totiž nebola zadarmo, ale to byl vynikajúci business.
Veľká Británia zaplatila bohatstvom, ktoré nakeťasila v dobách svojej imperiálnej slávy a WWII z naj spravila obyčajnú krajinu II. kategórie.
ZSSR platilo zlatom a diamantmi z Jakutska - a odniesli si to väzni z Gulagov. Z istého pohľadu vlastnbe Gulagy neboli ničím iným ake Hitlerov Erbeiteinsatz (nútené práce). Tak fungoval aj Volkswagen, ostatné zbrojovky, či nemecký chemický priemysel.
Takže voja skončila a dva systémy si mali konkurovať.
Jeden sa topil v peniazoch a druhý nemal čo žrať - lebo Nemci samozrejme nezaplatili odškodné (teda okrem východných - ktorí museli). To nebol len problém Rusov - ale dodnes na to frflú aj Gréci (kde Nemci nevypálili a nevyvraždili len Lidice, Ležáky, Kľak a zopár iných dedín - ale okolo 700 - niektoré sú v tom stave dodnes, len turisti jazdiaci s Thomas Cook, tam nechodievajú :(
Ďalšie porovnanie USA a ZSSR by sa dalo urobiť v obci, kde by spolu žili Miki Černák s matkou Terezou - ako by to asi dopadlo bez štátnej polície je zrejme každému jasné. V skutočnosti by to však bolo ešte horšie, lebo Čenák by navyše ešte všade masmediálne vytruboval, že matka Tereza je vrah, zlodej a 24/7/365 znásilňuje nežných chlapcov, ako je on. Lenže vo svete štátna polícia neexistuje, lebo jej úlohu si svojvoľne nárokujú práve USA. Takže iné demokratické štáty (Nemecko, Francúzsko - ale aj Anglicko, Dánsko, atď.) majú v skutočnosti k USA rovnaký vzťah, akomy k Rusku po 1968. Len nikto to nepovie nahlas - a na rozdiel od nás ani v okruhu známych (na to sú Západniari príliš posratí a príliš tvrdo vycvičení). Ale v intímnych chvíľach - medzi veľmi blízkymi priateľmi to z nich zrazu vyhŕkne -
a potom človek ostáva v šoku.
Ruskú verziu komunizmu ostatne odsúdil Marx osobne - hoci zomrel ďaleko pred VOSR.
Smutné je, že WWII si navarila Európa sama a nárast nacionalisticko /konzervatívnych vášní v posledných rokoch smutne naznačuje že na tom zjavne znova usilovne pracuje :(
1. 10. 2019   Lofo
Zbožňujem takýchto mudrlantov, ktorí nadávajú na kapitalizmus ale jeho výdobytkov si dosýta užívajú :D Pradpokladám, že žiješ na vidieku a pestuješ zeleninu a chováš hospodársku zver, oblečenie si šiješ sám a vyrábaš si sviečky.
1. 10. 2019   anonym
Najtvrdsi kapitalizmus, otrokarskeho typu, buduju najtvrdsi komunisti.
Dnes Cina.
Najtvrdsi imperialny kapitalisti, buduju dnes internacionalny komunizmus.
Vid dnes europa.
Vsetko je postavene na hlavu.
1. 10. 2019   Tomáš Kuchár
Na štúdíjnom pobyte v anglickom Oxforde ma najviac šokovalo, že na každom kroku som sa stretával s Karolom Marxom :)
Ale nie tak idiotsky a dogmaticky, ako v ČSSR - ale ako s oponentom s ktorého názorom síce nesúhlasim, ale si ho vážim a ak ma v niečom dokáže presvedčiť, nemám to problém akceptovať.
V ČSSR sa katolíci akurát (načas) prezliekli za komunistov a spravili z Marx/Leninizmu stredovekú dogmu, ktorá sa musela dodržiavať, ako Desataro a akákoľvek diskusia bola bolo tabu z rovníkovej Afriky :(
Smutné je, že my sme sa ku komunizmu nepriblížili ani len tak, ako výklady kapitalizmu (tzv. demokracie) - Anglicko, či Nemecko - a preto nedokážeme pochopiť čože nevídané sa to deje v Číne.
Pritom Čína nerobí nič iné, len na rozdiel od ZSSR neaplikuje na komunizmus dogmy, ani tabu - lebo v konfuciánskej spoločnosti zrejme také atavizmy neexistuju (?)
Každopárne Ruská (a teda aj Sovietska) kultúra vychádza z ortodoxného náboženstva, ktoré je v skutočnosti ešte skonstnatenljšie, než rímsko-katolícka verzia.
Neslobodno zabádať, že Jozef Vissaionovič Stalin nebol vychovávaný vo VUML (lebo ešte neexistoval :) ale v kňazkom seminári, pretože rodičia chceli, aby sa stal kňazom. Takže vlastne bol nedoštudovaný farár ...
1. 10. 2019   buko1
Čo sa to rúca? Krachla jedna úplne zbytočná spoločnosť, ktorá nebude vôbec nikomu chýbať. Vlastne sorry - chýbať bude ľuďom čo si nie sú schopní naplánovať dovolenku sami a potrebujú k tomu veľmi drahého sprostredkovateľa. Ale takých sprostredkovateľov existujú stále tisíce... Krach je problémom v prípade, ak zanikne niečo jedinečné - ako bolo napr. naše socialistické poľnohospodárstvo.
1. 10. 2019   Petrik2
Netáraj sprostosti.Je logické, že človek ktorý sa naplno venuje práci na svoju obživu využíva firmy poskytujúce služby, teda aj dovolenky. Ty zrejme nechodíš do reštaurácie ale ješ a piješ doma , lebo je to lacnejšie. Nechodíš verejnou dopravou ale peši, lebo je to zadarmo. Proste nevyužívaš služby , ale všetko robíš sám.Tak ako po východe slnka príde západ slnka , tak aj krach firiem a vznik nových patrí k životu. Neviem či si niekedy podnikal, ale na podnikanie vplýva množstvo nepredvídaných vecí , ktoré niekedy pôsobia aj smrtiaco. Otázne ale je , či na krach nemal vplyv aj zlý postup majiteľov a vedenia firmy , ale to je na dlhé diskusie. Život však ide ďalej a niekto ich nahradí.
1/1