Názory čitateľov


Názory k článku:
USA sú po útoku na ropné zariadenia v Saudskej Arábii pripravené použiť strategické rezervy

16. 9. 2019   fero z BA
a ako zareaguje "sovjetský svaz"? Že by len škodoradosť?
16. 9. 2019   Fine Gold
By ma zaujímalo, kto tie drony vyrobil ?
Lebo poznám jediný štát, čo vyrába vojenské dróny a aj ich masívne používa.
Lebo arabi samotní už nie sú schopní vyrobiť ani postroje na ťavy (lebo na to majú
iných)
Ešte aj bojové chemické látky Iraku museli dodať najsamdekratickejši e krajiny (preto CIA vedela, že tam niekde musia byť - nerátala s tým, že to porozlievali a podnikavci možno aj pokradli a predali protivníkovi)
Toto by v podstate nebolo dôležité, nebyť jednej drobnosti: štát, ktorý na bežiacom páse vyrába bojové drony vyrába aj stíhačky F35.
A u tých sa objavil jeden drobný problém - bez ohľadu, kto je ich majiteľom, stíhačka stále dodáva dáta o svojej letovej prevádzke cez satelit.
A tak má Pentagon v reálnom čase prehľad o globálnom dianí.
Odhalila to dodávka ruských protilietadlových systémov S400 Turecku, ktoré tak automaticky stratilo nárok na dodávku F35, hoci ich vývoj spolufinancovalo.
Lebo inak by hrozilo, že Rusi budú monitorovať tieto datové toky, keďže radiolokátor S400 ich zrejme dokáže odchytiť (a možno aj dešifrovať)
Každopádne je tu podozrenie že podobne dokážu byť monitorované aj bojové drony - a možno nie len monitorované, ale aj ovládané.
Lebo na nátlak Thatcherovej (ktorá hrozila nukleárnym bombardovaním Buenos Aires) Francúzi dokázali už v praveku elektroniky - v roku 1982 - na diaľku zablokovať rakety Exocet, ktoré dodali Argentíne, pretože tá jednu z nich úspešne použila a poslal ku dnu krížnik HMS Sheffield vo vojne o Falklandy.
16. 9. 2019   Fake Gold
Zaujímavé je aj to, že Saudská Arábia sa nedokázala ubrániť - hoci pravidelne investuje miliardy do nákupu zbraní z USA.
Na druhej strane je prekvapivé, že Rusom sa celkom dobre darí predávať svoje protilietadlové zbrane do krajín, ktoré spadajú do sféry vplyvu USA - kde dokonca Amíci majú umiestnené aj svoje nukleárne zbrane (Turecko).
Neprajník americkej verzie demokracie by z toho mohol vyvodzovať zvláštny záver, že ruská obranná technológia je lepšia - keďže sa však nedá povedať, že by Američania nezbrojili - tak by z toho muselo vyplývať, že sú primárane zameraní na útočnú ...
Na druhej strane je pravdou, že najlepšou obranou je útok.
Problém nastane, keď to napadne aj tú stranu, čo sa zatiaľ sústreďuje na obranné zbrane :(
15. 9. 2019   bob
Denná produkcia ropy v Saudskej Arábii: 12. mil. barelov, t. j. 600 miliónov euro.
Denná "produkcia" ECB je 20mld./mesiac, t.j. 600 miliónov euro za deň.
Aká náhoda, že by si saudi uvedomili, o čo tu ide ?
1/1