Názory čitateľov


Názory k článku:
Štúdia: Až 47 % dnešných pracovných pozícií je ohrozených automatizáciou

21. 9. 2019   WannabeeP
TURING, VINGE, NEUMAN, KURZWEIL- synchronizácia s Marxom???
Technologická singularita je moment, po ktorom sa naša civilizácia radikálne zmení. Príde v čase keď umelá inteligencia prevýši ľudskú. Od tohto momentu sa dokáže naďalej zlepšovať sama a rozdiel voči ľudskej inteligencii bude narastať. Čo sa stane potom je mimoriadne ťažké, ak nie nemožné odhadnúť.
Pojem singularita ako prvý zaviedol v roku 1983 matematik Vernor Vinge (ČLOVEK ZÁPADU).
Pred ním však na tento prelom už upozorňovali Alan Turing (ČLOVEK ZÁPADU) a John Von Neuman (ČLOVEK ZÁPADU). Spopularizoval ho a punc zákonitého vývoja mu dal Ray Kurzweil (ČLOVEK ZÁPADU). Príchod singularity Vernor Vinge predpovedá pred rokom 2030, Ray Kurzweil na obdobie okolo roku 2045.
*
Stojí za to pozrieť sa do Kapitálu, na zväzok prvý, vydané 1955, Bratislava, Marxov Zákon hodnoty str.61 a Zákon nadhodnoty, str.551
Zákon hodnoty: Veľkosť hodnoty tovaru sa mení priamoúmerne s množstvom práce a nepriamoúmerne k produktivite práce, stelesnenej v tovare. [t=A/P]
Zákon nadhodnoty: Nadhodnotu vyrobenú predĺžením pracovného dňa Marx nazýva absolútnou a nadhodnotu vyplývajúcu zo skrátenia nutného pracovného času a príslušnej zmeny v pomere veľkostí oboch častí pracovného dňa, nazýva relatívna nadhodnota.
Veľkosť relatívnej nadhodnoty je určená extenzívnou veľkosťou práce (dĺžkou pracovného dňa), intenzívnou veľkosťou práce a produktivitou práce. [N= L.A.P]
21. 9. 2019   WannabeeP
I. VEĽKOSŤ PRACOVNÉHO DŇA A INTENZITA PRÁCE SÚ STÁLE (DANÉ), PRODUKTIVITA PRÁCE SA MENÍ
A teraz si predstavme namiesto pracovnej sily robotníka pracovnú silu robota.
Robot nepredáva svoju pracovnú silu kapitalistovi. Jeho produktivita je vysoká.
Celá práca bude nezaplatená.
Pracovať môže nepretržite a nepoberá mzdu. Celá jeho práca patrí kapitalistovi.
Robota nemožno vykorisťovať.
Predstavme si prácu robota - učiaceho sa produkujúceho stroja schopného produkovať ďalšie učiace sa stroje s rovnakou a vyššou produktivitou, vtedy produktivita vyskočí do nebeských výšin a hodnota do nekonečných nížin a s ňou klesne do nížin aj cena produkcie.
Štvrtá priemyselná revolúcia už búši na dvere.
Tej budú vládnuť roboti. A tu budú platiť úplne iné pravidlá. Robot totiž bude vyrábať s podobnými nákladmi v Nemecku, v Českej republike alebo na Slovensku, teda s rovnakou produktivitou. Presun výroby do krajín s nižšími nákladmi tak už nebude dávať zmysel.
Teda ako sme videli u Rifkina (citujem): že by to mohlo v skutočnosti znížiť medzné náklady takmer na nulu , čo by umožnilo vyrábať produkty takmer zadarmo, nadbytočne a absolútne už nepodliehajúc silám trhu.“
TO JE KONIEC KAPITALIZMU.
21. 9. 2019   wannabeep@azet.sk
Vlastníci si z nejakého neznámeho dôvodu predstavujú ako im UI trvale a naveky zvýši zisky. Niet väčšieho omylu vlastníkov . Ona im exponenciálnym rastom produktivity podrazí nohy a kapitalizmus zasyčí ako snehová guľa na rozžeravenej platní aby vzápätí zmizol ako obláčik pary. Možnosť poslednej revolúcie a je otázka či krvavej, hrozí práve do bodu obratu v robotizácii , teda asi do roka 2039, pretože 4. priemyselná revolúcia je niečo iné ako to bolo počas 3.priemyselnej revolúcie, keď prepustení sa mohli postupne rekvalifikovať. V prípade 4. priemyselnej revolúcie kde pôjde o masívne a masové straty pracovných miest to nebude možné, pretože sa to udeje takmer NARAZ.
13. 9. 2019   rak
vytazstva alebo prehry su dosledky ludskych chyb, neviem si predstavit hru nap. sachy kde bude hrat AI proti AI, priestor na chyby tu neni ziadny. výsledok sa da urcit dopredu a hra prestava mat zmysel
13. 9. 2019   ujo_2
kto povedal ze AI je absolutne bezchybna a nemoze byt AI vyssej generacie o chlp/rád chytrejsia?
13. 9. 2019   Blind Man
Okrem toho, že tu píšeš vyslovené sprostosti ani gramatiku rodného jazyka nepoznáš. Si tupý ako kýbeľ skapatých myší.
13. 9. 2019   ucenec
A práve z toho dôvodu je treba dovážať do EU špičkových odborníkov Afriky.
13. 9. 2019   jojo
a automaty budú vyrábať a vyrábať a kupovať to od nich budú automaty .
13. 9. 2019   CLusterStout
"nezhoríme na slnku!"
Ja veliký
_____________.. .
Má pre vás novinku: 275 priemyselná revolúcia už nebude.
Slnko exploduje a naša Zem zhorí aj s priľahlými planétami.
Ale mám pre vás aj dobrú správu: ľudia budú naďalej žiť na Zemi.
Ako je to však možné? No predsa budú cestovať časovým portálom do obdobia dinosaurov a tam budú pokračovať v našej civilizácii a na konci sveta všetok život na svete spláchnu jednou kométou aby sa mohli začať rodiť počiatky civilizácie.
No veď do minulosti sa dá cestovať a kolonizovať Zem neobmedzene!!!
(Len treba za sebou zabuchnúť dvere a spláchnuť.)
13. 9. 2019   spock
star trek bude skutočnosťou... na 47%, :)
13. 9. 2019   Budúcnosť Nebude
Vy ste väčší truhlíci, než tí nevoľníci pred 100 rokmi :)
Mohli by ste aj napísať, že domáci majster je ohrozený elektrickou vŕtačkou - lebo jeho dedo ju nemal a moderná žena na materskej je brutálne ohrozená automatickou práčkou, chladničkou, indukčným sporákom a hlavne robotickým vysávačom - lebo jej prababka o takom nechyrovala a musela o štvrtej stávať aby nakŕmila hydinu a dobytok - potom robiť na pankom, porodiť a ešte večer dať manželovi aby stihli mať obvyklých 16 detí, z čoho 8 umrelo (ak z nich mali byť novinári - tak našťastie :))
Ťažký zločin "demokratických" politikov je, že ešte stále nie je "ohrozených" 100% pracovných miest - lebo v 21. storočí by už nemal pracovať žiaden človek, keďže to už môžu robiť stroje.
Našťastie vývoj sa nedá zastaviť a tak buď vymrú alebo budú vymretí najbližšou revolúciou ...
Ale najkrajší gól bol "vysoko sofistikované zamestnania, ako sú právnici" to ma fakt pobavilo. To je totiž "zamestnanie", ktoré je úplne zbytočné, pokiaľ by boli zákony písané konzistentne a nie tak, ako sa písali v stredoveku. Bol som nútenáý spolupracovať s viac než desiatkou právnikov - aj takými "hviezdami" ako Valko a Vozár - a nielen na Slovensku (a špecializovaných na "continental law, alebo "socialistické právo") a keďže píšem anonymne, môžem konštatovať, že väčší idioti medzi tzv. "inteligentmi" sú už len gynekológovia a novinári.
Sorry, ale pravda proste nepustí :(
Uľavil som si po ránu a teraz to môžte vymazať ...
13. 9. 2019   ujo_2
Pokial je elektricka vrtacka nastrojom, tak fajn. Ak by ziskala autonomnost a sama chodila "na fušky", tak bye-bye SZCO :-)
13. 9. 2019   rak
a pre koho budu vyrabat tie stroje vari pre tych 47 per. nezamestnanych co budu mat minimum penez
13. 9. 2019   Predpoveď Minulosti
Existoval aj svet bez peňazí - inak by sme tu neboli.
Peniaze sú v skutočnosti len dôsledkom nedokonalosti plánovania výroby.
Za komančov možno skrz nedostatok techniky, sprostost managerov a politkov, ale aj škôd po II. svetovej vojne a odporu tých, ktorí túžili po zisku a vyvyšovaní sa nad ostatných.
Dnes možno preto, že žiadna výroba sa neriadi potrebami svojich zákazníkov, ale egom svojich majiteľov a nekonečnej túžbe po zisku (a iných pannách)
Že plánovať a riadiť sa nedá ?
No je pravdou, že zatiaľ sa to uspokojivo nepodarilo - ale aj to, že sa to zlepšuje :)
A nie je dávno doba, keď si ľudia nevedeli predstaviť, že by sa nejazdilo na koňoch, nesvietilo petrolejkami a nakupovalo v samoobsluhe.
A stalo sa ...
1/2staršie