Názory čitateľov


Názory k článku:
Peniaze z ničoho na záchranu ekonomiky

9. 9. 2019   Facebook 2050
Peniaze vznikli ako pomôcka na prekonanie problému nedostatku informácií o ponuke produktov a služieb, ako aj dopyte po nich.
Tento nedostatok zhoršuje potreba riešiť aj budúcnosť, ktorá je však principiálne neznáma.
Smutné je, že nedostatky tohoto systému využili - a využívajú - hordy príživníkov, ale aj politických psychopatov.
Globálny internet a prvé pokusy s novými technológiami (napr. bitcoinmi) však ukázazli, že éra peňazí zrejme definitívne skončí aj s bankami, burzami a inými ministerstvami.
Takže postaviť neskutočne drahú - a rovnako neskutočne zbytočnú - Cheopsovu pyramídu už nebude možné (de facto to je je možnú už dávnejšie)
Trik je vtom, želen čo budú všetci zapojení na internet, nebude problém globálna databáza, kto čo urobil a komu to prospelo (kto to chcel). TO síce nerieši problém plánovania predikovania budúcnosti - som si však istí, že tí, čo dokážu produkovať, sa dokážu dohodnúť aj na investíciach (koľko z vyprodukovaného pôjde na spotrebu a čo treba zabezpečiť do budúcnosti). Reso. tí čo dnes svojvoľne rozhodujú a rozhadzujú peniaze, ktoré im nepatria (čižeprácu iných ľudí) - by sa zmenili len na odborných poradcov - o toho, kam koho robota pôjde by však spolurozhodoval každý.
Čo je vlastne priama demokracia, ktorá však nemôže byť právom, ale musí byť povinnosťou.
Dnes už je úroveň vzdelania našťastie taká, že každý je schopný rozhodovať o všetkom - a väčšina to v krčme aj rada robí - ale si aj nes zodpovednosť.
Tento model by mohol riešiť aj príjmovú nerovnosť a odmeňovať mimoriadne výsledky (či už skutočné, alebo fiktívne ) spoločenským uznaním nie peniazmi, ktoré len ničia charaktery.
V podstate sa bavíme o prechode kapitalistickou cestou ku komunizmu :)
A krásne je, že to príde, či chcete, alebo nechcete - lebo internet už nie je možné vypnúť - a nevypne ho ani termukleárna, globálna vojna - lebo práve skrz ňu bol vytvorený :)
9. 9. 2019   Kritik
Každá ekonomika je krytá menou. Tá naša pôvodná po rozkrádačkách by bola totálne postihnutá. Na eure, na ktoré má slovenská ekonomika zanedbateľný vplyv a ktoré je kryté ďaleko silnejšími ekonomikami, sa rozkrádačky nijako nemohli prejaviť. O výhodnosti prechodu na euro možno v tomto kontexte polemozovať, ale ide skôr o obyčajný bluf.
9. 9. 2019   Miso
"Napríklad, ak má banka vklady, ktoré stoja 1 % a pôžičky, ktoré platia 5 %, potom majú čistú úrokovú maržu 4 %. Ak sú ich ostatné prevádzkové náklady 2 %, mali by dosiahnuť čistý zisk 2 %."
Dobre bludy, banky poziciavaju prinajmensom 10x viac ako su vklady, vola sa to povinne minimalne rezervy. Vsetky nove peniaze v ekonomike vznikaju ako uver.
Ak banka A(alebo aj kliemt banky A) vlozi cast uveru do banky B je tento uver okamzite vkladom a banka B moze najst nestastnika , ktoremu pozicia 10 nasobok. Ford povedal, ked by ludia rozumeli tomu ako funguje financny system do zajtra by bola revolucia.
9. 9. 2019   Kritik
Tak nejako, alfa a omega bankovníctva, bez vkladov nemožno hovoriť ani o úveroch.
9. 9. 2019   MM
Tak tak, vola sa to multiplikator bankovych depozitov...
9. 9. 2019   marek.ivan123@gmail.com
Ake peniaze, dnes sa pripisuje len kvantum núl, semtam na začiatok nejaká jednička alebo ine číslo enter a je to nuly a jedničky frčia z účtu na účet z centrálnej banky do VUB banky a iných, z banky na kartu z mobilu do banky z mailu na mail a tie bubliny obludne hypotekárne a bezučelove už našťastie zastaví blížiaca sa kríza. I keď aj na to už mám riešenie...
1/1