Názory čitateľov


Názory k článku:
WEF: Vojna napriek zbrojeniu nehrozí, nakoniec vždy zvíťazí zdravý rozum

22. 8. 2019   Chorý Rozum
Dejiny sveta - ale hlavne dejiny európy - sú dejiny vojen.
Dejiny civilizácie a dejiny kultúry sú dejinami technologií a dejiny technológií sú dejinami vojenstva.
To, že posledných 75 rokov nebola žiadna poriadna vojna neznamená, že už nebude - ani žiaden "rozum" - ale proste len to, že sa pokrok zastavil.
Toto je zrejme veľmi smelé tvrdenie - lebo všetci sú presvedčení, že žijeme v najpokrokovejšom období v dejinách.
Veď vedci objavili Higgsov bozón a tak podobne.
Je to ale pokrok ?
Niečo objavili, aby získali granty a dostali sa k chlebíčkom na konferenciách a hlavne mohli postaviť ešte väčší urýchlovač, kde objavia inú časticu.
Ale čo iné z toho ?
Nič.
Takže ultrazvukové dopravné lietadlá Concorde už dávno nelietajú.
Na Mars chcú lietať podvodnícky psychopati typu Muska, Bezosa a toho zmrda z Virginu.
100W žiarovka sa stala nedostižným luxusom.
IKEA predáva ako "nábytok" to, do čoho voľakedy nábytok balila (a už ani to nebol skutočný nábytok).
Rušia sa nemocnice (aj keď tentokrát Kálavská ešte narazila)
Skutočné potraviny si už pamätajú iba dôchodcovia.
A tak ďalej ...
Z vojenského hľadiska zastavenie pokroku znamená, že sa zastavila diferenciácia a podmienkou vojenského víťazstva vždy bolo zavedenie nových technológií, ktoré protivník nemal (pästný klin, hroty šípov a oštepov, bronzové a železné čepele nožov a mečov, brnenia, kavaléria, katapulty, navigácia, pušný prach, pušky, kanóny, guľomety, nitroglycerín, tritol, pentrit, hexogén, tanky, bomby, bombardéry, stíhačky, radary, lietadlové lode, rakety, ponorky, jadrové zbrane - a stop.
...
22. 8. 2019   Zdravý Nerozum
...
Zrejme najväčší manager všetkých čias - Berja - dokázal neuveriteľné a dokopal Rusákov tomu, že zostrojili jadrovú zbraň skôr než naši americkí priatelia dokázali vyrobiť potrebný počet hlavíc (jeden z dôvodov prečo atómová bomba nemohla vyhrať WWII bol aj v tom, že výroba zbraňového uránu a plutónia bola tak absurdne drahá, že v čase zničenia Hirošimy nabol US priemysel schopný reálne vyrobiť ani 10 ks za rok)
A odvtedy je pat.
Lebo Západnú časť sveta (včítane Austrálie) tvrdo kontroluje americké impérium, lenže táto moc končí voľakde na Blízkom Východe a z opačnej strany v Japonsku.
Ázia patrí moslimom, Rusom a Číne (hoci prvý človek vraj vyšiel z Afriky, tá tak neskutočne zaostala, že o ňu zatiaľ nikto nemá reálny záujem a tak je možné, že po WWIII tam človek aj skončí).
Islamci s Rusmi a Číňami by Západný svet utĺkli aj čapicami - ale je prakticky vylúčené, že by sa dokázali zjednotiť a to Amíci šikovne využívajú podnecovaním rozporov.
Islamcov vylučuje z rozvoja technológií ich náboženstvo - a v skutočnosti prežívajú len vďaka rope (Allah je fakt veľký, že im ju dal :)
Rusov vylučuje z rozvoja technológií ich nepochopiteľná idiocia.
Číňania sa neskutočne rozbehli a ak vydržia, zvyšok sveta čoskoro nebude mať šancu.
Lenže USA + Rusko (ktoré je - po páde nešťastného pokusu o komunizmus - v skutočnosti na strane USA - len majú podobný vzájomný problém ako malo Česko-Slovensko :) + Islam budú zrejme ešte dlhú dobu aj na Číňanov priveľa.
Možno aj takých 10 rokov ;)
21. 8. 2019   jim45
Kde bol zdravy rozum v Juhoslavii, Kuvajte, Rwande, Syrii, Iraku, Afganistane, Libanone, Izraeli, Ukrajine atd?
21. 8. 2019   nenáročný
možno mysleli globálny konflikt, nie regionálny
22. 8. 2019   Nevezmi Nuke Nadarmo !
"Juhoslavia, Kuvajt, Rwandea Syria, Irak, Afganistan, Libanon, Izrael, Ukrajina" neboli vojenské konflikty, vedené v súlade s diplomatickým protokolom.
Napríklad tam nebolo žiadne oficiálne vypovedanie vojny (napríklad také, akým Slovenská republika vypovedala svojho času vojnu USA a vraj ho dodnes nestiahla :)
ani tam nebojovali žiadne armády suverénnych štátov (t.j. diplomaticky uznaných) proti sebe (a lá: "skupina armád X, pod velením poľného maršála Y proti proti frontu Z, pod velením generalissima W"). Čiže technicky išlo len o policajné akcie, vedené vojenskými prostriedkami proti teroristom (asi ako SNP ;)
Čo je dobre, lebo skutočné použitie vojenskej sily by dnes neodvratne znamenalo použitie jadrových zbraní - čo by síce neznamenalo zničenie zmemegule, ani žiadnu nukleárnu zimu, ba ani nejaké desivé zamorenie (to všetko sú novinárske haluze a výgrcy), ale pravdou je, že civilizácia v napadnutej krajine by bola na relatívne dlhú dobu rozvrátená a vrátená do doby kamennej (čo by však možno v niektorých z vyššie menovaných štátov ani nespozorovali), pretože by boli rozbité administratívne, komunikačné výrobné aj transportné uzly - takže by sa rozvrátili všetky funkcie štátu (doprava, všetky inžinierske siete, zdravotníctvo, likvidácia odpadu, a tak podobne). Ale napríklad v Haiti to tak majú aj bez nukleárneho útoku a zrejme s tým sú OK, keď to neriešia.
Čo je zároveň aj významný dôvod, prečo nemá zmysel použiť ukrutne drahé jadrové zbrane proti primitívnym krajinám - de facto tam vlastne nie sú schopné spôsobiť nič horšie, než to čo tam je aj bez nich ...
22. 8. 2019   No Comment
PS aj niektoré vyspelé štáty by s nukleárnym útokom nemali žiaden vážny problém - napríklad v Hirošime trvala obnova inižinierskych sietí - aj verejnej dopravy - asi mesiac, no taká Bratislava úpela pod opravou Štúrovej dva roky aj bez termonukleárneho výbuchu :(
1/1