Názory čitateľov


Názory k článku:
Realitná bublina pravdepodobne nepraskne tak skoro

18. 8. 2019   Lolo
Realitna bublina, ma rozne formy "puknutia" v roznych regionoch.
Napriklad v byvalom Rakusko-Uhorsku, pocas velkej industrializacnej ery, teda prechodu od feudlaizmu, ku industrialnemu kapitalizmu, niekedy v rokoch 1850, az po prvu republiku a prvu hospodarsku krizu, realitne bubliny neboli vazne, pretoze ludske zdroje, ako bezzemkovia, alebo proletariat, si okolo fabrik, staval budy a chyze, pripadne zemlianky a mnozil sa umerne svojim prijmom a migroval za pracou, podla dostupnosti lokalnych zdrojov.
Pocas prvej republiky, po I sv, vojne, sa prekonavali II velke svetove hospodarske krizy. Proletariat nedostaval uvery, ani hypoteky, stavalo sa vo velkom, podla moznosti a schopnosti vtedajsich developerov.
A proletariat byval opat v budach, nudzovych koloniach, bez zachoda, obv. v obyvacich kuchyniach.
Sem tam tubera, sem tam uplavica, ale zilo sa.
Naklady na byvanie boli relativne vysoke, aj napriek nudzovemu charakteru obydli, ktore nekorespondovali z megaindustrialnym imperialnym leskom fabrik, automobilov, filmoveho lesku hviezd.
Tomas Bata to videl inak, poucil sa u Henryho Forda, inak dusou nacistom, kde urcite neosocialisticke a nacionalne socialisticke prvky prebral a rozvijal u nas.
Najma byvanie a kulturnu uroven zivota ludskych zdrojov, lebo tak podavali vatsi vykon, ako spinave postavicky, zijuce v ghetach, okolo fabrik.
Staci si spomenut na "Mexiko" v Bratislave.
Skratka, developkari stavali bytove domy, cele stvrte, ulice, ale pracujuca chudoba, si nemohla dovolit najomne byvanie, nieto si este bytove jednotky odkupovat.
Ani dnes "agregovane byvanie" v modernych bytovych domoch, alebo panelakoch sucasnosti, nekoresponduje z prijmovymi moznostami ludskych zdrojov. Ale ani expandovane byvanie v satelitoch, kde su horizontalne panelaky, nekoreponduje z prijmovymi a ani dopravnymi moznostami.
Predpokladom uspesneho zavrsenia cyklu /recyklacie/ je schopnost ludskych zdrojov, splacat uver a uspesne ho splatit, nez sa skonci ich aktivny zivot, teda nez im vypadne aktivny prijem a prejdu na prijem pasivny.
Pokial sa tam v case aktivneho splacania, objavi nejaka kriza a ludske zdroje prestanu mat dostatocny prijem, alebo sa stanu odkazany ma prijem pasivny, pripadne budu donuteny "migrovat" za pracou, ich obydlie na uver, alebo uz aj splatene, prestava mat zmysel, pretoze prestava byt vyhodne predajne, prenajatelne, alebo je zbytocnou splatkovou zatazou, ktora nema vyuzitie.
Vtedy praska realitna bublina a mnohe investicie sa stavaju toxicke, ako pre ludske zdroje, tak pre banky a rozne developerske spolocnosti.
Potom nastava socializacia strat.
19. 8. 2019   Mirek
Lolo a to mas skadial, ze ford bol nacista? Na svoju dobu bol hodne prosocialny a ludsky. Cital si od neho aspon jednu knihu, alebo citas iba socialne siete?
18. 8. 2019   jim45
Pan z investicneho fondu aj bankarka hovoria to, co potrebuju a chcu, aby bolo. S realitou to nema absolutne ale absolutne nic spolocne. V skutocnosti trh s nehnutelnostami ma uz pol roka velke problemy. Nehnutelnosti sa hromadia, aj ked predavajuci sa v nezmyselnej nadeji snazia drzat ceny na nepredajnych urovniach. V zapadnej Europe uz tri roky poskytuju hypoteky s maximalnou opatrnostou, ziadaju zaruky dvoch rucitelov, dobre vedia, ze realitne ceny su bublina, ktora uz mala davno splasnut, drzia ju len nekryte vytlacene peniaze centralnych bank. Vytriezvenie zo sna bude o to tazsie.
17. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Pri cenách nehnuteľností /a nie iba pri týchto cenách/ si všimnite, z čoho resp. z akej sumy prípadne platíte tzv.DPH. Z pridanej hodnoty to rozhodne nie je.
18. 8. 2019   @@@
a dokedy toto budeš omielať ?...o čo ti ide ? aby sa DPH premenovana na dan z predaja a už sa ti bude žiť lepšie lebo budeš platiť to iste len sa zmenia slovička ???....
18. 8. 2019   rixo
Tiež mám toho Františka plné zuby ... tapetuje takmer každu diskusiu. V duchu ho ospravedlňujem, že asi bude mentalne postihnutý alebo sa jedná o frustrovaného melého daňového podvodníka s DPH, ktorý prišiel o majetok v daňovej exekúcii.
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Všeobecne. Pri účtovaní a inkasovaní tzv.DPH /tzv.dane z pridanej hodnoty/ je využívaná a zneužívaná ekonomická a matematická negramotnosť.
Daňový podvod tzv.DPH na občanoch je nasledovný:
Od roku 1993 sa od občanov požaduje, nariaďuje sa im, dokonca sa im pod vyhrážkami a sankciami prikazuje platba finančne nižšej dane z pridanej hodnoty /DPH/. V skutočnosti sa však od občanov inkasuje de facto finančne vyššia daň t.j. daň z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane.
Suma, ktorú občania pod skratkou DPH od roku 1993 denno-denne platia sa rozhodne v plnej výške štátu neodvádza. Štátu sa odvádza, teda keď sa už odvádza, iba zlomok sumy, ktorú naivní občania pod ikonou DPH "v dobrej viere" od roku denno-denne platia.
1.poznámka.
Daňový podvod tzv.DPH o.i. je už pri nákupnej cene. Pretože nákupná cena nie je pridaná hodnota.
2.poznámka.
Pri kalkulácii s tzv.DPH sú porušené zákony najvyššie, prírodné v tomto prípade matematické.
18. 8. 2019   @@@
lenže ja sa tebe pytam čo sa zemni ak nazov dph zmeniš na dan z ceny ???...
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Akosi predchádzajúca odpoveď na tomto mieste neprešla. Takže ešte raz.
Občania platia dane štátu, prípadne VÚC. Napríklad dane zo mzdy, dane z príjmu, dane z nehnuteľností, spotrebné dan . . . ešte aj dane za psov. V prípade tzv.DPH /tzv.dane z pridanej hodnoty sa tak nedeje. Obrovská časť sumy tzv.DPH sa nenávratne a beznádejne stráca v nenásytných hrtanoch bezodnej priepasti. Podnikatela, obchodníci, exekútori . . . si značnú časť dane vymámenú pod zámienkou DPH od konečných spotrebiteľov, zákazníkov, u exekútorov od svojich obetí . . . ponechajú. Firmy, spoločnosti, podnikatelia, obchodníci, exekútori. . . nech si zaplatia daň /v tomto prípade tzv.DPH/ sami. Tak ako iní občania. To sa musí zmeniť.V opačnom prípade sa jedná o podvod. A ten tu máme už 26 rokov, sedem mesiacov, dva týždne a štyri dni.
18. 8. 2019   @@@
to asi len ty si taki naviny ....uvdiem priklad ak nejaky maloobchod ma tržby 1 mld a na dph vyberie dalšich 200 milionov lebo 20% dph-čka tak tych 200 milionov odvedie štatu ...ak zmeniš nazovr z 20% dph na 20% dene z predaja v podstate sa nič nezmeni stale odovdzaju 200 milionbov len sa zmeni nazov ....štat na dph ročne vyberie 6 mld eur alebo ty si mysliš že čo ???? nevyberie nič a 6 mld ostava firmam a podniaktelom ???
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Žiadny maloobchod rozhodne neodvedie štátu tzv.DPH v plnej výške.V tomto prípade 200 miliónov Euro. V skutočnosti odvedie, keď teda už odvedie, iba zlomok sumy, ktorú vymámil od občanov pod skratkou DPH. De facto odvedie iba rozdiel medzi predajnou cenou resp. predajnými cenami /na výstupe/ a nákupnou cenou resp. nákupnými cenami /na vstupe/.
Poznámka.
A do nákladov si každý započíta obrazne a s nadsádzkou povedané resp. napísané aj číslo bankového konta.
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Ešte doplním k tým šiestim miliardám Euro ročne . . .
Občania na tzv.DPH zaplatia ročne oveľa, oveľa viac ako 6 miliárd Euro.
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Oprava a upresnenie.
De facto odvedie daň z rozdielu medzi predajnou cenou resp. medzi predajnými cenami /na výstupe/ a nákupnou cenou resp. nákupnými cenami /na vstupe/. Takto je to úplne presne.
18. 8. 2019   @@@
odkial si si taki isty ?...pytal si sa tych maloobchodnikov ???....prečo potom nedosahuju obrovske zisky ked tvrdiš to čo tvrdiš ??? takto ako to tvrdiš ty by potom tieto maloobchodnici museli mať obrosvke zisky ale nemaju
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Od roku 1978 /ešte z čias EHS/s prestávkami pôsobím v mnohých krajinách EÚ aj mimo nej. Mwst., VAT, TVA, IVA, tzv.DPH . . . je to podvod na občanoch.
Maloobchod /a vôbec daňové subjekty/ priznáva resp. priznávajú čo najnižšie zisky. Aké zisky maloobchod, daňové subjetky a p. majú a aké zisky priznávajú sú dve diametrálne sa od seba líšiace sumy.
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Ns ilustráciu: Žiadna emigrácia.
19. 8. 2019   @@@
ale tu nejde o zisky ale o dph ...to je 20% ak ma maloobchodnik tržby 1 mld a dlašich 200 milionov ziska na dph a ty tvrdiš že ich štatu nezaplati potom by mali mať obrovske zsiky ktore by si museli vypalcať na dividendach alebo by im kvoli tomu rastli obrovsky majetok ale nedeje sa ani v jedenom ani druhom pripade ...pozri si vyročne spravy maoobchodnikov na slovesku ....tak kde tych 200 milionov mizne ???
19. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Približne 4 hodiny som bol mimo siete. Tak odpovedám teraz.
V tomto prípade celých 200 miliónov Euro nemizne. Mizne podstatná časť z týchto 200 miliónov Euro, pretože občania v tomto prípade zaplatili na tzv.DPH 200 000 000 Euro natvrdo. Avšak daňové subjekty /napríklad maloobchod, firmy, podnikatelia, obchodníci a p./ odviedli daň len z rozdielu medzi predajnou cenou /na výstupe/ a nákupnou cenou /na vstupe/. Po započítaní všetkých možných a nemožných nákladov základ dane rozhodne nedosiahol výšku jednej miliardy Euro. Práve naopak. Základ dane "urobili" finančne čo najnižší. Takže vyššiemenované daňové subjekty v žiadnom prípade štátu neodviedli daň vo výške 200 000 000 Euro, ktorú im nepopierateľne zaplatili koncoví spotrebitelia, zákazníci a vôbec občania.A natvrdo.
Poznámka.
Už som to v tejto diskusii spomenul. Ľudovo sa tomu vraví cap-ca-rap.
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Od roku 1993 som o podvode tzv.DPH na občanoch kontaktoval približne 420 inštitúcií. Oslovil som stovky osobností. Dnes o podvode tzv.DPH na občanoch vedia státisíce.
18. 8. 2019   @@@
ale čo sa zmeni ak sa nazov dph zmeni na dan z ceny ??? ....
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Odpovedal som na inom mieste tejto diskusie.
O podvode tzv.DPH na občanoch dobre vedia o.i. na MF SR, FS SR, Daňovom riaditeľstve, Finančnom riaditeľstve, DÚ, v NR SR /predovšetkým poslankyňa a poslanci Remišová, Mihál, Klus, Galko Rajtár . . ./, ďalej v NAKA a v jej zložke Finančnej polícii, v NKÚ . . .
Na úradoch, na polícii, na súdoch . . . sa od občanov vyžaduje presné vyjadrovanie sa a požaduje sa vravieť pravdu. Na súdoch dokonca pod prísahou. Tak nech sa láskavo presne vyjadrujú a hovoria pravdu /napríklad o tzv.DPH/ aj nafúkané a arogantné dámy a nadutí a arogantní páni na horemenovaných inštitúciách.
Predovšetkým sa musí zmeniť prístup horeuvedených inštitúcií k občanom. A to tým spôsobom, že začnú vravieť pravdu. V tomto prípade pravdu o tzv.DPH.
Ja osobne o tzv.DPH ako podvode na občanoch od roku 1993 predkladám pravdu.
18. 8. 2019   @@@
ale čo tym chceš dosiahnuť ...ako som pisal zmeniš nazov a zvyšok sa nezmeni tym padom ty budeš spokojnešji lebo už to bude presnejšie pomenovane ale na vysledku sa nič nezmeni ani pre ludi sa nič nezmeni lebo im to ceny nezniži
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Zmena bude keď sa odstráni podvod tzv.DPH na občanoch. Prvý krok k tomu je taký, že sa musí verejnosti vyjaviť a teda zverejniť nepopierateľný ekonomický fakt, skutočnosť a pravda, ktoré sú založené na matematickej istote v tom zmysle, že cena /suma/ bez DPH resp. základ dane nie je pridaná hodnota. Nech to zverejní ktokoľvek. Tých čo vedia o podvode tzv.DPH na občanoch sú dnes státisíce. A budú sa diať veci . . .
Poznámka.
Taktiež nie je pridaná hodnota ani nákupná cena. Ani cena /suma/ s DPH nie je pridaná hodnota.
18. 8. 2019   @@@
zbytočne špekuluješ
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Nie je to špekulácia. Od inštitúcií ako sú napríklad MF SR, FS SR, Daňové riaditeľstvo, Finančné riaditeľstvo, DÚ, Akadémia daňových poradcov, Slovenská komora daňových poradcov, Slovenská komora exekútorov, NAKA a od jej zložky Finančnej polície, od NKÚ . . . to bude iba priznanie a zverejnenie pravdy o tzv.DPH.
1.poznámka.
K pravde vyzýval na TA3 a STV1 okolo roku 2016 napríklad vtedajší minister financií SR ing.Peter Kažimír a síce v tom zmysle, že ľudia musia poznať pravdu a že ťudia sa musia dozvedieť pravdu. v nadledujúcich minútach, hodinách, týždňoch, mesiacoch, rokoch však opäť klamal.
2.poznámka.
Predseda SNS a predseda NR SR JUDr.Andrej Danko 6.3.2016 na TB vyhlásil, že nevieme ani čo je to DPH. Dodnes to nevysvetlil.
25. 8. 2019   einstein
By ma zaujímalo, ako by to vyzeralo keby od 1.1 zrušili DPH. Firmy ktoré nakúpili s DPH by už žiaden odpočty nemali a firmy ktoré by mal povinnosť odviesť už by DPH nemusel odviesť? To by účtovníci asi šediveli, ako to idú riešiť. A niektorí podnikatelia by asi oplešateli. A špekulanti by si nakúpili nové vily. Vy Frantisek Nahnevany by ste boli ktorí? :-)
26. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
AK by takáto situácia nastala, t.j., že by od 1.1. /2020/zrušili /tzv./ DPH, tak predovšetkým by sa všeobecne zistila skutočnosť resp. ekonomický fakt, že presne 27 rokov tu bol zo strany MF SR, FS SR, Daňového riaditeľstva, Finančného riaditeľstva, DÚ, Akadémie daňových poradcov, Slovenskej komory daňových poradcov, Slovenskej komory exekútorov, NKÚ, NR SR . . . ďalej zo strany Finančnej polície, súdov . . .a taktiež zo strany firiem, spoločností, podnikateľov, obchodníkov . . . /a títo z donútenia a príkazom z horeuvedených jnštitúcií/ páchali, a páchaný bol v ptípade tzv.DPH podvod na občanoch. Pokiaľ to účtovníci dodnes nevedia, tak by sa po tomto zistení nestačili čudovať. Keď však o tomto podvode na občanoch účtovníci vedia /a mnohí, mnohí vedia/ tak podvod tzv.DPH na občanoch mali a musia verejne oznámiť. Napríklad NAKA.
Keď budú príslušníci NAKA vyšetrovať akúkoľvek kauzu tzv.DPH, tak po prečítaní prvej faktúry, prvého pokladničného dokladu zistia, že predmetná daň nebola vyrúbená a inkasovaná z pridanej hodnoty /ako sa požaduje nariaďuje, prikazuje/, ale z položky finančne vyššej, t. j. z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane. Zdôrazňujem: KEĎ budú príslušníci NAKA vyšetrovať dôkladne a dôsledne . . .
Niektorí podnikatelia vedia o tomto podvode tzv.DPH na občanoch, pretože od spotrebiteľov, zákazníkov a vôbec občanov pod zámienkou DPH zinkasovali vyššiu sumu, ako následne štátu odviedli. V skutočnosti by podnikatelia ďalej /povedzme od 1.1/ viac neklamali, neokrádali občanov /časť sumy tzv.DPH zinkasovanej od občanov si ponechávajú/. Teda v prípade tejto časti sumy tzv.DPH žiadny odvod štátu neplynie.
K podvodu nemôže a nesmie nikto nikoho nútiť. Ani hore uvedené inštitúcie, ktoré doposiaľ nútia firmy, podnikateľov, obchodníkov . . . k tomuto podvodu na spptrebiteľoch, zákazníkoch a vôbec občanoch, ani žiadny zákon podvodníkmi zosmolený a debilmi schválený.
K firmám, k podnikateľom, k obchodníkom.
Podvod tzv. DPH zo strany tu menovaných inštitúcií je už na vstupe /pri nákupe/, pretože nákupná cena nie je pridaná hodnota. A požiadavka, nariadenie, príkaz. . . sú jednoznačné a jasné: Daň z PRIDANEJ HODNOTY /DPH/.
K odpočtom tzv.DPH. V skutočnosti to nir sú odpočty DPH /dane z pridanej hodnoty/, ale je to niečo obludnejšie. Sú to de facto odpočty dane z nákupnej ceny. A takáto daň je finančne vyššia ako je daň z pridanej hodnoty, pravdaže keby ju nákupná cena obsahovala. Ale neobsahuje. Pretože pridaná hodnota je rozdiel medzi výstupom /predajom/ a vstupom /nákupom/ resp. medzi ich cenami /sumami/.
26. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
A ďalej. Stačí, aby ktokoľvek verejne vyhlásil ekonomický fakt podložený matematickou istotou, že napríklad cena /suma/ bez DPH resp. základ dane nie je pridaná hodnota. A budú sa diať veci. . . Až potam sa bude šedivieť a plešatieť. V predvolebnej "prezidentskej" diskusii Martin Daňo podvod tzv.DPH na občanoch načrtol, ale moderátor Dolinský ho okamžite zahriakol. Aj takýmto spôsobom servilné médiá /tv, rádiá, tlač . . ./ podporujú a azda aj schvaľujú /čo je teda paradox/ tento podvod.
Podvod tzv.DPH na občanoch, ktorý tu máme od roku 1993 nech odstránia tí, ktorí to zapríčinili. /predovšetkým MF SR FS SR, DÚ, predkladatelia a zosnovatelia tzv.DPH, parlament ČSFR v roku 1992 teraz NR SR, súdy. . ./ Štedro sú odmeňovaní. Už roky. Avšak to by museli tzv.ekonómovia, tzv.odborníci, tzv.daňoví poradcovia, tzv.daňoví kontrolóri, zainteresovaní a kompetentní začať pracovať, rozmýšľať, myslieť . . . A myslenie bolí. Nie iba balamútiť a kamuflovať ako sa nám doposiaľ od tejto podarenej mašinérie dostáva.
Nakoniec špekulanti nakupujú nové vily, chaty, jachty, autá. . . tak či tak.
Som ten, ktorý o tzv.DPH od roku 1993 v rôznych diskusiách, na rôznych fórach a tiež osobne predkladá pravdu. A tú Vám povie málokto.
26. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Oprava. K odpovedi dnes 2:56 piaty riadok zdola.
V skutočnosti to nie sú odpočty DPH dane z pridanej hodnoty/. . .
28. 8. 2019   Savo
Mne sa zdá pán František, že zabúdate na fakt, že prvú DPH je povinný zahrnúť do ceny svojích výrobkov už producent surovín t.j. 20% z hodnoty predanej suroviny spracovateľovy, následujú spracovateľia ktorý získajú svojou činnostou základné materiály (kov,plasty, ....)a pridajú k cene svoje náklady a zisk a z toho svojho navýšenia ceny odvedu štátu DPH,ktorá je súčasťou ich predajnej ceny,v ďalšom kroku je tu výrobca súčiastok,ktorý urobí to iste, následuje montáž zložitejších zariadení(napr. autá, žehlička ..). Posledným článkom v reťazci je obchodník. Teda všetci v tomto reťazci pridali hodnotu do konečnej ceny výrobku a odviedli podľa svojej pridanej hodnoty DPH štátu. Obchodníkovy sa vráti DPH až po predaji tovaru konečnému kupújucemu.
29. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Vašu odpoveď som objavil náhodou, pretože počítadlo ukazuje klesajúcu tendenciu komentárov a odpovedí, zatiať čo ich počet stúpa. Paradox. Nebezpečná vec.
Ale k téme.
Podvod tzv.DPH je už pri nákupnej cene, pretože nákupná cena nie je pridaná hodnota. V tomto prípade hodnota predanej suroviny. Hodnota predanej suroviny NIE JE pridaná hodnota.
Súčasťou predajnej ceny /s DPH/ je tzv.DPH a o.i.tiež pridaná hodnota. Vyjadrené matematicky: Súčasťou množiny /predajná cena/ je o.i. aj podmnožina /pridaná hodnota/. A teda množina /predajná cena/ nie je podmnožina /napríklad pridaná hodnota/.
Všetci v reťazci pridali hodnotu, avšak všetci v reťazci zaplatili de facto a predovšetkým daň z ceny /sumy/ za ktorú predmetnú časť tovaru nakúpili.
Posledným článkom v reťazci je obchodník. A ten zinkasuje od konečného spotrebiteľa, zákazníka a vôbec občana nie DPH /ako sa požaduje, nariaďuje, prikazuje/, takáto daň je finančne nižšia, ale obchodník od spotrebiteľa,zákazn íka, občana . . . zinkasuje de facto finančne vyššiu daň t.j.daň z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane.
Obchodník následne odvedie štátu daň z rozdielu cien /súm/ medzi predajom /výstupom/ a nákupom /vstupom/.
Od roku 1993 je na Slovensku /aj v Česku/ tzv.DPH podvod na občanoch.
1/1