Názory čitateľov


Názory k článku:
Priepasť príjmovej nerovnosti: Za všetko nemôžeme viniť len nárast populizmu

23. 8. 2019   yzyz
Nerovnost slovo 21. storocia je! Uroven dosiahnuta roky 1913, 1938 a spol ... Dneska 4. ludia maju majetok ako 4-5. miliardy ludi a to je aj na svetovu vojnu! Ked sa pohne a vyzbroji cez zbrane pracujuca chudoba-holotova-no vodoby otroci tolko policajtov a ani vojakov na zapade na dlhy nie je. A vojaci-policajti a spol sa len pripoja ku davom dole na zapade na dlhy!
22. 8. 2019   anonym
Je to velmi jednoduche.
Najlepsie sa zdanuje a vydiera chudoba.
Problem je, ze v nasich koncinach, region Europa, moc chudoby nebolo.
Po II svetovej vojne, naozaj chudoby nebolo vela.
Aj v krajinach, kde vladli Komousi a robili pakaren, politicke vrazdy, tazba uranu, neznamenala uplnu chudobu a porobu. Nebolo to idealne, ale bolo to lepsie, ako pred vojnou, kde sa vystriedali dve svetove hospodarske krizy.
V Roku 89, sme neboli uplne chudobny, dokonca sme nepoznali nezamestnanost.
Az odpolnohohospodaren ie, a dezindustrializacia , urobila z niekdajsich krajin vychodneho bloku, buduce kolonie a dominia zapadoeuropskych kolonizatorov.
A dostali lacnu pracovnu silu.
Postavali montovne, tazia ludske zdroje.
Ludske zdroje sa ale nemnozia.
Bud su velmi pohodlne, takze nemaju chut na reprodukciu, alebo prilis zaneprazdnene pracou, alebo prilis chudobne, aby mohli mat deti.
Tento fenomen, pravdepodobne nakopol kolonizatorov v tom, ze zacali evakuovat ludske zdroje z prdeli celeho sveta, lebo asi maju dojem, ze takto doplnia chybajucu a vymierajucu Europsku populaciu.
Mne je srdecne jedno, kto v Europe byva, ale nieje mi jedno, skym sa delim o dvoj dochodok, lavicku v parku, matrac pod mostom, alebo skym sa tlciem pri kontajneri.
Som asi rasista, ale ja bubakov nejak nemam rad.
Nemam ich rad preto, ze ako freegan z donutenia, nemam rad, ked mi nejaky bubak, vybere rozky pred nosom, alebo na mna kuka, ze by ma zozral, ako maju vo svojej kulture castokrat vo zvyku.
22. 8. 2019   yzyz
Toto skonci bud globalne Revolucie! Nerovnost mega to si bezny smrtelnik ani nevie predstavit to bude hlavne slovo pre 21. storocie. Alebo posledna tretia svetova valka cisla su Apokalypsa nova na global sachovnici-vo velkej hre ako to nazval ... Sudruh strateg Brezinski! Europske Revolucie zacali a odstartovali na novo. Aj umele a zastupnicke vojny pre 21. storocie proxy Ukrajina-Malorusi ... USA oligarch mafia imperium plutokracia bud rozdelia imperium na mensie unie, federacie a spol. Alebo USA prejdu bud na USA typ Fasizmus alebo to mega horsie a to USA Komunizmus! Anglicko sudruh Corbyn chce v pusti-zvrhnut vladu original Anglicky Komunista-Leninista typ zapad na dlhy ... Imperator Nero-Stalin-Trump navzdy odisiel sa zblaznil z toho celeho! Ale nikdy nezil od narodenia v real svete ale skor nereal svet-dneska nereal politika-blaznov-py romanov a spol! Nerovnost ale taka mega-ultra-uber-gre at ze si to bezny smrtlenik nevie predstavit co a ako! Ludska moderna civilizacia pripominat tak 30. roky minuleho storocia viac menej ... A potom to tak buchlo a vybuchlo ze vsetci utekali a aj bohaty a aj oligarchia kabala mafia camorra-novodoby faraoni a spol! Holy zivot-zachrana bola alfa-omega na global sachovnici-velka hra ... Zidia nechavali v Nemecku 1933 plne kufre zlata a sperkov a spol. Uz neslo o sperky posledne vlaky smer Svajciarsko a spol. Ale uz ako historici hovoria islo sa do dalsej svetovej vojny a holy zivot sa bojovalo! Inak original dobove zaznamy imperator Hitler tiez hladal vinnikov a dokonca ich aj nasli Nacisti z 3. Rise. Boli zidia-sionisti, Slovanska odporna-zvieracia podradna rasa a spol a uz sa islo ... Dneska zaznamy Trump-Stalin-Nero a aj Hitler zaznamy 30. roky minule storocie to iste ako cez kopirak! Historia ludska sa nemeni bohuzial ...
https://www.etr end.sk/ekonomika/trum p-broji-proti-slabemu -euru-v-hre-su-prezid entske-volby.html
22. 8. 2019   M.V.
Slovo populizmus je bezobsažná fráza, ktorá odmieta očividné pozorovania a závery z nich.Vraj sa zvýšil odpor k prisťahovalectvu teda hlavne africkému, ale pozrime sa naopak na africké štáty, aké majú podmienky čo i len pre turistov: náročné očkovania, drahé víza, ak pokazíte tlačivo daj dolár za nové, obmedzenie pobytu a pohybu,počas ich sviatkov sa dostanete do basy za nič, foto v pase v tradičnom štýle naznačujúcom zahalenie a požadovaná platnosť. Oni sem lezú anonymne zo stredoveku ktovie s akými chorobami. Strednú Afriku som stretol v Petržalke opakovane v potravinárskom obchode aj u lekára v Ružinove, ktorý musí ordinovať v angličtine alebo asi platiť tlmočníka zo svojho. Čo vedia sústredene robiť a čo by vedeli a chceli potenciálne robiť? Takýto "the boy" o prácu nemôže zakopnúť ani keby dokonca chcel.
22. 8. 2019   Probatum Est
Emigranti sú pliaga ...
Pamätám si ako Slováci zaplavili Viedeň po 21.AUG.1968, takže ich museli ubytovať v telocvičniach ;)
Po rokoch a rozvode som de facto stratil všetko a tak som sa na staré kolená vydal do sveta.
Aby som si zlepšil Angličtinu a ušetril peniaze, využil som možnosť bezplatných lekcií poskytovaných emigrantom.
Nečakane som tak nabral množstvo nových známych zo Sýrie, Afganistanu, Iránu, Eritrei, Konga - ale aj Rumunska a množstva iných krajín. Jediní s ktorými som si nerozumel boli dve Ukrajinky a jedna slovenská počerná spoluobčianka - ale tie našťastie prišli len na prvé tri lekcie.
Prekvapivé bolo, že všetci boli priateľskí, mnohí vysokoškolsky vzdelaní a sýrčanka so šatkou milovala Assada - takže som ju musel presviedčať, že Západe by si to radšej mohla nechať pre seba ;)
Každopádne otázka "Čo vedia sústredene robiť a čo by vedeli a chceli potenciálne robiť" je scestná - lebo robili všetci.
Väčšina však načierno a podradné práce.
Lebo na to, aby mohli robiť potrebujú - okrem víz - pracovné povolenia a hlavne diplomy a certifikáty, ktoré doma nemali šancu získať, lebo ich systémy sú nekompatibilné s našimi.
De facto sú umelo vytláčaní z pracovného trhu - čo je ale zrejme zákerný politický zámer a dôvod prečo ich podnikatelia milujú: nemajú žiadnu právnu ochranu, žiadne práva a teda musia robiť to, čo sa im povie a za almužnu, ktorá sa im ponúkne - lebo ak by si šli sťažovať, budú vyhostení.
A to je dôvod prečo sú lacnejší a teda ich nenávidia nepodnikatelia.
Lenže tento prístup automaticky vytvára mafie - pomáhajú si (a chránia sa) navzájom - čo zase zneužívajú niektorí vychcanejší z nich.
Pritom mnohí sú relatívne bohatí, lebo tí najchudobnejší si nemôžu odchod dovoliť.
Takže napríklad úplne všetci mali slušné ubytovanie (ktoré je tam o hodne drahšie, než u nás).
Smutné bolo, že keď došlo ku krádežiam v autoparku, záznamy z kamier ukázali, že to neboli ani černoši, ani arabi - ba dokonca ani cigáni (lebo aj tí tam žijú) - ale miestni puberťáci :(
22. 8. 2019   M.V.
Áno, 21.august 68 aj ja pociťujem ako hanbu. Kto má mať odvahu? Ten kto všetko zbalí keď je zle? Vlasť, ktorú sa ja snažim chrániť to nie sú nejaké skaly alebo rieky, to je niečo, za čím stojím nech je tak, či tak. Moje myslenie je paradoxne skôr imperiálne, premýšľam ako zachovať mier politickými prostriedkami a všetko, čo sa od tejto myšlienky odkláňa (migračné invázie) ma dosť znepokojuje. Náboženské rozdiely u mňa nehrajú úlohu, ale pre nich je to alfa a omega. Cítia sa nadradení. Keď zača invázia ten sopliak ukazoval na krku ako nás budú podrezávať. Kedy ich bude dosť? Teda je to otázka ako by sa napísala na Slovensku rímska ústava pre obrovské územie s mnohými národmi, náboženstvami. V realite by som však musel dnes dať prednosť úvahám o vytvorení štátnej doktríny po skúsenostiach so Západom. Vôbec nepochybujem o priateľskosti ľudí, ale hnacím motorom Brexitu je nenáviť k imigrantom Slovanom. Prečo to prešlo hoci len o pár hlasov? Lebo nikto nevedel, že existuje skupina voličov, ktorá zatínala zuby a takpovediac o nej nikto nepísal, len ju objavila tá Cambridge Analytica (tak sa nejako volali) presvedčili ich a oni to prevážili. Opačný tábor podcenil nebezpečenstvo. Ide mi preto o svojbytosť politického slovenského národa, aby mal miesto v akomkoľvek veľkom celku, aby ho neprehlasovala anonymná masa. Slabosť povzbudzuje agresorov. Sme v takej situácii, že mladí ľudia by si radi zvolili všetko okrem vlasti. Psychologická vojna je veľmi účinná a skúsenosť je ťažko odovzdateľná. Scestnosť diskusnej otázky sa dá len ťažko posudzovať lebo tu ide o vyjadrenie občianských postojov a nie o akademický spor a treba dať pozor autocenzúrov na formulácie už aj s ohľadom na vydavateľa tejto stánky. Koncentrovane vyjadrené: žiadnych afrických invazistov tu nechcem a nepotrebujem.
22. 8. 2019   jim45
Obcania su zli, treba ich vymenit. Politici a ich aparat su v poriadku.
22. 8. 2019   robko
obcania a politici su jeden zivocisny druh, teda potencialne nebezpecni pre tento svet su vsetci ludia :)))
26. 8. 2019   zoživotavkrabici
Nič sa nebude meniť. Budeme vychádzať z toho čo máme. ;-)
22. 8. 2019   anonym
Dnes sa už ani snažiť neoplatí :)
22. 8. 2019   Dig
To je nasa skoda, ze sme sa dostali az sem, idioti nam vladnu na baze populizmu a balickov a normalny, sluzny clovek strednej triedy je buchany kladivom do hlavy.
22. 8. 2019   jim45
Po kom maju ist? Po tych sockach co nic nemaju? Aj mafiani vyhladavaju a vydieraju tych co nieco maju. Nepojdu po bezdomovcoch. Hanba takym politikom a ich prisluhovacom.
26. 8. 2019   zmena
mlátite prázdnu slamu. všetci by chceli furt nejakú alternatívu a zmenu, ale nik nevie, čo treba zmeniť. A keď sa nájde niekto, kto aj niekto niečo zmení, pocíti to zas len pre pár ľudí. Vo výsledku sa tak presúvajú veci z ľava doprava a potom zas sprava doľava. Zmysluplné. Zmeňte sa sami a nenariekajte.
1. 9. 2019   postreh
Konečne rozumný nápad, najťažšie je zmeniť seba. A to je vlastne jediné čo môžeme zmeniť.
1/1