Názory čitateľov


Názory k článku:
Holubičí výhľad vyvolá honbu za výnosmi

9. 8. 2019   jim45
Clanok vyuziva zlozitu slovnu ekvilibristiku, aby co najviac zakryl skutocny stav veci. Prakticky kazda veta v clanku je velkou hrozbou pre bezneho obcana.
ECB ide opat znizit uroky. To znamena, ze ekonomika aj po desatrocnom pumpovani nekrytych penazi, ktore na 85% skoncili vo vreckach nenazratych politikov a bankarov, je vo velmi zlom stave.
Pokus o nasilne nastavenie inflacie na 2% je vopred odsudeny na neuspech a urok na sporiacich uctoch nepojde uz nikdy nahor, prave naopak, caka sa pokles na -4%. Prirodzene tato zlodejina bude skryta za najroznejsie poplatky a obmedzenia. Povedat na rovinu, ze vase ulozene peniaze budu urocene -4% to oni nemozu. Zoberme si dnes, ze chlapakovi prichadza na ucet 600 Eur mesacne. Mesacne zaplati za vedenie uctu 3,5 - 7 Eur a urok na beznom ucte je nula /zero/. Tak to je urok -0.5 - -1.1%. Uz dnes. Co bude po zasahoch guvernera ECB, ktoreho zasadne vyberaju z krajiny v tazkych ekonomickych problemoch, sa sice neda povedat presne, ale s istotou pojdu uroky nizsie do zaporneho pasma.
Skupovanie dlhopisov problematickych krajin je dalsia bezcharakterna zlodejina. Bez skupovania tychto dlhopisov ECB a hrubeho deformovania trhu s dlhopismi, by nikto tieto bezcenne papiere nekupil.
Ale ECB ide este dalej. Ide nakupovat akcie problemovych sukromnych podnikov, cim umelo zdvihne akciove indexy a vsetci budu jasat ako ekonomika perfektne slape. Je otazne, ci tento tento stokrat opakovany trik este zaberie. Lacnejsie bolo podplatit ratingove agentiry, ale ked to inak nejde, urobime to takto nech to stoji, co to stoji.
Nemam chut dalej rozoberat postupy ECB daleko za hranicou moralky a slusnosti.
14. 8. 2019   timstein
Veru po toľkých rokoch pumpovania peňazí a stále nedosahujú žiadané výsledky. V situácii keď dopyt klesá, bude ďalšie znižovanie úrokov len opakovanie toho čo tu už bolo a čo nezabralo.
1/1