Názory čitateľov


Názory k článku:
Sporenie, investovanie, špekulácie, obchodovanie, alebo hazard?

18. 8. 2019   Blind Man
Same bláboly.
18. 8. 2019   DPH z DPH
Zbohatnúť je možné jedine na úkor niekoho iného.
Jednoduchý dôkaz je v tom, že ak by niekto ostal sám na tejto nešťastnej planéte, tak by mu patrilo všetko - ale aj tak nič.
Bohatstvo je o tom, koľko iných ľudí dokážem zneužiť proti ich vôli.
(aj preto ženy tak túžia mať deti - lebo tá úžasná láska matky je v skutočnosti dvojsečná - neexituje totiž väčšia moc než moc inštitúcie matka nad dieťaťom)
Ale tieto nuansy nedokáže pochopiť človek vyrastený v rovnostárstve - či už v totalitnom pokuse o komunizmus, alebo demokraciu.
Na to sa treba navštíviť niektorú bývalú koloniálnu krajinu - kde dodnes sluha nie je pánom, ako v Europe.
Zbohatnúť to namáhavé, nebezpečné a vyžaduje to extrémny egoizmus - preto sa nedá zbohatnúť na tých, čo už takto zbohatli - lebo si dávajú extrémny pozor.
A okrem toho sa radi bránia aj tým, že zaútočia sami.
Ľahko sa však dá zbohatnúť na bohatých, ktorí zbohatli neprimeraným ohodnotením - hlavne športovcoch, spevákoch a dedičoch tých, čo si bohatstvo museli tvrdo vybojovať.
Sporením sa zbohatnúť určite nedá - ale investovaním, špekuláciou, obchodovaním, či hazardom - tiež nie, ak nie sú spojené s nejakou formou kriminality.
Základom civilizácie je totiž rovnostárstvo a tak je akýkoľvek pokus o jeho narušenie je automaticky kriminalizovaný.
Navyše tí, ktorým sa to narušenie podarilo sa - za každú cenu - snažia vzniknutý stav zakonzervovať a deformáciou civilizácie tak uchrániť svoje privilégia.
To spôsobuje, že hoci uplynuli tisícročia, ríša faraónov sa prekliate málo líšila od ríše komunistov, či ríš najsamvyspelejších demokratov.
Až na technológie.
Je ale skoro isté, že moderne oblečený Neandertálec s posledným i-Phonom by sa choval presne rovnako ako dnešný, tuctový užívateľ Facebooku a ak by ho aj umyli, ostrihali a oholili tak by od neho nebol ani rozoznateľný (akurát by nevedel, čo napísal Ivan Krasko, koľko členov má EU a že ľudia medzičasom pristáli na Mesiaci - čo by ho však ani nezaujímalo - určite by ho však zaujímali baby, alkohol, drogy a čo najväčšie SUV)
18. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
. . . zatiaľ čo ten, kto chce kúpiť, zaplatí požadovanú cenu.
A navyše zaplatí obchodníkovi ešte aj daň /napríklad tzv.DPH/, z ktorej si obchodník značnú časť ponechá. Takže túto značnú časť dane /napríklad tzv.DPH/ štátu neodvedie.
18. 8. 2019   jim45
Autor nech si najprv niekolko rokov vyskusa spekulovanie na burze a potom nech sa kompetentne vyjadruje.
1/1