Názory čitateľov


Názory k článku:
Slovensko podľa SaS prichádza o stovky tisíc eur za vyťažené zlato

5. 8. 2019   anonym
Bansky urad, je v podstate nepostihnutelna zlocinecka organizacia, ktora ma na svedomi nielen nesplatene "banske dlhy" za dedicne stoly a napachane enviromentalne dopady v krajine pred, pocas a po tazbe, ale je zodpovedny organ, za umrtia pracovne, nastavene neludske normy v baniach uranovych a baniach uholnych, pre politickych vaznov.
Problem je, ze to je jediny urad, ktory ma presne zaznamy o vytazenych a aj exportovanych surovinach, normohodinach a odpracovanych hodinach v baniach, ktore mal v sprave od II sv. vojny. Urcovanie noriem, ochrannych opatreni, pomocok, alebo dokonca potravinovych davok, urcoval nie vazensky zbor, ale bansky urad.
Netreba sa preto cudovat, ze aj zoznamy pracovnych vykonov a menne zoznamy aj rodne cisla a pridelene funkcie, odsudenych, alebo PTP podludi, aj umrtia a vysetrovanie /nevysetrenie/ umrti maju v celom rozsahu pod patronatom.
Ludia BU, dodnes sedia a zastavaju funkcie, beru platy, pripadne upatky, lebo pod bansku cinnost spada cele mnozstvo cinnosti, o ktorom rozhoduje MH a BU.
Augiasov chliev.
6. 8. 2019   Boli Časy
Predpokladám, že tí, čo boli odsúdení na prácu v Jáchymove majú dodnes záznam v trestnom registri, len to nevedia, lebo žiadajú výpis a nie odpis a vo výpisoch sú tresty vymazané, lebo nápravno-výchovné opatrenie splnilo po absolvovaní trestu svoj účel :)
Každopádne mi nie je známy zákonný mechanizmus, ktorý by reálne mazanie takýchto záznamov umožňoval ...
Neviem, ako to bolo zo zlatom, ale napríklad všetky čísla a štatistiky o ťažbe uránu boli tajné a prístup k nim vyžadoval previerku a povolenie pre prácu s utajenými skutočnosťami, čo zase bezmála znemožňovalo cestovanie na Západ (ale v službách ŠTB sa dalo - a väčšina utečencov to mala len ako legendu - tých skutočných zastrelili.
Je milé si na tieto drobnosti majstrov spomínať - napríklad pre sledovaní miniseriálu HBO "Černobyl" - lebo len to umožňuje pochopiť, prečo záadní autori proste nie sú schopní porozumieť prečo a hlavne ako sa to stalo - ako aj to, že v skutočnosti samotná havária bola menej nebezpečná ako ten bezbrehý diletantizmus, čo nasledoval - a v podstate trvá dodnes (pomôcke: stačí porovnať s Fukušimou, kde sa jedná o normálnu priemyselnú haváriu, nikto z toho nerobí vedu ani národnú tragédiu a hrdinov Sovietského Zväzu a hlavne elektráreň bude čoskoro opravená a znovu uvedená do prevádzky - hoci tam prdli tri reaktory a nie len jeden (to, že prdol s väčšou show nič nemení na tom, že následky sú rovnaké (a sú naprosto porovnateľné s inými priemyselnými nešťastiami, ktorý už boli vo svete stovky (ak nie tisíce) - napríklad Bhopal, či Seveso).
1/1