Názory čitateľov


Názory k článku:
Neverte ekonómom ale vlastným očiam: Irelevantné HDP vytvára falošný obrázok blahobytu

6. 8. 2019   inavvas
ukazovateľ HDP nič nehovorí o aktivite krajiny a tej prosperity. Uvediem jeden príklad. Ja mám veľkú záhradu a aj sused má veľkú záhradu . Doteraz sme si kosili každý svoju a nemalo to žiaden vplyv na HDP. Stačí ak teraz ja budem kosiť susedovu záhradu a sused moju a navzájom ju budeme práce faktúrovať. V skutočnosti sa nič nezmení a ja a sused budeme na tom rovnako akurát HDP sa zvýši o naše 2 faktúry. A ak by to urobili všetci tak odrazu by sme papierovo predbehli aj najvyspelejšie krajiny ale v skutočnosti by sa nič nezmenilo....
6. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
A navyše keď faktúra, pokladničný doklad . . . /akákoľvek faktúra, akýkoľvek pokladničný doklad a p./, ak tieto obsahujú tzv.DPH, tak sa jedná o podvod. Takže k čomu papiere . . .
3. 8. 2019   anonym
HDP je vynikajúci nástroj, ako znižovať štátny dlh - stačí zarátavať doňho aj príjmy prostitútok a právnikov - čím je vyššie HDP, tým je nižší štátny dlh v pomere k nemu. Štátny dlh je reálny, nie imaginárny ako HDP.
A za ďalšie, vyššie HDP vynikajúco pomáha zbrojným podnikom, pretože štáty sa zaviazali, že budú dávať 2 % HDP na obranu. To je už je podvod, pretože z imaginárnych peňazí sa musí reálne minúť na obranu.
5. 8. 2019   fero z BA
vo svete, kde sú stále krajiny ako napr.Rusko je potrebné míňať na obranu čoraz viac. Je smutné, že do HDP sa zarátavajú aj vládne výdavky, ktoré dnešné socialistické štáty v EU pridávajú. Ak štát tvorí prakticky 40% HDP
5. 8. 2019   yzyz
Rusko nie je nepriatel na global sachovnici! Rusko ako nepriatelia si vymysleli v USSA-SSA oligarch mafia imperium plutokracia kabala mafia camorra ... Inak to uz hovoril sudruh Lenin agent zo zahranicia z nemecka. Musime vytvorit umeleho nepriatela a snim bojovat. Rusov uz aj tak nikto a nikdy nedobehne maju monopolnu strategicku vojensku technologicku vyhodu. Rusi maju prvy na urovni atomova bomba prva alebo Sputnik prva umela druzica ludska. Rusi maju hypersonicke termonuklearne orbitalne bobmardovanie. Rusi pracovali od roku 1961 na hypersonickych zbraniach. Rusi dneska v pohode vedia znicit uzemie vo velkosti USSA-SSA za 5. minut. A nepriatel na to ani nevie odpovedat a ani zareagovat. Na znicenie USSA-SSA uzemia staci Rusom tak 40. kusov rakiet termonuklearne Zirkon hypersonicke rakety. Alebo 4. kusy Avangard hypersonicke rakety termonuklearne ... A vybili do tla cele USSA-SSA a nepriatel ani nezareagoval! Na Ruskej rudej a globalnej sachovnici v hre ...
https://plus7dn i.pluska.sk/auto-a-hi -tech/rychlejsie-nez- zvuk-tieto-zbane-mozu -ohrozit-planetu-lide rstvo-ich-vyvoji-nepa tri-usa
https://www.nov inky.cz/zahranicni/am erika/468304-usa-nema ji-obranu-proti-hyper sonickym-zbranim-kter e-vyvijeji-cina-a-rus ko.html
https://www.you tube.com/watch?v=NNRv 8UVZ9iE&t=252s
3. 8. 2019   anonym
Je to velmi jednoduche.
Ludia si vzdy najdu nejaku skratku ku nejakemu pruseru.
A to je aj HDP.
Irelevantne su aj ine metriky.
Najpresnejsia metrika je zrusit hotovost, lebo v digitalnej totalite, bude vediet vlada, alebo nasi kati a otrokari, imperatori, alebo darebaci uplne presne, komu kam, kedy a kolko.
Poslete peniaze niekomu a on zaplati dan prijmu.
Nepaci sa vam daco, bloknu vam ucet, nemate co jest? Umriete..
Spolocnost a system sa ruti do podobnej totality, najhorsie je, ze tomu vatsina tlieska a tesi sa, uplne dobrosersky sa nechapavo usmieva.
Ale tottalita uz tu vlastne je aj dnes, len je taka farebnejsia, ekologickejsia, humannejsia, uverovana a velmi na vonok krasna, aj nepochopitelna.
3. 8. 2019   Revolucionar
Myslíš že dnešný materiály konzument vie čo znamená slovo totalita, lebo on si hneď predstavy ten hnusný komunizmus v ktorom tá východná Európa populačné nevymierala, ale naopak, ale dnesy hospodár má na dobré životné podmienky iný názor, veď ma auto, ide na ňom do roboty:) ale iba kým príde kríza, lebo potom ani robota, ani benzín do auta... Bezhotovostna spoločnosť je otázka času, ešte treba ovečkam vysvetliť výhody ten kontroly, ktorej nebudú mať šancu uniknúť, napríklad prevencia kriminality atď. Oni budú prosiť o bezhotovostnu spoločnosť, nikto ich nútiť nebude, pekne dobrovoľne nasilu a volnotrhovo demokraticky:)
4. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Komunizmus neexistoval. Nikdy a nikde.
4. 8. 2019   apoliticky
presne tak...komunizmus si treba zasluzit...sucasna civilizacia nie je mentalne este schopna, zriadit beztriednu spolocnost...potrva to este starocia...bohuzial ...
2. 8. 2019   yzyz
Ekonomika-ekonomia su pavedy a utopije. Nemaju nic s realitou. HDP je skor o hospodarstve-stat ako blahobyte na dlhy pre akoze otrokvo dole! Ale o to nejde zijete v matrix a aj holograme. V utopiji a umelom politickom rezime Kapitalizmus na dlhy-feudalizmu. Utopija Kapitalizmus na dlhy je pre bohatych a oligarchiu 1. percento ludi! Nie pre chudobu a holotu a otrokov novodobych dole ... Sudruh Ivanov Miklozov je najlepsii priklad on zacal nerovnost v roku 1998 na Hejslovensku! Teraz to iste a tu istu utopiju neoliberal bolsevicku akoze reformuje na Ukrajine to tam cele pre nerovnos. Zase a ako stale!
1. 9. 2019   mbm
nem tudom utopiJa
2. 8. 2019   DPH z HDP
Ako pochopiť HDP ?
Jednoducho.
Ak ste dodnes zadarmo parkovali na lúke pri dome a zajtra ju niekto oplotí a zriadi tam platené parkovisko, tak sa HDP zvýši - hoci je jasné, že sa jedná o organizovaný zločin, tak typický napríklad pre Slovensko.
Pritom, ak to parkovisko zriadi nejaký demokratický antitalent, ktorého z mafie pre neschopnosť vyhodili a - za rovnakú cenu - vaše vozidlo počas parkovania umyje, dofúka gumy, postráži a zakryje proti slnku - tak HDP sa nezvýši :(
A ako správe skonštatuje František Nahnevaný - ani sa nezvýši DPH, hoci nepochybne došlo k pridaniu hodnoty ...
A prečo je to tak ?
Lebo žijeme v Matrixe, čo však nevidíme - lebo žijeme v Matrixe :(
5. 8. 2019   dphjesuper
ty už nevyplakávaj a prečítaj si niečo o ekonomike .. potrebuješ rozšíriť obzory ...
5. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
Niečo z ekonómie.
Nákupná cena je nákupná cena. Nákupná cena nie je pridaná hodnota.
Cena /suma/ bez DPH resp. základ dane je cena /suma/ bez DPH. Cena /suma/ bez DPH resp. základ dane nie je pridaná hodnota.
Cena /suma/ s DPH je cena /suma/ s DPH. Cena /suma/ s DPH nie je pridaná hodnota.
Pridaná hodnota je pridaná hodnota. Pridaná hodnota je rozdiel medzi výstupom /predajom/ a vstupom /nákupom/resp. medzi ich cenami /sumami/.
To je iba niečo z ekonómie.
5. 8. 2019   Frantisek Nahnevany
I tak še dá.
1/1