Názory čitateľov


Názory k článku:
Niekedy je pomoc druhým tá najhoršia vec, ktorú môžete urobiť

11. 8. 2019   Stano
To snáď ani nie je pravda ! Autor použil naozaj fakt blbé prirovnanie biblického príbehu o samaritánovi, ktorý pomohol niekomu, kto bol prepadnutý - či na druhej strane bezdomovcovi, ktorý je lenivý a chlastá.
Toto je fakt buď neskutočný hyenizmus, alebo amaterizmus zasraného redaktora, ktorý ešte nenašiel sever vo svojom živote.
Treba vedieť rozlíšiť, kto akútne potrebuje pomoc od toho, kto predstiera chudobu. Autor však dáva pomoc chudobným a bezbranným do jednej roviny. Akoby sa pokúšal navodiť apatiu, či agóniu tejto doby, ktorá je charakteristická egoizmom, nevšímavosťou a samoľúbosťou.
Keď vidím pre nákupným strediskom potmavších žobrajúcich, či snedého bezdomovca, ktorý žobre - ako inak - na alkohol, takým samozrejme nič nedám. Ale keď som videl dedka, ktorý v zime spadol na priechode pre chodcov počas plnej premávky, tak som mu okamžite pribehol na pomoc a zavolal som sanitku. Moju čistú vreckovku som obetoval na jeho zakrvavený nos. Do roboty som prišiel o hodinu neskôr, ktorú som si musel nadrobiť. A o tom je biblický príbeh o Samaritánovi, ktorý pomohol bezmocnému ....
9. 8. 2019   jaa
Ako moja babka hovorievala, pomôž čertovi, peklom sa ti odmení a mala svätu pravdu. Ľudia sú nevďační a pomoc si nezaslúžia. Veľakrát som ľuďom pomohla a ako sa mi odvďačili, zapichli mi dýku do chrbta, takže asi tak. Starám sa sama o seba a druhí ma už nezaujímajú. Jedinú pomoc akú kedy poskytnem je pomoc mojej sestre, ak ju teda niekedy bude potrebovať, ináč nikomu inému.
8. 8. 2019   Monroe
Moja skusenost je taka, ze som sa velakrat snazila pomoct bezdomovcom, a to jedlom, ovocim, niekedy drobnymi. Ponukla som im napriklad moznost zarobit si nejake eura tym, ze pomozu na sidlisku okolo nasho panelaka vyhrabat listy, kedze obec vie, ako sa to neda stihat, a nam starsim, ktori sa tu roky o predzahradky panelakov starame, uz ubudli sily....ale, zobrat peniaze by vedeli, pracu vsak neurobili...a na dalsi den prisli s vyhovorkami, ze preco sa to nedalo dokoncit....V prvom rade si myslim, ze je to chyba celeho systemu...dostavat cokolvek zadarmo.A vobec, vzdy mam zly pocit, ked ma pred niektorym nakupnym centrom oslovia 3-4 pomerne mladi ludia a pytaju "drobne"...odo mna, ktora ma vyse 7o rokov.
9. 8. 2019   Dig
FICO-va oblubena tema, klamat klamat a tvarit sa ze rozdava nieco ZADARMO. Aj preto je tu taky stav, ze mame tychto podvodnikov v POLITIKE. Namiesto ako benefity bral ten co si ich naozaj zasluzi svojou pracou a vzdelanim, a bol teda vzorom pre ostatnych TU NEJAKY CHUMAJ SMERACKY ROZDAVA NIE ZO SVOJHO NIECO AKOZE ZADARMO. A to uz ani radsej nepominam tu mafiu co naistaloval vsade kde sa dalo, lebo vsak jemu PENIAZE nesmrdia.
8. 8. 2019   @@@
ludia nepomahaju bezdomovcom o žiadny altruizmus tam nejde ....ako tu už bolo spmenute ide len o strach čiže ide opať len o sebectvo samotnych ludi z toho že oni sami by takto mohli skončiť prave preto ludia davaju bezdomovcom peniaze lebo si myslia že keby oni sami takto skončili tak by sa nšiel niekto kto by im tiež niečo dal ...čiže ide len čisto o sebectvo ludi nič viac žiaden altruizmus tam nehralajme .... ludia nikdy neboli altruisticky vždy sa spravaju sebecky a chamtivo rozdiel medzi ludmi je len v tom ako velmi sa kto sebecky a chamtivo sprava niektory idu aj cez mrtvoly ako sa hovori napriklad zamestnavatelia ked vytvaraju v praci take tažke prostredie ktory doslovne zniči zdravie zamestnancov a to len pre svoje obohatenie na ukor zdravia zamestnancov ....takže žiaden altruizmus ale len čiste sebectvo ....nesebecky ludia neexistuju ....alebo možno aj ano ale v populacii ich je tak možno 0,01%
8. 8. 2019   Blind Man
Ja sa držím osvedčeného porekadla: "Urob komu dobre a oserie Ti plot." Nepomáham nikomu a nikto mi teda neoserie plot. Výnimkou je len moja krv.
8. 8. 2019   Tininka
Najviac ma pobavilo citujem:
"Ak budú ľudia, pri svojich riskantných výstupoch do hôr zachránení za verejné náklady, nikdy nebudú správne chápať náklady na riziká, ktoré podstupujú. Znie to kruto? Ani nie. Niekedy jednoducho musíte odmietnuť pomoc, aby ste podporili správne rozhodovanie."
Z toho mi vyplýva, že aj z nemocnice by mali vypoklonkovať zopár pacientov, alebo im vystaviť v rámci prevencie mastný účet za to, že si svojou nepozornosťou zlomili nejakú kosť, príp. pacienta s rakovinou pľúc neliečiť na výstrahu fajčiarom, aby videli ako dopadnú.
8. 8. 2019   presne tak
minimálne by fajčiarom nemali v plnej miere poisťovne preplácať zdravotné zasahy spojene s liecbou ochorenia, ktoré si vedome pestuju.
8. 8. 2019   @@@
najprv musiš dokazať že si to spôsobili fajčenim ....možu si to spôsobiť aj napriklad zlymi pracovnymi podmienkami v praci hlavne že každy podniaktel sa dokaže vyhovoriť ked niči zdravie zamestnancovi a neciti potrebu mu nahradzať jeho poškodenie zdravia lebo zisk pre neho samotneho je viac ako zdravie zamestnanca :D
8. 8. 2019   Dano
No, v USA take zdravotnictvo maju - vsetko je neskutocne drahe a vacsinu si clovek plati sam.
Vysledok je taky ze vacsina ludi neni poistena - ved naco ked poistovne ponukaju "produkty" s obrovskou mierou spoluucasti a 10% (alebo v horsom pripade 50%) likvidacnej ciastky je stale likvidacna ciastka ak zijes z ruky do huby.
A nie ze by sa niekto o zdravie staral viacej - ludia nechodia k doktorovi a pristupuju k samoliecbe lebo ved kto ma 500 dolarov na vyhodenie, a potom vznikaju situacie kde napr. z jednoducho osetritelnej rany ktoru by mal na pohotovosti doktor zasitu a vycistenu za 10 minut vznikne gangrena a pacient pride na ER (ich pohotovost) s horuckou a ohnivajucou koncatinou a niekedy aj otravou krvi.
9. 8. 2019   jaa
Ako príklad si uviedla fajčiarov, tak ja ti len chcem povedať, že tí fajčiari si tú zdravotnú starostlivosť už predplatili a to daňami na cigarety, ktoré sú obrovské, a človek s rakovinou pľúc dlho nežije, takže sa nemusíš báť,že tú starostlivosť dostane zadarmo.
8. 8. 2019   Jana
Redakcia, prosím, opravte si po sebe tie preklepy. Aspoň publicisti by mali dbať na jazyk.
8. 8. 2019   123
Ja osobne bezdomovcom dávam drobné. Tá radosť v očiach keď vytiahnem päťeurovku. Najlepšie využitých 5 eur. Hneď je deň krajší.
8. 8. 2019   Dig
Neviem ci toto je pre bezdomovca pomoc, ked si za tych 5eur ide rovno do predajne kupit 5l čuča.
8. 8. 2019   123
Ja mu nedávam peniaze s tým, že mu pomôžem. Pomôcť mu neviem, pomôcť si musí sám. Ja mu chcem urobiť radosť. No nebolo by to super, keby niekto mohol urobiť takú veľkú radosť tebe a urobil ju?
9. 8. 2019   Dig
Bolo ale zial v realite sa s tym nestretavam, ze by nejaky bohac isiel okolo mna a dal mi kreditku na 100000eur sprav si radost :).
8. 8. 2019   etrealista@et.com
rob to ako ja, nakúp mu jedlo. Ak mu chceš dať peniaze, mal by si ho aspoň z videnia poznať, či sa opíja, alebo nie
10. 8. 2019   apoliticky
jasne ze je to moc !...pomozes mu tym ,,zabudnut,, !...v akom havloidno-knazkovsk om systeme to zije !
8. 8. 2019   456
Bezdomovca pošlem nech ide radšej do firmy makať. Ja budem robiť a zarobené rozdávať darebákovi čo stojí pred Kauflandom s Nota Bene?
8. 8. 2019   slavko
Ked stoji s NotaBene tak uz defakto nie je len darebak, pretoze sa snazi riesit svoj problem aspon predajom NotaBene. Je to skor "slobodne povolanie". S tym by nemal mat nik problem. Zobranie je nieco ine.
8. 8. 2019   hoax
ok pred billou stojí pani .. predava uz roky nota bene a ked ju vidím .. premyslam čo jej chýba ?? iný musia v tej bille pracovat a ona tam vystáva ... prečo za tie roky uz tam nepracuje .. ? slusne oblecena ziadna ruka jej nechyba .. takze prečo nepracuje aspon nejako treba zacat nie ?? .. mam pocit ze ju tam uvidim predavat notabene aj o 5 rokov ..
8. 8. 2019   Marwick
Tento istý pocit mám aj ja. Toto je môj flek a budem tu už stále. Takto sa to stáva skôr už formou psychologického šmejdenia. Len aby som kúpil niečo predražené, čo ani nechcem. Navyše stále aj niekoľko rokov len od toho istého. Zaujímalo by ma, podľa akého systému alebo hierarchie sú jednotlivé rajóny prideľované a čo komu ešte za to.
8. 8. 2019   123
Hej a bezdomovec dostane to čomu sa hovorí jasná chvíľka, umyje sa, ostrihá sa, oholí sa oblečie montérky a hybaj ho tvrdo makať. :-D Aj tak všetky peniaze odovzdávaš darebákom. Banky, poisťovne, reťazce, výrobcovia, daňový úrad, úplne všetci sa len trasú, aby ťa o zarobené peniaze pripravili. A nikde žiadna radosť v očiach.
8. 8. 2019   juribald
1. kde som parkovával v centre, často tam žobrával mladý chlap a hovoril okoloidúcim rozprávočku, prečo žobre. Keď dožobral - obďaleč pofajčieval marlborku a v ruke konzervu drahého povzbudzujúceho nápoja, na ktorý ja nemám peniaze.
2. Kolegyňa stála v rade pri PNS za žobrákom a počula, ako vysvetľoval druhému žobrákovi, ako sa mu podarilo za doobedie ( v centre BA) vyžobrať rovných 100 eur! Tak to s nimi chodí...Chudáci im dávajú a oni bohatnú z ich hlúposti....
8. 8. 2019   M.V.
Bez týchto "podobenstiev" by aj dnešné kresťanstvo celkom stratilo ilúzie o sebe a muselo by kriticky prehodnotiť ustálené dogmy. Pomocou je teda v tomto chápaní aj modliť sa za každého pápeža nech by hovoril čokoľvek a bol v rukách ktorejkoľvek dehumanizovanej globalistickej vrstvy.
1/2staršie