Názory čitateľov


Názory k článku:
Jedinečná anatómia podnikateľského údolia: Prečo sa nedarí skopírovať úspech Silicon Valley

12. 7. 2019   Revolucionar
To je jedinečná anatómia, to že tam je také drahé bývanie, že tam musia rodiny bývať v karavanoch? Alebo to, že skoro všetko čo tam vymysleli, musia dnes vyrábať čínsky komunisty? Alebo to že tým sfetovanim businesmanom je jedno že ľudia začali žiť v nejakom virtuálnom svete, iba koly tomu, aby oni na nich zarobili... To je naozaj úžasné a nasledovania hodne a ešte treba spomenúť nejakú tú bublinu ktorú toto údolie vytvorilo, taká dot.com napr. Sa im to tam ešte žije, keď im má kto požičiavať:)
12. 7. 2019   Lolo
Preco nemame v EU obdobu kremikoveho udolia?
Lebo snaha politikov, je vytvarat zo zapadnej Europy "cierny les".
Okrem ineho garazove schrankove firmy, su zatracovane a potlacane, ich renome sa toci okolo podvodov karuselovych, alebo vyvadzania kapitalu a zisku do danovych rajov. V europe mame skor danove peklo a investicny anieli, maju skor tendenciu peniaze drzat mimo dosah EU, investicie robia opatrnejsie, pretoze vdaka byrokracii a uradnej sikane, velmi rychlo schudobneju, ak sa pokusia investovat v EU.
Staci sa pozriet, ako sa sprava byrokracia v EU, alebo a to najma v koloniach, voci podnikatelom, malym firmam, ako sa stavia EK, ku dotaciam, alebo ako ne-funguju eurofondy.
Potom je jasne, ze anatomicka konstitucia, priestoru ako je Europa, ludske zdroje podobneho zmyslania, ako bol William Hewlett a David Packard, pripadne Elon Musk dnes, nebude skusat investovat v EU, ale zacnu tam, kde je na to lepsie prostredie.
Lebo za totality, kazdy musel byt tak trochu Hewlett a Packard. Ale inovatori a vynalezcovia, zlepsovatelia ci udernici, boli po zasluhe odmenovany cast podnikatelov, sla do exilu, cast do gulagu, rubat uran, cast dostala po papuli a nasledkom 40 rokov zivota v ohrade, sa poskodilo myslenie ludi uz prilis, aby sa tu dalo riesit nejake technologicke harasenie.
Principialne nech si niekto skusi postavat doma, alebo prestavat konvencne auto, na elektropohon a prihlasit ho do premavky legalne.
Staci skusit si postavat motocykel. Nedajboze si postavat u nas daco ako Hotrod..
Byrokracia a polena predpisov, neumoznia prevadzku takehoto vozidla na verejnych komunikaciach. Nehovoriac o uplnej jednoduchej vymene karoserie vozidla.
Kolko stoji napriklad prihlasenie vozidla, dovezeneho uplne individualne v ramci EU do kolonie, pripadne poplatky za vykon motora.
Tam niekde je zakopany problem.
12. 7. 2019   Olol
Problém je založený v ignorovaní blížnych svojich, spoločnosti a v podstate celej civilizácie.
Keď sa ľudia premnožili a jednotlivé rodiny začali na seba v prsietore narážať, začali vojny o územie, dobytok a ostatné veci - ako napríklad ženy.
Dovtedy bol otec najvyššou a absolútnou autoritou - nie preto, že by mu to garantoval, nejaký ferman, ale preto, že otcom sa dokázal stať len samec ktorý dokázal prekonať svojich sokov silou, inteligenciou, alebo neústupnosťou - najčastejšie ich kombináciou.
Vzájomné myslenie medzi rodinami, kmeňmi a klanmi postupne viedlo - cez kanibalizmus, otrokárstvo, poddanstvo a občianstvo k dnešnej ad absurdum premnoženej spoločnosti len vďaka tomu, že menej výkonným samcom sa podarilo presadiť pravidlá - tzv. "zákony" - ktoré tých výkonnejších samcov obmedzovali - a všetci to akceptovali, lebo bolo jasné, že inak by ostal len JEDEN ultra samec, ktorý by zobral všetko. Spoločnosť - aj slabých jedincov - je však vždy silnejšia, než aj ten najsilnejší, najinteligentnejší a naj bezohľadnejší jedinec (ktorých sú plné cintoríny).
Ale tak, ako všetci nehorázne klamú, keď chvália konkurenciu, ale v skutočnosti s nasadením života bojujú o nejakú formu monopolu - tak sa aj všetci snažia tie dohody (Zákony) nejako obísť.
Z teórie hier vyplýva, že táto snaha je principiálne úspešná, lebo to v skutočnosti nerobia všetci, ale dokonca len relatívne malá časť populácie - konkrétne sú to všetci tí úspešní podnikatelia, riaditelia, či politici.
Tuctový samec je totiž relatívne duševne zdravý a tak ho neženú vnútorní démoni (ako psychopatov typu Caesara, Hitlera, Stalina, Mečiara, Fica, Jobsa či Muska) - preto je ochotný sa zaradiť do svorky a je aj spokojný s miestom v svorke, ktoré sa mu podarí obsadiť.
A niektorí jedinci sú ženy (ktoré majú ale úplne iné priority, lebo príroda im uložila nesmierne ťažkú a zodpovednú reprodukčnú úlohu).
Popravde však niektoré ženy sú v skutočnosti chlapi a preto vôbec nie je hanba ich občas poriadne kopnúť do gúl :)
Ale späť k Silicon Valey.
Jeden z nových pokusov zdôvodniť úspešnosť tejto zvláštnej society je knižka "Blitzscaling" - u nás neznámeho autora, ktorý spoluzakladal (u nás tiež poväčšinou neznámy) Pay-Pal) a zrejme dodnes vedie databázu odpísaných zamestnancov - ktorých nikto nechce - známu ako LinkedIn (úvod knižky je od páchatela Microsoftu).
Ako vyplýva z názvu, autor porovnáva vývoj dnešných úspešných IT firiem s taktikou nacistického generála Guderiana - a pokladá to za fenomenálnu stratégiu, lebo si nejako nevšimol, ako skončil Palus u Stalingradu. A tak skončí aj metastázový finančný model našich amerických priatelov, ktorí už prežrali aj to, čo ani ich prapravnuci nikdy nezarobia.
---
12. 7. 2019   Oror
---
Ale buďme konkrétnejší - vezmime si AirBnB, Uber a Muska. Prvé dva mechnimy sa klasické modely na obchádzanie zákonov a porušovanie daňovej povinnosti a v skutočnosti to je aj alfa a omega ich fenomenálneho úspechu a dramtického pádu. Napríklad na Kube prefektne funguje model prenajímania izieb aj bez internetu a po telefóne a taxislužby by sa z vyslielačiek presunuli na internet najneskôr s piatou generáciou mobilov - lebo proste už vysielačky nebudý, keďže sa stali zbytočnými.
Samotný SW je na úrovni programátorských kurzov lepšej strednej školy ...
Teraz sa nechcem zastávať zlodejských letiskových taxikárov a nenažraných hotelierov - ale to je chyba politického vedenia štátu a hlavne parlamentov, ktoréprodukujú také "Zákony", ako si spoločnosť zaslúži. Pokiaľ by by pracovali normálne - a nesedeli tam len skrz provízie a kradnutie - tak taxikári a hetelieri by fungovali normálne a Uber ani AirBnB by nemohli umožňovať daňové úniky a tak by nikdy ani nevznikli.
To je ako s tými elektrickými kolobežkami.
Teraz ich zrazu európski "zákonodarci" objavili - keď už ich je plná EU a ľudia s nimi jazdia po obchodoch, na chodníkoch, na cestách, na autostrádach - a možno aj čoskoro budú lietať nad strechami ...
A čo Musk ?
Vzor superpodnikateľa ???
No u nás by už zrejme sedel - a právom.
Lebo zjavne financuje z jednej spoločnosti neúspechy druhej a jeho Boring Company je doslovne urážkou.
Prisľúbiť 10-násobný výkon bez akejkoľvek znalosti vrtnej problematiky je proste buď nehorázny podvod, alebo otrokárske vydieranie zamestnancov.
Keď však niekto zúfalo potrebuje zalepiť finančné neúspechy krachujúcej Tesly (obyčajného elektromobilu, ktorého koncept navrhol skoro pred 100 rokmi už nebohý rakúsky Čech Franta Porš (Hitlerov kamarát, ktorý si zmenil priezvisko na Ferdinant Porsche a spolu s ním založil robotnícky Volkswagen - aby vybabrali s buržoáznym Mercedesom a BMW - ktorý živí demokratické Slovensko dodnes) tak je zrejme každý trik dobrý.
Ako dlho to vydrží - uvidíme, lebo tu už boli aj iní podvodníci, ktorí skončili na smetišti dejín - napríklad Enron, či Parmalat ...
12. 7. 2019   krúťStout!realDonaldLump
Americký úspech sa nedarí skopírovať pretože na slovensku nevieme vyrábať silikón, proste tak jednoduché!!!, nielenže ho nevieme vyrábať ale nevieme ho vyrobiť toľko ako v Amerike celé silikónové údolie plné silikónu až po povrch priehrady.
Proste sa s tým zmierme že žiadna akademická hlava nevyrobí tuna na SK toľko silikónu prirodzenou cestou a to rozmýšľaním, žiadna hlava ani dubová ani železná nevyrobí silikón. Žiadna ani profesorská hlava nedokáže ANI z kradnutých PDF súborov americkej akademickej vedeckej spoločnosti, ktoré sa ponevierajú internetom v anglickom jazyku a slúžia úplnym lúzrom a vydedencom školskej zábavy na ukojenie ich túžob až vzrušenia s naskakujúcou husiou kožou vynaliezať nepredstaviteľné, žiadna profesorská hlava s nich nedokáže vytvoriť obyčajný silikón, silikón mazivo bežne produkujúci sa v hocijakých amerických ústavoch pre chorozmyselných ako druhotný produkt šúchania.
13. 7. 2019   anonym
Staci kupit silikon-ovy tmel, odniest ho do udolia a mame silikonove udolie, ake nemaju ani v USA.
1/1