Názory čitateľov


Názory k článku:
Populistické sľuby: Nič nie je drahšie ako služby štátu zadarmo

15. 7. 2019   laska_danicek
Uz to tu odznelo z ust nejakeho politika, treba zmenit myslenie ludi. Na slovensku je to tak, ze sa zmenia ludia, nie stat.
14. 7. 2019   Mrkvosoft
Hm - a ako je to s tými "supermodernými" trhovomechnickými firmami ?
Aj keď Mrkvosoft rozhodne nie je nie najmladšia firma - ja zaujímavé sledovať jej vzostup:
- najprv lacno kúpila cudzí produkt (Qick and Dirty Operating Systém) a za veľmi zvláštnych okolností ho podstrčila gigantovi, ktorý písal dejiny IT - pričom ten si ani len nezabezpečil nejaký podiel na zisku, hoci jeho elaborátne zmluvy sú nepochybne neodeliteľtenou súčasťou histórie práva (keďže som ich pajcoval aj ja :)
Silne to pripomína privastizačné predaje FNM, kde houná ostávali štátu (napríklad Vrakuňská skláda - ktorá je v skutočnosti asi 10x nebezpečnejšia než Černobyl), no dobroty si odniesol Babiš (za čo iste nemôže - lebo to sa v demokracii proste bežne stáva)
- potom - technikou drogového dealera - čiže ultranízkou cenou Windowsov a Office postupne zničila všetkých ostatných výrobcov počítačov (prísne vzaté už žiaden neexituje, lebo všetko ostatné je klon Linuxu - dielka fínskeho študentíka, ktorý úspešne hackol AT&T UNIX a hlavne to dal v3etk7m zadarmo (na rozdiel od analyzovaných US spoločností naozaj - proste aj skutoční filantropi existujú, takže nie každý filantrop je len zamaskovaný daňový únikár. Ale Linus Thorvalds je možno jediný a mal by byť vyhlásený za svätého, lebo okrem všetkých tých gigantických serverových fariem, miliónov televízorov a všetkého možného elektronického haraburdia, v skutočnosti živí aj Apple a Google ...
- a keď získala faktický monopol (čo ovšem protimonopolné úrady nevidia), tak začla inkasovať, lebo investorom už došla trpezlivosť. Firma ktorá voľakedy rozdávala W2K a O2K sa už dávno nehanbí nútiť užívateľov svojho obchodu dávať k dispozícii informácie o platobných kartách, či debetne sprístupnňovať svoje účty - k čomu by sa podobné spoločnosti neodvážili.
Lenže tak skončí aj Uber, Gúgle a ostatní - rozdávať sa totiž nedá do nekonečna, No a keďže napríklad Uber rozdal miliardy - raz ich bude musieť dostať späť - akou kulehou to dosiahne, zatiaľ nevieme - ale asi je premyslená do detialov, inak by to zrejme investori netolerovali. Takže buď bde drahší, než dnešné taxiky (lebo tie medzitým vymrú od hladu), ale štátni úradníci (iste čírou náhodou) rozhodnú o zruešní MHD a povinnom používaní Uberu ...
Vitaj v praktickej demokracii Neo ;)
PS zaujímavejšie je však predikovať čo príde ďalej - čiže ako ďaleko sa ešte dá drzosť arogantnosť a bezohľadnosť stupňovať - keďže "vývoj" modernej ekonomiky zrejeme bude pokračovať aj ďalej. Istý problém je aj v tom, že posledný aktuálny model vychádza z teórie Blitzkriegu nacistického generála Guderiana.
Lenže potom už bola len atómová bomba v Hirošime a Nagasaki :(
14. 7. 2019   konicek8
Nikto Vám nemôže dať viac ako Vám ja JuDtr.Róbert nasľubujem...
14. 7. 2019   Beznádej Anikdyviac
Štát je výdobytok civilizácie nad prírodou.
Inak by najsilnejší, najchytrejší a najbezohľadnejší bral všetko.
Malo by to síce ekologickú výhodu, že ľudí by bolo dramaticky menej, ale väčšine by to asi nevyhovovalo.
Paradoxne by to najmenej vyhovovalo tomu najsilnejšiemu, najchytrejšiemu a najbezohľadnejšiemu - lebo by mu bolo jasné, že čoskoro príde ešte silenjší, ešte chytrejší a ešte bezohľadnejší - ktorý sa s ním nebude párať rovnako, ako sa on nepáral so svojim predchodcom.
A tak vznikli dedičné monarchie - čo je istým spôsobom opačný extrém.
Každopádne štát má svoj zmysel lebo mladý, asertívny alfa-samec sa síce vie až príliš dobre postarať o seba (samozrejme na úkor ostatných) - a tak opovrhuje sociálnymi službami - ale keď zostarne a zoslabne (či nebodaj ochorie) - bude to práve on, čo sa bude najhlasnejšie domáhať sociálnych istôt, podpory a ohľaduplnosti. nehovoriac o tom, že túto podporu potreboval v aj detstve, keď sa porisdne nedokázal nacucať ani z matkinho cecku. Podobne zmení svoj pravicový názor, keď rozmláti svoje Porsche a zistí, že jeho novým dopravným prostieredkom bude do konca života invalidné kreslo ...
Takže štát treba - aj keby sa nestaral o cesty, odpady, kanalizáciu či verejné osvetlenie.
Problém je iný.
Konkrétne ten, že štát sa rozrástol ako rakovina a jeho jediným skutočným záujmom je už len on sám pre seba.
To vidíme najplastickejšie v justícii, ale aj v školstve, či zdravotníctve.
Štát ustrnul v dobe Márie Terézie tak, ako ZSSR ustrnulo v dobách Lenina.
ZSSR dostalo svoju príučku, no štát bohužiaľ nie.
A tak síce máme internet a umelú inteligenciu - ale aj feudálne vývesné tabuľe, tvorbu zákonov na úrovni 19. storočia, 2-mesačné letné prázdniny a ostatné katastrofálne prežitky.
Lebo stredoveké cechy štátnych úradníkov, právnikov, učiteľov, či lekárov sa zúfalo držia svojich privilégií a kást.
Smutné pritom je, že na západe je to miestami ešte horšie :(
Štát ako služba je proste neefektívny - je extrémne drahý a pritom zúfalo nevýkonný.
Zlá správa je, že sa to len a len zhoršuje a na obzore sa ani len náhodou nerysuje žiadne riešenie ...
14. 7. 2019   nvmarko
Najděte naahé 18+ženy ve vašem městě zde : til.pw/nahe
14. 7. 2019   Verejná Bezpečnosť
Všetky ženy sú nahé - skús vypnúť monitor a poobzerať sa vonku ;)
A ak nedokážeš pod oblečením vidieť ženu nahú, tak si nechaj vymeniť hlavu.
Aj kapustná bude zrjeme lepšia ...
14. 7. 2019   cingcing+421...433nonono!!!
Tak to vyzerá ak sa zbavíme svojich práv a odovzdáme ich zadarmo niekomu, kto vám bude tvrdiť že s vaším životom spraví zázraky a zmanažuje ho akurát tak cesta do osobného pekla.
14. 7. 2019   Lolo
Problem nieje vo vyske dani, oodvodov a poplatkov, ale to, co kleptokracia stihne rozkradnut a to co ostava, na sluzby statu.
Je to podobne, ako v Skandinavskych krajinach, kde vysoke dane a odvody statu, sluzia ludom. Problem je, ze dnes uz tieto sluzby, prevazne vyuzivaju cudzinci, najma z Afriky a blizeho vychodu. Odmenou pre bohate staty, je od skupin ekonomickych migrantov, ako kulturne obohatenie, tak navysovanie potreieb bezpecnostnych sluzieb a vytvaranie nogo zon, pripadne nove ekonomicke trendy street fodu, alebo nechceneho oplodnenia.
V chudobnych koloniach, kde dane platime vysoke, vysoke odvody, aj poplatky statu, mame jednoznacnu vyhodu, ze mame svojich preverenych poberacov davok, etnicky cistych, alebo pomiesanych, ale rozhodne sa mnoziaci na plne davky.
Pracujuca chudoba, sa stava aj energetickou chudobou, hypotekarnou chudobou, od buduceho roka aj parkujucou chudobou, pripadne chudobou z povolania.
14. 7. 2019   Ekonátor
Každý štát vyberie zo zotrvačnosti na daniach, poplatkoch, kolkoch, koncesiách, pokutách, atď. presne toľko, koľko potrebuje - lebo to aj vie ekonomicky správne zdôvodniť.
Keďže však jeho predstavitelia vždy aj niečo rozkradnú (inak by nešli robiť politku, ale išli by zbíjať inam), vzniká štátny dlh.
S tým si však moderný štát vie poradiť tak, že zadĺži aj svoje pravnúčatá dlhopismi a infláciou (riadeným znehodnocovaním meny) pripraví o úspory tých čo sa už nevedia brániť, lebo pracovný trh ich vypľul (dôchodcov a invalidov - ale aj úspešných živnostníkov, podnikateľov, či zamestnancov, apod.)
Takže nie je problém zistiť, koľko sa vlastne rozkradlo ...
PS Nobelovu cenu za ekonómiu mi môžte poslať na lampáreň
14. 7. 2019   M.V.
Čo môže byť v kapitalizme zadarmo okrem sľubov a inflácie?? Inou formou sa vščetko zaplatí. Platí sa aj za zrážkovú vodu asi 5e ročne za jeden byt a daň z nehnuteľností sa tiež čo nevidieť revitalizuje z daňových máp a predpokladám, že čím bude bývanie horšie, tým sa skryto nadsadí.To bude koncert. Služby zadarmo asi zachytili aj politiku obcí: V Petržalke už pán starosta chce čipy od vchodových brán súkromných domov a počty osobomesiacov vraj pre doručovanie volebných lístkov. Aké starostlivé pre rozvoj podnikania s bytmi na úkor trvalo bývajúcich. V budúcnosti možno bude treba odovzdať kľúče aj od aut a chát? Prepašovaných cudzincov spoľahlivo poznáme podľa vône orientálnej kuchyne - nestratia sa. Aj bezdomovci sa obšmietajú a pani upratovačka sa stále sťažuje čo zase vyparatili. Pre nich treba získať kľúče od pivníc - elektrický rozvod už vytrhnú sami a pripoja si prenosný žiarič. Zanechajú nám pri pivniciach vozíky z neďalekých obchoďákov.Prázdne byty na nich čakajú v Paríži, ale nie s príspevkom na bývanie pokiaľ si nenájdu prácu... Všetko je len ornamentalistika lebo nikto nevie čo s obyčajnými ľuďmi na trhu práce ak sú starší ako 45 - 50 rokov a to je ťaživý problém. Vlakom som necestoval od mladosti, služba sa ma netýka, a vraj sa aj trate rozpadávajú tak už asi ani nikdy nepocestujem.
14. 7. 2019   nicnevedko
Jediná vec, ktorú vláda ponúka úplne zadarmo je slobodné rozhodnutie ne/voliť ju v najbližších voľbách ... Ale na Slovensku, či pri moci bola pravica, alebo ľavica, vláda bola furt na ho...
1/1