Názory čitateľov


Názory k článku:
Ekonomika kabelky: Neverte rozprávkam o tom, odkiaľ pochádzajú peniaze

5. 7. 2019   @@@
peniaze z ničoho by nemali ani existovať ...je potrebne upraviť system tak aby peniaze boli stale a nemene čiže objem penazi v obehu by sa len tak z ničho nevytvaral ....
(existuje ešte taka možnosť aku propaguju niektory ekonomovia že peniaze by sa vytvarali len na zaklade realneho rastu čiže objem penazi v ekonomike by sa zvyšoval len o realne narast HDP čim by vytvaranie novych penazi bolo priamo podmiene ekonomickou vykonostou a nie vytvaranim penazi z ničoho )
5. 7. 2019   judrstoutkluus
Peniaze môžu pochádzať len z banky, nie z inadiaľ len z banky a tento do očí bijúci fakt pravdy vyhodenej, v čírej podobe sa nedá ničím zatieniť. To ostatné je len kriminalita dezilúzia a dezinformačná kampaň izolovaného informačného vákua ospravedlňujúceho zločiny mocných a kreácia dezilúzie a poddania sa slabých a násilím zmietaných vlastnému úbohému osudu bez možnosti dovolania sa niekde k právu na spravodlivé rozdelenie nárokov.
5. 7. 2019   @@@
prečo len z banky ----len z banky by bolo len vtedy ak by banky nevytvarali peniaze z ničoho ale pokial je dovolene bankam tlačiť peniaze z ničoho potom tie peniaze može tlačiť štat bez urokov čim by štat neboli zatažene urokmi a nakoniec mnohorkat su to uroky ktore vytvaraju štatny deficit ...napriklad v minulom roku sme mali defiti 800 milionov eur ale na urokoch štat zaplatil 1,1 mld eur keby štat žiadne uroky neplatil tak by bol v prebytku 300 milionov eur .....banky si privlastnili vytvaranie penazi z ničoho len preto aby na tom fiančnici najviac zarobili a tak niektory ludia dnes pracovať nemusia (finančnici a pod) zatial čo iny na peniaze z ničho tažko pracuju čim su tito ludia vlastne poškodeny .....peniaze z ničho by nemali ani existovať
5. 7. 2019   judrstoutkluus
Jediná svetová banka bude tlačiť jedinú svetovú menu, krytú nie zlatom ale hodnotou tovaru potrebného na vyrobenie tohto tovaru, na ktorého vyrobenie sa požaduje všade na svete rovnaká práca.
Prečo nie zlato ktoré nie je rozložené výskytom vo svete rovnomerne ako nerast, ktorý je zadarmo pre toho kto si ho "vykope na svojom pozemku", ale práca vynaložená na výrobu elementárneho produktu, ktorý môžu vyrobiť aj tam kde zlato v zemi nie je tak hojne?
Takto sa spojí výhoda výmenného obchodu s dynamickým oceňovaním hodnoty nezávislom na zásobách nerastných surovín a ich nedostatku, a jednotné svetové peniaze kryté takouto hodnotou výroby elementárneho produktu, zabránia špekuláciám na finančnom sektore, pri nulovej svetovej inflácii a nulovej deflácii jednotnej svetovej meny vydávanej jednotnou svetovou bankou. To je podľa mňa riešenie finančných kríz!
Otázka je len čo zvolíme za ten elementárny produkt: Ryžu, obilie, mikroprocesor, nejakú technológiu...??? Tento elementárny produkt by mal dokázať vyrobiť každý a finančný sektor a trh na ňom by sa vyvíjal od toho aký elementárny svetový produkt bude zvolený na dané obdobie svetovou bankou podľa ktorého bude ocenená a prepočítaná hodnota svetovej meny.
.
to sú moje tagy mojich myšlienok, možno prevratných, možno zatracovaných drahý @@@
5. 7. 2019   Jarocell
Teoreticky teda ak by štát nebol závislý na súkromných bankách a produkoval by vlastné peniaze "zo vzduchu" ako banky, bolo by to ideálne. Ale súčasne platí, že štát je najhorším vlastníkom čohokoľvek. Ak krachujúci štátny podnik preberie súkromník, väčšinou ho z červených čísiel vytiahne. A čím sa líši ten súkromník od štátu? Tým, že nie je politicky dosadený za odmenu, bez ohľadu na jeho schopnosti podobne ako mnohí ministri. Tým, že si takýto dosadenec je vedomý, že je to iba krátkodobá príležitosť sa finančne zabezpečiť (podobne ako niektorí EU poslanci). Prakticky takto spolu so správnou radou podobného zloženia prakticky ten podnik beztrestne vytunelujú.
Keby do vedenia štátnych podnikov prišli schopní ľudia, štát by mal aj vlastné zdroje peňazí. Ľahšie ale bolo podniky privatizovať, zisk bol okamžitý.
Je to ale iba môj osobný názor...
5. 7. 2019   Frantisek Nahnevany
Áno. Štátne inštitúcie ako napríklad MF SR, FS SR, DÚ, Akadémia daňových poradcov, Slovenská komora daňových poradcov, Slovenská komora exekútorov, NR SR, NAKA a jej Zložka Finančná polícia, NKÚ . . . ďalej ministerstvá, polícia, súdy . . . sú prešpikované podvodníkmi. Títo si dosadzujú /hoci aj krátkodobo/ svoje "kádre". A kruh je uzatvorený. Vzniká tak klamstvo na klamstvo, podvod na podvod.
5. 7. 2019   @@@
ano sukromnik dostane firmu do zisku otazne je za aku ceny ??? častorkat je to preto že zvyši ceny dannych služieb alebo aj ina možnosť znižim počte zamestnancov a tu pracu rozložim medzi ostatnych takže ostatny pracuju viac za menej penazi (menej penazi neznamena že pracuju za menej ale k pomeru tomu že maju odpracovať viac za rovnaku sumu dostavaju k odpracovanej praci menej ) alebo aj obe formy naraz čiže zniženie počtu zamestnancov a zaroven vyššie ceny ...vysledku su často taker že manažment firmy sa ma ovela lešpie a aj su zisky .....nakoniec na to doplacaju len zamestnanci a klienty čiže ti ktorym poskytuješ tie služby ....tym padom sa neda povedat že je to prinos lebo prinos je to len pre vlastnikov a pre manažerov firiem ale nie pre bežnych ludi ani pre bežnych zamestnancov ktroy nakoniecplatia viac alebo musia odpracovať viac za rovnake množstvo penazi
5. 7. 2019   @@@
inak ešte jedna otazka ....je prinosom pre ludi ked sukromne banky vytavraju peniaze z ničho ?...akym a pre koho je toto prinos ked niekto si peniaze natlači len tak a iny na to musi tažko a poctivo odpracovať s tym že prave kvoli tlačeniuz penazi z ničho sa vytvara dlhodoba inflacia ktora poškodzuje sporitela ktory si poctivo sporil ?....takže je vytvaranie penazi z ničho ktore sa robi cez sukrmne bany prinosom ?...lebo ja v tom skôr vidim poškodzovanie bežnych a chudobnych ludi
5. 7. 2019   Frantisek Nahnevany
Veru tak. Neverte rozprávkam. Napríklad rozprávke o tzv.DPH /o tzv.dani z pridanej hodnoty/, ktorá je v skutočnosti podvodom na občanoch. Od roku 1993 si môže daňovník pod zámienkou DPH, ktorá je finančne nižšia, od občana zinkasovať finančne vyššiu daň t.j. de facto daň z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane. Občania sú obalamútení falošným tvrdením, že podnikateľ, daňovník, firma . . . za nich odvedie štátu tzv.DPH. Skutočnosť je však iná:
Suma, ktorú občania od roku 1993 pod skratkou DPH denno-denne platia sa rozhodne v plnej výške štátu neodvádza. Štátu sa odvádza, teda keď sa už odvádza, iba zlomok sumy, ktorú občania od roku 1993 pod ikonou DPH v "dobrej viere" platia. Je to podvod na občanoch. A ten tu máme už 26 a pol roka a päť dní.
5. 7. 2019   @@@
a ake je riešenie ?
5. 7. 2019   Frantisek Nahnevany
Tu je napríklad jedno z možných riešení.
Skutočnej povedzme 20%-nej dani z pridanej hodnoty /DPH/ zodpovedá približne tak 8%-ná až 10%-ná daň z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane, /čo je pre občanov prakticky a de facto daň z čistej, netto ceny, sumy/ a z ktorej sa od roku 1993 pod zámienkou dane z pridanej hodnoty /čo je samozrejme lož/, inkasuje brutálna prevažne 20%-ná daň.
Tzv.DPH /tzv.daň z pridanej hodnoty/ musí byť nahradená akoukoľvek pravdivou daňou /obchodná daň, daň z obratu atď./ Avšak v základe približne tak 8%-nou až 10%-nou sadzbou. Potraviny, lieky, knihy . . . sadzba 0% až 5%.
1/1