Názory čitateľov


Názory k článku:
Čínski výrobcovia superpočítačov nesmú nakupovať americké komponenty

22. 6. 2019   Makroprocesor
To platilo pred 20-timi rokmi - zobuď sa, už sa zmenilo tisícročie a aj mamuty medzičasom vyhynuli :)
Všetky počítače vďačia za svoju existenciu iba vojakom - lebo delostrelci potrebovali vedieť, kam zamieriť hlavne (hlavne protilietadloví - ktorí nimi museli navyše počas paľby hýbať), kapitáni ponoriek potrebovali vedieť, ako natočiť ponorku, aby trafili cieľ a hlavne konštruktéri atómových bômb potrebovali previesť mraky výpočtov aby obšťastnili civilov a kórejských vojnových zajatcov v Hirošime.
Ale ako je to s tými biednymi Číňami, čo vedia len kopírovať ?
V roku 2002 sa so svojim najvýkonnejším počítačom umiestnili až na biednom 43. mieste v svetovom rebríčku. V roku 2003 na 11-tom, v roku 2004 na 10-tom a v roku 2010 na PRVOM (Tianhe-1A). Dnes má Čína 206 z 500 najvýkonnejších svetových počítačov, USA 124, Rusi žiaden, Írsko 7 a ostatní tak porôzne (medzi 6 až 36 - áno máš pravdu, Japonci majú 36, Kanada , Južná Kórea 7, Holanďania 9 a Nemci 21 - kvízová otázka: hádaj koľko má Slovensko ???)
Nuž ale máš pravdu Číňania len kupovali Intel a NVIDIA čipy a do nemoty spájkovali - ak dostaneš dostatočnú hypotéku, môžeš si taký superpočítať vyrobiť aj ty na kolene (musíš ale vymeniť svoju bytovú 10A poistku aspoňna 100kA a tie sa zháňajú kurvaťažko - hoci tie Amíci ich neembargujú) - lebo ono to vo skutočnosti žiaden počítač nie je (Solitaire, 1-2-3 ani T602 ti nepôjdú rýchlejšie - dokonca nepôjdu vôbec) lebo to sú - de facto - matematické koprocesory (a tak s nimi pracuješ cez bežný notebook).
Lenže Číňania rýchle pochopili, že ak chcú byť prví, tak takú hanbu Amíci neunesú a tak vyvinuli VLASTNÉ mikroprocesory Loongson. Ako správne predpokladali, Američania embargo uvalili a rýchlo uvoľnili obrovské prostriedky, aby im IBM postavilo ešte väčší krám (s čím namjú problémy, lebo už viac než 20 rokov žijú na dlh, ktorý už prekročil 100% ich HDP a blíži sa k dvadsať tisíc miliardám USD ...) Ak však Číňania ten svoj procesor trocha doladia (7nm), tak bude automaticky znova prvý - lenže oni majú racionálne priority a nie sa pretekať o somariny (lebo nežijú na dlh - ale presne naopak). PS US embargo je v skutočnosti spoluzodpovedné aj za Černobyl - je skoro isté, že bez neho by sa nestal - ale to ešte západní autori nejak neobjavili :(
22. 6. 2019   Lolo
Je to velmi vtipne, ak Cinanania nemozu kupovat v USA to, co sami vyrobia a USA predaju.
Ak si pamatam dobre, Cinania to, co sami nevymyslia a toho je velmi malo, okrem ohnostrojov a rakiet, vysledkom byva obvykle obslahnutie toho, co je uz vymyslene a vyrobene a replikacia doma na kolene.
1/1