Názory čitateľov


Názory k článku:
Únik pred bičom trhu: Ako zostať slobodný vo svete základného garantovaného príjmu

21. 6. 2019   MM
Pomalicky, ale sito nas na to pripravuju, menove stimuly a 0% uroky uz nezaberaju, liat peniaze bankam a trhom tiez nepomaha, uvery obyvatelstvu su tiez limitujuce vyskou prijmu a na uver zije velka cast obyvatelstva...tak jedinou vzpruhou starnuceho a zadlzeneho obyvatelstva bude nepodmieneny prijem pre zabezpecenie väcsej spotreby a aspon nejakeho rastu ekonomiky
21. 6. 2019   Pohľad Zokna
Diskutujúci si neuvedomujú, že toto je snaha riešiť situáciu, ktorá ešte nenastala.
Milióny šoférov ešte stále šoférujú - hoci v ideálnej spoločnosti by už dávno nemuseli - lebo nie je potrebná umelá inteligencia, aby sa autá šoférovali samé - stačila by racionálna reorganizácia dopravy (nejdem do detailov, ale možno ste už boli na niektorom letisku, kde už dávno pramávajú automatické vlaky (napr. v Londýne - takže tak).
Lenže to nie je len o šoféroch.
Tak ako zmizli sadzači, technickí kresliči, oddelenia pisárok, či podnikoví šoféri - s kľudom môže zaniknúť možno aj 90% úplne zbytočných profesií - napríklad právnici (stredovekí pisári), obvodní lekári (dispečeri), či učitelia (snáď s výnimkou prvých ročníkov ZŠ). Tu je oceán zbytočných profesií - a teda aj ľudí - u ktorých by bolo lepšie, keby ostali doma a nič nemršili, lebo stroje by už včera boli vedeli urobiť ich robotu lepšie - keby spoločnosť bola zorganizovaná inak (to sa týka aj novinárov ;)
Prísne vzaté, jedinú robotu, čo stroje zatiaľ robiť nevedia je klamať - a tak marketing, sales (obchodníci) a demokratickí politici sa o stratu zamestnania zatiaľ obávať nemusia.
"Demokratický" - pravicový, kapitalistický systém - však na tento problém nemá riešenie, lebo v skutočnosti používa komunistickú ideológiu - "kto nepracuje, nech neje" - pričom úmyselne vylučuje z pracovného procesu tých, čo nie sú najkrajší, najprotekčnejší, najrýchlejší, najvzdelanejší, najmúdrejší, najinteligentnejší, najpracovitejší, najbelší, najveriacejší a tak podobne - napríklad príliš mladí, či príliš starí. Tým vytvára vylúčenú skupinu tých menej vydarených, ktorá sa musí mať zle, aby tá vyvolená skupina musela žiť vo večnom strachu, že príde o job a bez šance návratu spadne do opovrhovanej kasty nedotknuteľných.
Kým je táto skupina marginála a slúži len ako strašido - princíp bolševizmu zaručuje, že väčšinová spoločnosť tých dobrých je spokojná a tvári sa, že všetko rieši charitou a že každý je pánom svojho osudu - nechcejúc si uvedomiť, že mnohé z tých sociek a homelsákov sú v skutočnosti chorí jedinci, ktorí by mali byť liečení - lenže také liečenie neexituje (terminálni alkoholici, či drogovo závislí)
Národní socialisti tento problém skúšali riešiť systémovo extermináciou a stalinskí komunisti pracovnými tábormi - ovšem tieto pokusy sa nestretli s úspechom.
Momentálne - konzervatívne, pravicové a národno orientované - smerovanie sveta samozrejme nejakému garantovanému príjmu nepraje, bude však neodvratne viesť k svetovej vojne, ktorá si vyžiada miliardy obetí avšak tieto sily zrejeme definitívne eliminuje, lebo už dávno nie sú kompatibilné s potrebným vývojom a tak prosto darwinsky zavadzajú.
A to príroda netoleruje - ako sa presvedčili aj dinosaury, či mamuty.
21. 6. 2019   Pohľad Zokna
PS Že blúznim ?
Dnes ráno (21.VI.2019) vydal prezident USA Donald Trump príkaz útoku na Irán ...
Že "no a čo ?"
No nič.
Amíci si narobili vo svete priveľa nepriateľov (v skutočnosti včítane "spojenca" EU)
A všetci už len čakajú, kedy to konečne začne a kto vystrelí svoje nukes prvý.
No a ani Hitler neustál boj na troch frontoch (aj keď ten tretí mu otvoril idiot Musssolini)
21. 6. 2019   trumpeta ifan ganges
len robil ramena, na poslednu chvilu prikaz stiahol
21. 6. 2019   jim45
Ved garantovany prijem uz existuje - je to davka v hmotnej nudzi. Ide len o jeho debyrokratizaciu. Naco tam je urad, ked aj tak na tu davku maju vsetci narok. A ked nemaju, tak preco? Ved je to diskriminacia. Technicke riesenie ma podobu, ze vsetci obcania budu mat svoj ucet a mesacne im tato davka v hmotnej nudzi dojde na ucet /cca 118 euro/ ale pracujucim mierne stupne dan aby dostavali presne rovnaku mzdu ako predtym.
22. 6. 2019   Lolo
Mudro pises, ale procesy v spolocnosti, civilizacii a na celom svete, vdaka globalizacii, nasvedcuju skor tomu, ze nadbytocny pocet ludi sa bude redukovat.
Redukcia odoprenim potravy je neucinna, vzdy sa to riesilo lepsie vojnou, ale Komunisti prisli na dokonalu recyklaciu zivej pracovnej sily, pomocou archipelagu gulag. Tam sa da vyuzit pracovna sila za minimalne naklady. Odpad prakticky nevznika, ak sa dobre nastavia pravidla, prezivsi zjedia mrtvych.
Ak nieje potrebna ona pracovna sila, tak su okrem taborov pracovnych, aj tabory vyhladzovacie. Tiez minimalne naklady a vysoka ucinnost, aj ked pozname len tie z II svetovej vojny, lebo su stale na to nejake "reklamy", avsak pravda je taka, ze od doby obcianskej vojny a bolsevickej revolucie, tieto procesy bezali a pohltili miliony ludskych zivotov.
Ja si nechcem robit iluzie, ako podobne procesy budu riesit v dnesnom globalizovanom svete, mechanizovanym a automatizovanym sposobom, najpravdepodobnejsi e je, ze ludske hamburgery budu mat v TV aj reklamu, rovnako aj lampy z tetovanej ludkej koze, budu na instagrame "COOL"..
21. 6. 2019   M.V.
Vraj 1000 dolárov mesačne každému bez akéhokoľvek obmedzenia - nedá sa to ani komentovať a to je snáď halucinácia po LSD, pretože by nestačili tlačiť obľúbené dlhopisy, ktoré už dnes majú po termínde splatnosti. Škoda, že nemáme informáciu ako sa darí od včerajška baliť do kontajnerov ilegálov, ktorých prichytia pri policajnej razii.
21. 6. 2019   Anna Meister
Ako súvisia ilegálni prišelci s témou? Ilegálne je nezákonné a nesmie byť tolerované. Alebo áno?
21. 6. 2019   M.V.
Ilegáli ukazujú na limity možností a súvisia hlavne s balíkom peňazí tak, že keby tá spoločnosť bola superblahobytná urobili z nich legálnych prisťahovalcov, ale každý vie, že spoločnosť nedokáže zvládnuť ani sociálne a zdravotné poistenie vlastných občanov a teda také vodopády peňazí nemá a ani nebude mať. Všetko je to iba sociálna rozprávka o kapitalizme a raji na zemi, ktorej tí ľudia uverili.Už sa im nepokúšajú dávať ani fingované prechodné pobyty, štatúty takzvaných študentov a dobre vedia prečo.
21. 6. 2019   Lolo
Odpoved na otazku v nadpise, je velmi jednoduchy.
Mnozit sa na plne davky. Ak zakladny garantovany prijem bude maly, ale bude moznost si ho zvysit pridavkami na deti, je potom vyroba deti vybornou prilezitostou, na zlepsenie prijmu vlastneho, aj demografickej krivky kolonie.
Problem z byvanim, vyriesia len slumy, alebo gheta, osady z vlniteho plechu a karavanov.
Ostaneme tak na zive a este sa aj pomnozime.
Prakticka stranka veci je hadam objasnena.
Realna situacia bude skor taka, ze este dlho budeme otrocit za nizke mzdy, bez garantovaneho prijmu, lebo u nas v dominiu je vyvozny potencial, postaveny na lacnej pracovnej sile, mobilnej precovnej sile a hoci aj na importe lacnej pracovnej sily.
Jedine etnikum, ktore vyzivuje system, poskytuje mu garantovany prijem, ma asi nejaku tichu dohodu, ze sa nezucastnia prace a bude im dopriate.
1/1