Názory čitateľov


Názory k článku:
Materiálna deprivácia: Vyše 380-tisíc Slovákov si nemôže dovoliť auto, telefón či práčku

1. 6. 2019   Blind Man
Môžu jazdíť vlakmi, autobusmi, na b icykloch. Nech si zriadia pevnú linku albo kúpia Nokiu 3330. A nech perú na rumpli. ďalšou možnosťou je napísať Dobrému Hajzľovi a požiadať o nejaký slušný úver na 24,99% úrok.
29. 5. 2019   j.kacmar@zoznam.sk
Takze chudobna rodina je az ked ma menej ako 750,- mesacne. Styria ludia. Inkaso ( nebodaj splatky za byt), skola pre deti, saty , jedlo, lieky, doprava atd.
O volnocasovych aktivitach ani nehovorim. Cislo 380000 je mimo realitu. Chudobnych ludi je omnoho viac.
28. 5. 2019   Lolo
Nieje ziaden problem, ktory politika vyriesi, ak si ten problem sama nevyrobi, alebo aspon nevymysli.
Pracujuca chudoba, energeticka chudoba, bude aj parkujuca chudoba, ostane uz len riesit slumy a nudzove kolonie.
Aj na to pride, ale este ich riesit netreba, este zatial nevznikaju.
Az budu vznikat, budu sa liberali vyhovarat na neoliberalov, neoliberali na neofasizmus, neoficovci na fica a strasit budu Kotlebom a Bruselom.
Alebo sovietskym zvazom a komunistami, komunisti kapitalizmom.
A ludia?
Su dolezity ako hlas vo volbach.
Ale keby volby mohli daco zmenit, davno by ich uz zakazali.
28. 5. 2019   Milan
To aký meter používali, keď ten, čo nemá auto je chudobný? Auto nemám, som teda na takej úrovni ako ten, čo nemá mobil a nemôže si dovoliť jesť mäso? A koľko bytov je v tomto štáte v exekúcii, 500 000, či už menej? Takže tí, ktorí prídu o byt, ale ešte majú auto, chudobní zrejme nebudú.
A to už ozaj musí byť veľmi dobrá štatistika, keď vidím, že aj tak som na tom lepšie s 200 E dôchodkom ako Grék, ktorý má 1000 E dôchodok, alebo Talian, ktorí tiež skončil v tom grafe za SK.
28. 5. 2019   M.V.
Výraznou položkou sú prevádzkové náklady na auto, sušičku, telofón, ak ich človek nevie zaistiť, tie veci nemajú zmysel a naviac rýchlo morálne zastarávajú.Ľudia šetria ako môžu, nízke zálohy za elektrinu a aj tak nemajú žiadne nedoplatky. Rovnako by sa dalo všetko merať povinnou klimatizáciou v bytoch.
28. 5. 2019   Rebrík Doneba
Riešenie je jednoduché :)
Keďže slovenský Zákon o bytoch a nebytových priestorov (Mečiarov) rieši iba, ako ukradnúť byty štátu - a ani po 20 "novelizácii" sa vôbec neunúva zaoberať takými drobnosťami, akože čo, keď praskne v paneláku rúra s vodou (lebo havaríjna služba sa do zamknutého bytu nedostane a policajti skrz takú hovadinu dvere vylamovať nebudú) - vezmime si na porovnanie nejaký podobný štát.
Napríklad Írsko.
Housing Act SI No.17 (2017) - je síce o prenajme - ale napríklad jasne a jednoznačne hovorí, že každé obydlie povinne MUSÍ mať: sporák s minimálne 4-mi horákmi, trúbu a gril, digestor, mikrovlnnú trúbu, chladničku s mrazničkou, drez s pitnou vodou, kuchynskú linku, práčku, sušičku (ak nie je vlastná záhrada - sušiť prádlo na balkóne, či terase je prísne zakázané), kúpeľňa musí mať teplú a studenú vodu a každé samostatné WC aj umývadlo. Navyše musí mať každé obydlie detektor požiaru a každé okno, ktoré je z vonkajšej strany vyššie, než 1,4 m nad zemou musí mať poistku proti otvoreniu. BODKA.
Keďže Írsko je rovnaký člen EU, ako Slovensko (a historicky rovnako biedne) - nie je dôvod, aby to neplatilo aj tu (teda keby sa politici venovali aj iným veciam, ako atlantickým treskám, kradnutiu a vraždeniu novinárov).
Na druhej strane, dôležitejší než politici je systém. A ak má byť systém systémom, tak musí byť systémový, inak to je obyčajný bordel, čiže realita.
Lebo ak by bol systém systémom, tak obydlie ktoré by nesĺňalo vyššie uvedené štandardy by nemoholo byť obydlím a teda by ani nesmelo byť obývané.
Že na to nemáš ? - nezáujem - aj keď nemáš na autoservis, tak ti STK nedovolí jazdiť.
A život je hádam dôležitejší, než nejaký automobil.
Z toho vyplýva, že v obydliach nespĺňajúcich kvalitatívne požiadavky humánneho bývania nemá NIKTO právo bývať.
No ale čo s tými, čo potom nebudú mať kde bývať ?
Nuž to je ich problém, lebo je sloboda a demokracia.
Ale jedno riešenie už dávnejšie vymyslela najbohatšia, najpokrokovejšia a najcivilizovanejšia krajina EU, len čo sa istý Rakušan stál jej kancelárom ...
Nuž systém je systém a systém nepustí ...
Na druhej strane je pravda, že ľudstvu sa ešte nikdy žiaden skutočný politický systém vytvoriť nepodarilo +- vždy išlo len o oiyebanie väčšiny rafinovanou menšinou, ktorá si každých pár rokov nadáva inak (demokrati, súdruhovia, šlachta a tak podobne - v tejto súvislosti je symtomatické, že väčšina veliteľov najbrutálnejších nacistických jednotiek "Einsatzkommando" boli študovaní právnici - na tak delikátnu prácu ako vraždenie desaťtisícov žien a detí sa asi hlavohrude nehodili ...)
1/1