Názory čitateľov


Názory k článku:
Svet potrebuje revolúciu, ekonómia štatistických údajov vytvára klamlivý obraz

13. 5. 2019   jahoda
Len jedna cesta je správna. Kým sa nezačnú sekať ruky za kradež dobře nebude. Vy viete ktore pravo toto povoluje a to třeba zacat uplatňovat. Študujte kym je možnost.
13. 5. 2019   Frantisek Nahnevany
Áno. Študujte. Jedným zo základov ekonómie je napríklad rozlíšenie ceny /sumy/ bez DPH resp. základu dane od pridanej hodnoty. To sa však od roku 1993 doposiaľ nedeje. Pri tzv.DPH /pri tzv.dani z pridanej hodnoty/ tak vznikol podvod na občanoch.
13. 5. 2019   jahoda
príchodom cyrila a metoda sa tu deje podvod na občanoch 1200 rokov.
13. 5. 2019   Frantisek Nahnevany
To je možné. Konkrétne jedným z podvodov na občanoch za posledných sto rokov je podvod tzv.dane z pridanej hodnoty /DPH/.
Die Mehrwertsteuer /Mwst./ vymyslel kdysi v roku 1919 podvodník Karl Friedrich von Siemens. Hoci bola táto daň alebo tento poplatok v Západnej Európe značne kritizované, zloduchom sa to podarilo zaviesť.
Kedysi v roku 1992 podvodníc v popredí o.i. s ing.Beátou Jarošovou,PhD. podhodili parlamentu tzv.DPH /tzv.daň z pridanej hodnoty/ a debili na Slovensku /taktiež v Česku/ to schválili.
Dnes sa však píše rok 2019.
13. 5. 2019   Milan
Jahoda, tvoja sprostosť to tu už vrcholne zaklincovala! Keby naši predkovia stáročia nebojovali proti mohamedánom, dnes tu rozprávame po turecky. Ale taká 3,14-ča to aj tak nepochopí. Ťahaj do Iránu, tam je najlepšie! A keď si už tu, tak si navleč habit až po zem a nech ti z neho netrčí ani nos. A môžeš tak chodiť aj na kúpalisko.
A cez takéto 3,14-če sa tu mohamedáni budú množiť, tak dobre ako v ČR, alebo Francúzsku.
14. 5. 2019   Jahoda
Muslimovia nás chceli oslobodiť. To je pravda. Samozrejme nie každý Mohammad je muslim.
11. 5. 2019   @@@
neviem čo ine by chcel niekto merať ...v članku sa viackrat spomina ekologia ale čo z toho ?....hadzanie tychto veci do meranie ekonomickej vykonosti alebo životnej urovni je nezmyslom ....lebo ked krajina viac recykluje ale moja životna uroven sa nezlepšila tak potom nemožeme povedať že mame vyššiu životnu urven lebo viac recyklujeme ...to je nezmysel to iste hadzanie tychto veci do hdp alebo neviem čoho ineho .....ekonomicke udaje často niečo určuju často maju aj vela čisel len media si často z tych čisel vyberaju čo sa im hodi alebo aj niektory ekonomovia alebo organizacie
11. 5. 2019   Frantisek Nahnevany
Úplne stačí keď ktokoľvek vyhlási v médiách, či už do éteru alebo v tlači, fakt alebo skutočnosť, že cena /suma/ bez DPH resp. základ dane nie je pridaná hodnota. A budú sa diať veci.
11. 5. 2019   @@@
tak si to nazvy inak ...napriklad dan z predaja a už ti bude lepšie ked budeš platiť to iste len s inym nazvom ??? :D
11. 5. 2019   Frantisek Nahnevany
Od roku 1993 je tzv.DPH podvodom na občanoch.
Na faktúrach, pokladničných dokladoch, bločkoch a p., ak tieto obsahujú tzv.DPH, sa od občanov požaduje platba finančne nižšej dane z pridanej hodnoty /DPH/. v skutočnosti sa však od občanov inkasuje de facto finančne vyššia daň, t.j. daň z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane.
A ďalej. Suma, ktorú občania od roku 1993 pod skratkou DPH platia sa štátu rozhodne v plnej výške neodvádza. Štátu sa odvádza, teda keď sa už odvádza, iba zlomok sumy, ktorú občania od roku 1993 pod ikonou DPH v "dobrej viere" platia.
Pri kalkulácii s tzv.DPH je všeobecne využívaná a zneužívaná ekonomická a matematická negramotnosť.
Pri narábaní s tzv.DPH sú porušené zákony najvyššie, prírodné v tomto prípade matematické.
11. 5. 2019   Blind Man
Ak chcete robiť revolúciu, treba mať povolenie od povolaných. Nemáte ho tak nekrákajte.
11. 5. 2019   Lolo
Ekonomicka politika, politicka ekonomia.
Ludske zdroje, su len ludska masa.
Je to hmota, ktora sa da ovladat, riadit, mnozit aj stlacat, destilovat, alebo z nej vyrabat hnojivo.
Vsetko tu uz bolo.
Vsetko sa opakuje v roznych cykloch.
Vola jednotlivca, je taka mastna skvrna, alebo spina na nekonecnom rozburenom rosolovitom krvavom materiale, plnom kosti zubov, ale aj kamenia, kovov, ajfounov, optickych kablov, pneumatik, hliniku a ineho hnusu.
Tato hmota poziera na povrchu planety, vsetko, co jej dodava kalorie, teraformuje vsetko okolo seba a snazi sa vyplnat co najvatsi priestor.
Ekonomia sa zaobera bilanciou prijmu a vydaja tejto hmoty, politika sa snazi usmernit tuto rosolovitu hmotu, aby aspon jej travenie a vylucovanie bolo pod kontrolou.
Dokopy spolu tvoria akusi mysel, ale nejednotnu, podobnu skor myceliu hniloby, alebo nervovy sysem dazdoviek.
Svet nepotrebuje ani revoluciu, ani evoluciu, statisticke udaje vytvaraju obraz aky mycelium maluje.
Skutocnost je nepodstatna.
11. 5. 2019   Katka
Pokým budú pravicoví politici tvrdiť, že je správne, ak jeden jednotlivec dostáva mesačne príjem 15 000 Eur (poslanci EÚ) a iný 150 Eur mesačne (čiastočný invalidný dôchodca), prípadne 450 Eur mesačne (minimálna mzda v čistom), dovtedy budú narastať spoločenské rozdiely. Arogancia pravice sa dá prirovnať k arogancii fašizmu.
Pokým budeme obdivovať jednotlivcov - miliardárov, ktorí v honbe za ziskom drancujú zásoby prírodného bohatstva, ktoré príroda vytvárala milióny rokov a oni si ich jednoducho privlastnili, dovtedy bude existovať spoločenské napätie. Toto napätie sa nezmierni ani tým, ak bude miliardár naoko robiť charitu. Obrovské množstvo finančných prostriedkov v rukách niektorých jednotlivcov generuje neobmedzenú moc, ktorá si kupuje vládnu moc, politikov a cez vlastné médiá šíri ideológiu, ktorá je v úzkymi skupinovými záujmami, nie celospoločenskými. Bohatstvo sústredené v rukách jednotlivcov vytvára výborné podmienky pre rast korupcie, klientelizmu a zo zbohatlíkov robí ľudí, ktorí stoja nad trestným zákonom.
Áno, svet potrebuje revolúciu, lebo ak nie, príde skutočná revolúcia podobná tej z Francúzska v roku 1789 alebo v Rusku v roku 1917.
11. 5. 2019   Lolo
Katka a citala si, co vlastne vzniklo po 1917 roku v tom tebou obdivovanom Rusku?
Citala si Solzenicyna , suostrovie gulag?
Vies o tom, ze koncentracne tabory, vymyslel sudruh Lenin a vyhladzovacie tabory, bola nadstavba likvidacie odporcov bolsevikov, este pred nastupom Stalina k moci?
Vies preco sa Hitler bal Sovietskeho zvazu?
Lebo mal obavu, ze ten maly zvysok Europy, dokaze sovietky zvaz, strcit cely do gulagu, bez zvysku.
Nakoniec sa to Stalinovi aj podarilo. Ohradu nam postavali kvalitnu, na zvysok doby sovietov.
Ani po smrti Stalina, sa nic nezmenilo. Chvilku big beat, Chruscov a potom Breznev a neostalinizmus a dalej si to asi uz pmatas..
11. 5. 2019   Blind Man
Nemáš páru k čomu sa vyjadruješ. Prečítaj si knižku 200 rokov spolu tiež od Solženicyna. Ruka Ti hooodne predbehla rozum.
11. 5. 2019   Milan
Lolo, čítal som často Tvoje komentáre, ale teraz píšeš riadne sprostosti! Nie som zástancom Lenina, ani komunizmu, ale pre Tvoje poučenie, koncentráky vymysleli Angličania a úspešne odskúšali v 19. st. v Afrike počas tzv. búrskych vojen, keď dlhý čas nedokázali poraziť Búrov, ktorý používali partizánsky spôsob boja. A inšpiráciu čerpal ich vodca z USA a rezervácií pre indiánov. Existuje o tom literatúra. Revolúcia je zmena a keď niečo dlhodobo nefunguje, tak tá zmena vzniká ako nutnosť. V tom Rusku za cára to určite nebolo také ružové, keď tam ešte žili v nevoľníctve. A komunisti im sľubovali krajšie zajtrajšky (ako u nás všetci klamári pred voľbami)- mier miesto vojny, žiadne vykorisťovanie, ani páni, ale rovnosť, slobodu, bratstvo. Čo z toho zostalo po ich uchopení moci, to je už iná vec. Ale boli to horšie ideály pre ľudí ako tá realita za cára? A tiež som počul názor, že Lenina prepravili z Nemecka v zaplombovanom vagóne aj miliónmi peňazí, aby mu pomohli získať moc. A Nemcom sa hneď Lenin odvďačil takým výhodným mierom (pre Nemecko), že okrem tých peňazí, ktoré im zaplatili Rusi, mohli všetkých vojakov z Ruska vrhnúť na Verdun.
Hitler nikdy nenapadol zo strachu ZSSR(veď s nimi obchodoval), ale pre jeho nenažranosť, keď hlásal nadradenosť germánskej rasy a ich právo vládnuť celému svetu.
Zákon o preukazovaní pôvodu majetku máme už od Dzurindu, kde ho vydávali za obrovský pokrok. A pritom to bol len humbuk na zalepenie očí ľuďom. A čo sa týka mafie, tak nevládnu nám len kamaráti mafiánov, ale 1 mafián sedí priamo v parlamente.
11. 5. 2019   rojko?
nazor skutocneho lola....na smiech vedomosti
11. 5. 2019   Lolo
Nuz vas nazor, ma cti, ze aspon niekto cital nieco poucne.
Ale zda sa mi, ze ste asi nezili v tej nadhernej ohrade, ktoru nam pripravil nas osloboditel a zdokonalene a vylepsene praktiky, ktore od toho 1917 roku, aplikovali na miliony vlastnych obcanov a narodov zvazovych republik, potom preniesli aj nam. A to neodskriepite, fungovalo to napodiv dobre, este mnohi chvalia onu dobu. A ani nas nepotrebovali ako zvazovu republiku, potrebovali len zo zaciatku uran, potom naraznikovu zonu.
Sovietky zvaz, je rovnako imperialisticky, ako aj USA.
Len na rozdiel od USA, ako kapital, pouzival v zaciatkoch lacnu pracovnu silu otrokov v gulagoch. A smrt vyhladovenim, nebola prekazkou, padli ich skutocne miliony a ani nikto, kto padol pocas vojny do zajatia, inam sa ako do gulagu po vojne nedostal.
A to ako vo vojne obcianskej, tak po vojne svetovej.
12. 5. 2019   Lolo Brigida
A čo Amíci nepotrebovali urán ? Však Hirošimu zdemolovali Československým uránom z Jáchymova - ktorý ukradli Nacistom - lebo v tom čase proste iný nebol (Nagasaki už "obšťastnili" vlastným, reaatorovým plutóniom).
Ak by však Stalin nebol veril v to, že sa proletári všetkých krajín spoja, tak by sa bol zastavil až v Lisabone, a v tom čase nebolo by tej sily, čo by mu v tom vedela zabrániť. Amíci by si to radšej boli rozmysleli, lebo také jatky, aké dokázali urobiť sovietski velitelia frontov by doma neustáli ...
A ver tomu, že žiaden anglický, francúzsku, nemecký , španielsky či americký vojvodca by takejto historickej príležitosti neodolal.
Nárazníkovú zónu potrebovali - a nikdy to netajili - a aj stále potrebujú, takže ak sa Amíci zakúsnu do Ukrajiny, nebude už pre nich čo stratiť a tak to spustia. Rus nikdy nazabudne, ako ho Angličania a Frantíci podrazili, keď sa dali na stranu Turka a prišiel o Sevastopol. Druhý krát s nacistami. tretí krát nebude - aj keď možno výsledkom bude mesačná krajina.
Čo sa týka gulagov - má ich každý a má ich aj dnes. Choď sa pozrieť do Guantanáma - stadiaľ nikto nikdy neušiel (na rozdiel od gulagov a koncentračných táborov). Isteže to nie je správe, ale každý štát sa chráni. Angličania len edávno zrušili stredoveký zákon, ktorý trestal velezradu polovičným obesením, vykuchaním zaživa, kastráciou, a roztrhnutím na štyri časti, ktoré sa vyvesili na štyroch svetových stranách Londýna. To nie je žart.
A prečo napokon boli tí zlí Rusi lepší než Amíci ?
Lebo ropa, plyn a urán (tentokrát opačne).
Iste si pamätáš, ako po troch dňoch vyzeral sneh v Bratislave pred premenou uholných kotolní na plynové ... Dnes je Bratislava čistejšia, než Tatry a ešte sa na tých Brežneveových rúrach aj nabaľuje už asi piata generácia ...
Sorry, aj Rusi majú svoje chyby - ale, na rozdiel od Wall Street, si na nás (a zvyšku sveta) nikdy nežehlili svoj shit ...
Takže aj ty by si si mohol občas prečítať niečo poučné, keď už nedokážeš porovnávať a hodnotiť :)
Ale chápem - aj moja rodina nenávidela Rusov, lebo babke v 1945 vypili voňavku a dedovi ukradli bicykel - a to je iste sarašný zločin, ak niekto ide pešo zo Sibíri.
15. 5. 2019   Lolo
Nuz ty si asi naozaj uhlie netazil v ani u nas v taboroch politickych, nesluzil si v PTP a ani rolu si neodovzdal druzstvu, ani ti neznarodnili remeselnu dielnu.
Pravda je, ze najviac pracujucich basistov ma dnes USA. Je to forma lacnej pracovnej sily, nieco sa uz od bolsevikov naucili.
11. 5. 2019   Dig
Katka opatrne s tym co si zelas, aby sa ti to nesplnilo a ked uz tu bude vojna (napr. obcianska) na 100% sa budes mat horsie ako dnes.
Este k tym malym dochodkom, ludia si tu dokola volili mafiu, takze ich peniaze, su v zachrane bank, u Hascaka, J&T a podobnych spekulantov. Vtipne je ze za tych 30 rokov tu nikto nebol odsudeny ani za 1 korunu slovensku z tychto smejdov. Ako sol potrebujeme zakon o preukazovani majetku, sudnictvo (dnes ochranuje smejdov), vyvodovat zodpovednost za zverene nase peniaze ktore sme odviedli na daniach ci je to uradnik na obci, az po poslanca v parlamente, ludia musia mat moznost zbavit ich funkcie nie raz za 4 roky to je prilis pohodlne aj pre nich. Su to len obycajny zamestanci, nic viac a tak sa k nim treba spravat.
11. 5. 2019   @@@
mysliš žeby sa to zmenilo keby si pri moci bol ty ???....čo konrketne by sa zmenilo ?...už by ludia mali ja neviem 3tisic eurove platy alebo čo konkretne ???
14. 5. 2019   baywatch
Niekomu by stacilo aj spravodlivost pred zakonom. Aby sa napriklad nekradlo tak ako teraz. A ti, co pracuju poctivo by potom aj zarobili. Niekto si radsej vypyta 3000Euro bez toho, ze by za to nieco ponukol. Ze?
1/1