Názory čitateľov


Názory k článku:
Závery správy rozpočtovej rady sú alarmujúce

3. 5. 2019   Pohľaddo Sklenejgule
Deficit verejných financií nemusí byť len zlý.
Ide o to, či sa spoločné peniaze len bezuzdne rozkrádajú pre osobnú spotrebu vyvolených politikov - a ich príbuzných, kamarátov, spolužiakov, susedov a ostatné devy ľahkých mravov - takže jediné, čo pribúda sú bobmastické vily na Slavíne, Kolibe, v Rači a za Bratislavou - škaredé BMW, Audi, Mercedesy, Porsche a ostatené Bugatti Veyrony - či ostatné sprostosti, absurdne predražené hodinky, kdejaké loďky, lietadielká a hoci aj osobné bazény nad 50m.
Lebo sú aj štáty, ktoré tieto peniaze míňajú pre blaho všetkých a tie potom získavajú oproti tým ostatným konkurenčnú výhodu - hovorí sa tomu "investovanie" - čiže také míňanie ktoré prinesie viac.
Vezmime si napríklad taký írsky Dublin, ktorý je podobne veľký, ako Bratislava.
Ide stavať metro.
A dobre vie, že je najvyšší čas - lebo všetky IT a farmaceutické spoločnosti, ktoré tam sídla by mu mohli utiecť - hoci aj do Bratislavy.
Pritom tam nesídlia len vumetení obchodní žraloci pre Central and Eastern Europe - ale skutočná superfabrika Intelu, skutočné serverovne Microsoftu a Facebooku, skutočné think-tanky (ktoré nielen tankujú, ale aj thinkujú).
U nás (v Bratislave) máme akurát Hitlerov Volkswagen (vďaka Bohu zaň), našťastie skrachovanú Dimitrovku, bohužiaľ stále životné prostredie zamorujúci Slovnaft (ktorý by mal byť - podobne ako rakúsky Schwechat - aspoň 40 kilometrov od mesta - rafinéria AJ letisko !) ESET a vydieračov z SYGIC-u (odmietli mi predať mŕtvu verziu pre Windows Mobile lacnejšie - hoci ju už nikto nikdy nekúpi :(
No a čo sa týka dôchodcov - tak to je zase etický problém.
Niektorí ľudia celý život robili a odvádzali príspevky v domnení, že tak ako sa tými príspevkami starajú o svojich rodičov a prarodičov - tak raz bude postarané aj o nich.
Keď dnešná generácia uvidí, že štát s dôchodcami vyiyebal, prestane byť solidárna a začne sa vyhýbať plateniu nielen odvodov, ale aj daní a ostatných koncesií (čo tí šikovnejší už beztak dávno robia). Tým však len situáciu zhorší a ak si ministerstvo financií myslí, že nasadením eštebáka do každého obchodu (on-line pokladne) problém vyrieší - tak je v zúfalom omyle, lebo ľudia sú kreatívnejší a keď sme vyiyebali s ŠTB, vyiyebeme aj s internetom a ostatnými fasbúkmi ;)
Orwell aj katastrofické US SciFi filmy totiž nikdy nezohľadňujú kreativitu a tak sa síce napokon stane všetko čo predpovedali (včítane havárie a lá Černobyl) - čo sa stalo - NIČ - vôbec nič ;)
1/1