Názory čitateľov


Názory k článku:
Iný pohľad na pomoc od centrálnych bánk: Nízke sadzby likvidujú konkurenciu a ubližujú ekonomike

5. 6. 2019   Ekonokolonializmus
Čo títo pseudoanalytici nevedia, je mechanizmus, akým tieto obrovské nadnárodné koncerny fungujú. Lebo to sa dá zistiť iba ak tam robíte aspoň na úrovni stredného managmentu, pretože to nie je ani v Policies, ani v Governance, ani v Annual Reportoch.
A to je predátorské správanie - bez ktorého by sa však taký koncern nikdy nemohol stať tým, čím sa stal.
Ako to vyzerá v praxi ?
Každý cent výdavku je úzkostlivo kontrolovaný a škrtaný - aj keby priniesol dolár zisku - ovšem vybočuje z cesty ktorú vykolíkovali najvyšší hlaváči v Štátoch.
Ale ak sa pobočka dostane do právneho sporu s konkurentom, zákazníkom, partnerom, či regulátorom - zrazu sú finančné brány otvorené a je menší problém dať milión na právnikov, než cent na ceruzky. To nie je vtip.
Takže malý konkurent môže mať aj 10x pravdu a sudca ani nemusí byť podplatený - protistrana jednoducho neunesie príslušenstvo a radšej sa dohodne, alebo vzdá.
A ako je to možné ?
Malý konkurent si môže nohy zodrať, aby si od banky požičal nejaké peniaze - bankári si však zoderú nohy do krvi, len aby veľkému koncernu nejaké peniaze mohli vopchať.
To je "demokratická" realita "voľného" trhu.
NO a ak má niekto menu, ktorá je zároveň rezervnou svetovou menou, tak si zjavne môže dovoliť úplne všetko (viď. Uber - čo je však len kamienok v oceáne)
Inak povedané, 90% US koncernov by v inej krajine neprežilo a ich predstavitelia by zrejme skončili tam kde Fruni, Majský a to hovado s lykožrútmi ...
4. 5. 2019   M. V.
Aj Slovenská sporiteľňa informuje v týchto dňoch klientov, že od 1.júla musí na niektorých produktoch skončiť s úročením vkladov čo je pri základnom úroku 0,01% pred jeho zdanením tragikomické. Aj produkt šikovné investičné sporenie stratil dych a ruší sa a ktovie ako je to ďalej lebo doporučený odkaz na www.slp.sk smeroval len na prázdnu stránku s označením jej majiteľa bez informácie.
4. 5. 2019   M.V.
Oprava: Odkaz na web bol v informácii od banky uvedený správne www.slsp.sk chyba bola v mojom zobrazení na monitore iPad-e. Doplňujem, že zmena úročenia sa týka aj sporenia k 5 účtom, sporenie na bývanie a sporenie pre radosť sa nezmenilo.
3. 5. 2019   smutik
Obdivuhodne, zase ste ma dostali. Na ekonomii ako "vede" sa mi najviac paci to, ze pri tych istych vstupoch si mozete vymysliet vzdy iny vystup. Ked to dostatocne obliakate, budete mat standing ovation a niekedy aj nobelovku, bravooo. Zhrnul by som tie zvasty z clanku. Ked ste too big to fail, je vam uplne jedno ake su urokove sadzby a bolo by naivne si mysliet, ze ked zalozite startup v it, precikate firmy ako Google a podobne. Ked budete zaujimavi, tak si vas kupia. Je velmi zaujimave, ze vacsine tkz. ekonomv nevadia monopoly, ktorymi sa mnohe korporacie prakticky stali. Dokonca existuje celoplanetarny kartel, ktory ma sirokodaleku uctu. To vsetko bude asi to prave na volnu sutaz, ktorou by mal kapitalizmus oplyvat.
1/1