Názory čitateľov


Názory k článku:
Ideologický perfekcionizmus: Dokonalý ekonomický systém neexistuje

27. 5. 2019   nechápavý
DPH-áčka to je daň len pre podvodníkov. Čo je to za daň keď tzv."vratky" sú vyššie ako prijmy tejto dane do štátnej pokladni. Ako vlastne vznikne pridaná hodnota na tovare pri špekulatívnaj transakcii keď sa vystavia medzi podnikateľskými subjektami len faktúry s pridaním DPH ale na tovare sa nevytvorí žiadna pridaná hodnota. Fakticky sa zvýši len cena tovaru. Mnohé firmy s takýchto špekulatťvnych DPH-áčiek žijú resp. mnohí špekulanti na takýchto transakciách bohatnú.
27. 5. 2019   Frantisek Nahnevany
Áno. Tzv.DPH je od roku 1993 podvodom na občanoch.
Deje sa to takto: Od občanov sa požaduje, nariaďuje sa im, prikazuje sa im . . . platba finančne nižšej dane z pridanej hodnoty /DPH/, v skutočnosti sa však od občanov inkasuje de facto finančne vyššia daň t. j.daň z ceny /sumy/ bez DPH resp. zo základu dane.
Suma, ktorú občania pod skratkou DPH platia sa v plnej výške štátu rozhodne neodvádza. Štátu sa odvádza, teda keď sa už odvádza, iba zlomok sumy, ktorú občania od roku 1993 pod ikonou DPH v "dobrej viere" platia.
V popredí podvodu tzv.DPH na občanoch sú predovšetkým MF SR, FS SR, NR SR, DÚ, NKÚ, NAKA a jej zložka Finančná polícia . . . ďalej daňoví kontrolóri, daňoví poradcovia, exekútori . . .
26. 5. 2019   Pohľad z Vesmíru
Ekonomický systém je vlastnosťou spoločnosti.
Dnešné ekonomické systémy by asi ťažko fungovali v stredovaku, v antickom Grécku, či v dobe kamennej.
Ľudia však žili aj vtedy a aj žili v spoločenstvách.
Dokonca možno ani nežili až tak zle, ako sa nám dnes môže vzdať, lebo inak by zrejme neprežili a tak by sme tu neboli.
A mali aj ekonomické systémy - keďže najstaršie písomné texty sú vždy o moci, vojnách, náboženstve a hlavne účtovníctve (napríklad tabuľky s klinovým písmom zo starej Mezopotámie).
Je teda zrejmé, že dnešné ekonomické systémy budú u 500, 1500, či 15000 rokov rovnako smiešne, ako by boli tie - rovnako staré - dnes.
Otázka teda znie, aká je primeraná doba existencie ekonomického systému ?
Zrejme čoraz kratšia, keďže rýchlosť technologického vývoja sa nepochybne zvyšuje.
A stav bývalých spoločností - včítane kultúry a umenia - bol vždy len odrazom technologickej vyspelosti (motorom jej vývoja zase boli vojny - boj o moc).
Facit - je najvyšší čas dnešné ekonomické systémy upgradovať a nie len stále updatovať.
Bohužiaľ na to možno bude potrebná ďalšia strašná globálna vojna - minimálne pán Trump na tom intenzívne pracuje - čo sa dá pri astronomickom americkom dlhu pochopiť.
Ale keď si o to ľudstvo koleduje - tak nech to má.
Zrejmé však je, že so súdobým, primárnym ekonomickým systémom konečne odíde aj jeho nositeľ (tak ako vždy v dejinách) ...
26. 5. 2019   Frantisek Nahnevany
Tak napríklad tzv.DPH /tzv.daň z pridanej hodnoty/.
Die Mehrwertsteuer /Mwst./ vymyslel kedysi v roku 1919 podvodník Karl Friedrich von Siemens. Hoci bola táto daň v Západnej EurÓpe značne kritizovaná, zloduchom sa ju podarilo zaviesť.
Kedysi v roku 1992 podvodníci v popredí s ing. Beátou Jarošovou, PhD. podhodili do parlamentu tzv.DPH a diletanti na Slovensku /ale aj v Česku/ to schválili.
Dnes sa však píše rok 2019.
26. 5. 2019   Frantisek Nahnevany
Cieľ pomôcť chudobnejším a strednej triede. Jedným z krokov je nasledovné:
Do éteru, do tlače, na sociálne siete /v prípade sociálnych sietí sa tak čiastočne deje/ . . . Dokonalé je toto:
Nákupná cena nie je pridaná hodnota.
Cena /suma/ bez DPH resp. základ dane nie je pridaná hodnota.
Cena /suma/ s DPH nie je pridaná hodnota.
Pridaná hodnota je pridaná hodnota.
Vyjadrené matematicky:
Množina nie je podmnožina.
Podmnožina je podmnožina. /A množina je množina/.
26. 5. 2019   A furore Normannorum libera nos, Domine
Sorry, ale matematicky aj podmnožina je množina :) Dokonca aj nič je množina. Tak ako nekonečno a nekonečno nie sú dve nekonečná, ale stále len nekonečno ...
Ak ti vadí termín "pridaná hodnota" - ktorý je naozaj scestný - tak používaj presnejši "zvýšená cena".
Ten nesprávny termín zrejme vznikol preto, že to stále pobehuje horda vymetených idiotov, ktorí sú úprimne presvedčení, že čo je drahšie, je lepšie - lebo veria v kapitalizmus, tak ako vyzeral pred 100 rokmi :)
A sú aj takí, čo veria, že cena odráža "economies of scale" a tak si v supermarkete kúpia balík, ktorý nepotrebujú - a nedajú si tú námahu prečítať cenovku, ktorá by im ukázala, že jeden kus je dnes lacnejší, než veľké balenie.
Je to síce ekonomický nezmysel (už len skrz náklady na balenie) - ale marketingoví "talenti" (ktorých tak zúfalo hľadajú odborníci HR)už zjavne došli na to, akí sú zákazníci penisy ;)
PS absolútne nikto nemá ani najmenší záujem pomáhať nejakým chudobnejším, či fiktívnej strednej triede. Voľakedy patril svet mocným, dnes patrí zákerákom, klamárom a podvodníkom. Slabí a hlúpi však vždy boli len zdrojom bohatstva pre vyvolených. Ak by vyvolení rozdávali, tak by skončili rovnako. Lebo jediným zdrojom bohatstva ľudí sú íní ľudia, takže ak chceš byť bohatý, musíš si nájsť vhodných pacientov, ktorých vykostíš - podľa možnosti tak, aby si mysleli, že im pomáhaš - inak dopadneš, ako Černák s Kýblom.
As easy as that ...
26. 5. 2019   Frantisek Nahnevany
Podmnožina danej /určitej, reálnej, príslušnej, predmetnej . . ./ množiny je množina VZHĽADOM na ďalšie podmnožiny, ktoré môže táto novovytvorená množina obsahovať.
Pridaná hodnota nie je zvýšená cena. Pridaná hodnota je rozdiel medzi výstupom /predajom/ a vstupom /nákupom/. Pridaná hodnota je pridaná hodnota. Zvýšená cena je napríklad nákupná cena zvýšená o pridanú hodnotu.
Od odstavca, ktorý začína "Ten nesprávny termín . . ." v podstate súhlas.
Poznámka.
Ten nesprávny termín je však doposiaľ vehementne podporovaný a šírený predopvšetkým MF SR, FS SR, NR SR, DÚ, NKÚ, NAKA a jej zložkou Finančnou políciou . . . ďalej redakciami najmä RTVS, TA3, Pravda, SME, HN . . . ako aj napríklad daňovými kontrolórmi, daňovými poradcami, exekútormi . . . Menovaní /a nie iba oni/ sú od roku 1993 v popredí podvodu tzv.DPH na občanoch.
27. 5. 2019   @@@
a čo ti pomože ked sa ten nazov DPH zmeni na "prd makovy" a bud isť stale o ten isty princip ?....nechapeš že stale sa ty len zaoberaš nazvom čo je v podstate irelevantny na to ako si ho pomenuješ ...tak si to pomenuj inak ako sa ti hodi a nič sa nezmeni ....potom už budeš štastnejši ked to bude mať iny nazov ???
27. 5. 2019   Frantisek Nahnevany
Nejedná sa o mňa, ale o občanov. A v princípe na Slovensku je tzv.DPH od roku 1993 podvodom na občanoch. V hre nie je názov, ale základné ekonomnické pojmy. Tak napríklad nákupná cena nie je pridaná hodnota, Cena /suma/ bez DPH resp. základ dane taktiež nie je pridaná hodnota. Pridaná hodnota nie je dokonca ani cena /suma/ s DPH.
Nie je podstatné či sa mi to hodí alebo nie, pdstatný je fakt, podsatatná je skutočnosť, podsatatná je pravda, že tzv,DPH /VAT, IVA, TVA, Mwst. . . ./ je de facto HODNOTE PRIDANÁ /pripočítaná/ DAŇ.
Stačí iba keď ktokoľvek verejne vyhlási do éteru, v tlači a p. / na sociálnych sieťach sa tak už čiastočne deje/ fakt, realitu, skutočnosť a pravdu, napríklad že cena /suma/ bez DPH nie je pridaná hodnota, a budú sa diať veci . . .
1/1