Názory čitateľov


Názory k článku:
Sme ochotní akceptovať znižovanie miezd?

17. 4. 2019   Lubos
Na Slovensku nemozu znizovat mzdy, su na minime. Potom by museli znizovat aj ceny.Matematika nepusti.To by aj panom klesli zisky a to oni dobre vedia preto radsej pomaly zvysuju mzdy, lebo aj ceny idu hore.
16. 4. 2019   anonym
Znižovanie miezd bude mať pre slovakistan katastrofálne následky ludia majú už plné zubi otroctva ktoré vzniklo po 89 roku do teraz teda páni pozor stačí už len málo a všetko sa zmení ako sa zmenilo po 89 roku no asi to bude tak allebo slovakistan bude držat hubu myslím nie som daleko od pravdy keď sa bude z národnovat noné
23. 5. 2019   Michal
Ked si hlupy jak podrazka mojej topanky a nerozumies ekonomii, tak sa prosimta nevyjadruj k takymto temam, ty znarodnovatel...
16. 4. 2019   Helena
Čas, ktorý priemerný Nemec odpracuje za 10 rokov, odpracuje priemerný Slovák už za 7,8 roka. Slováci každý rok odpracujú o 28 percent času viac ako Nemci. Ak zohľadníme cenovú hladinu v oboch krajinách, ukazuje sa, že naša produktivita práce dosahuje 79 percent tej nemeckej, náš HDP je oproti Nemecku 62 percentný, ale náklady práce sú u nás v porovnaní s Nemeckom 37 percentné. Vyplýva to z aktualizovaných štatistík, ktoré zverejnilo občianske združenie Pracujúca chudoba na stránke www.KoniecNizkymMzd am.sk.
„A aby toho nebolo málo, po zohľadnení cien sme na tom so mzdami najhoršie z celého regiónu V4, pričom nás predbehlo ešte aj Chorvátsko, ktoré do únie vstúpilo v roku 2013,“ upozorňuje Milan Kuruc z OZ Pracujúca chudoba. „Máme vyššiu produktivitu práce ako Poliaci, Česi, Maďari a Chorváti, no aj tak máme spomedzi týchto krajín najnižšie mzdy. Česko a Maďarsko má pritom vyššie daňovo-odvodové zaťaženie než Slovensko, menej ľudí tam pracuje počas noci a v nedeľu.“
Príčina je v neférovom rozdelení vyprodukovaného bohatstva medzi zamestnancov a zamestnávateľov. Kým na západe je bežné, že z vyprodukovanej hodnoty ide zamestnancom 55 až 65 percent, na Slovensku je to naopak: u nás si 44 percent vyprodukovanej hodnoty delia zamestnanci a 56 percent si berú firmy.
V dôsledku takéhoto rozdelenia je u nás priemerná mzda 912 eur a v Slovinsku, kde sa vyprodukovaná hodnota rozdeľuje voči zamestnancom férovejšie, je priemerná mzda 1700 eur. Produktivitu práce máme pritom rovnako veľkú ako Slovinsko.
16. 4. 2019   filko
Podla mna cely problem je este hlbsi. Uz pol roka chodime nakupovat potraviny do rakuska, ano mame to 20km dalej, no chodime tam usetrit, lebo mame hlboko do vrecka.
16. 4. 2019   Helena
Na Slovensku mame mzdy iba 1/4 z priemeru EU a teda aj odvody su iba 1/4 z priemeru EU.
O co mame my nizsie mzdy o to maju podnikatelia vyssie zisky.
Podiel z hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý ide na mzdy na Slovensku, je dlhodobo nízky, na úrovni 34 percent.
Napríklad v Nemecku je to až 52 percent.
Určite je tam priestor na rast, preto v najbližších rokoch by mal byť rast miezd vyšší ako produktivity práce.
Nemôžeme mať ekonomiku postavenú na nízkej cene práce. Tam nemáme šancu konkurovať východoázijským ekonomikám,“ konštatoval Páleník.
A my z SAS chceme aby vas podnikatelia dokazali este viac okradat, tak preto navrhujeme zrusit minimalnu mzdu.
https://www.min imalnamzda.sk/priemer na-mzda-v-eu.php
16. 4. 2019   filko
Poznam vela podnikatelov co sa az extremne rozdali pre ludi a prisli o vsetko, vratane zdravia. Chybu treba vidiet v ludoch, ktorym nevadi co robia poslanci. Co myslis, ze sa stane ked sa zrazi poslanecke auto s beznym obcanom? A preco cakas, ze to bude ine v inych oblastiach zivota? Demokracia je to, co treba chranit, lebo iba ona nas dokaze pred mocou v zlych rukach ochranit.
16. 4. 2019   anonym
Demokracia je najväčšie svinstvo v histórii ľudstva.
16. 4. 2019   Michal
Keynesove teórie stroskotali takmer všade v druhej polovici 20. storočia. Zatiaľ čo Smithove zatiaľ fungujú. Ale ani tieto sa nedajú aplikovať bez uprav. Nežijeme v 19. storočí. Znižovanie miezd nie je normálne ani v Smithových teoriacha. On chápe mzdy ako absolútne nepružný faktor trhu. Pričom trh prace zase za pružný. Čiže zamestnávateľ musí prepustiť dočasne ľudí ale keď pride oživenie zase ich prijme. Zamestnanec čo príde o prácu tak či tak ak sa chce zamestnať počas krízy musí prijať nižší plat. Počas krízy zamestnávatelia neprepúšťajú významne množstvo svojich zamestnancov. A tí čo zostanú vlastne držia mzdovú hladinu pre časy po kríze. Ono aj zvyšovanie miezd je nepružný faktor. Je to dobre tak ako to je. Našťastie máme rozsiahle experimenty za nami a všetky vlády držia monetárnu politiku na uzde. K tome sme dospeli skúsenostami.
16. 4. 2019   @@@
a nie je to o tom skôr ake maju možnosti ?....je rozdiel ak ma niekto vela penazi a ideš mu znižiť mzdu o 20 alebo 30% a je rodziel v pripade toho čo žije od vyplaty do vyplaty a ma hypoteku a pohroziš mu vyhodenim .... ....čiže to hry vstupuju rôzne faktori urobiť z toho len jeden faktor je nezmysel lebo ludia su rôzny a maju rôzne problemy finančne alebo aj ine ale neda sa to zužiť na jeden faktor čiže je to individualne
16. 4. 2019   Lolo
Znizovanie miezd, ludske zdroje nemozu z principu akceptovat, ale radostne prijimaju zvysovanie dani, poplatkov, odvodov, zvysovanie cien potravin, energii, byvania.
A este ak popri tom rastu mzdy, maju pocit, ze su bohatsi.
Ak by fungovala v idealnom pripade deflacia, znizovanie miezd, by aj tak ludske zdroje pochopili tiez negativne.
Lebo bohatsi by aj tak neboli.
16. 4. 2019   MarioRodriguez
Dosť smutné ak niekto o nezamestnanosti a znižovaní platov rozpráva so slovami pozoruhodný a pod. Pre ekonómov je to iba akýsi ukazovatel, iba čisla a grafy, pritom si neuvedomuju že sa jedná o reálne ludské osudy.
16. 4. 2019   Michal
Predstav si situáciu , že vonku zúri kríza. Pride za tebou zamestnávateľ a povie ti. Buď ti znížim plat o 20% alebo ta vyhodím. Pričom ty vieš, že vonku je vysoká nezamestnanosť v dôsledku prebiehajúcej krízy. Ako sa rozhodneš?
16. 4. 2019   Andrej
pojdem na rocnu pn-ku a bude sa ratat este z tych lepsich vyplat tak to vyjde v prepocte rovnake peniaze ak keby chodis dalej do prace a ostanes robit za mensiu mzdu..
16. 4. 2019   ujko
nepotrebuješ na pn-ku aj nejakú diagnózu ? To myslíš, že ťa lekár len tak vypíše na rok na pn, lebo ty chceš ? Asi ťažko. A ak máš diagnózu na ročnú maródku, tak to rovno na tú maródku aj choď alebo na invalidný dôchodok alebo preč z práce.
16. 4. 2019   Andrej
jasne v tomto skorumpovanom state si podla teba nic nevybavis..mozno ty, ale radit co mam robit to vies najlepsie, skus radit sam sebe aby si sa mal lepsie a ak si nevies poradit sam tak nerad druhim prosim ta a zdielaj toto posolstvo aj so svojimi znamimi a mozno sa budeme mat casom aj lepsie na tom slovensku ked si zacne kazdy radit sam..ja som len poukazal na alternativu ze radsej sediet doma ako chodit cely mesiac do prace za tie iste peniaze..a ziadam vsetkych dilinov nech mi nepisu dal som sem komentar len na precitanie
16. 4. 2019   hoax
ty si iný pacient ..
16. 4. 2019   M. V.
Bolo by potrebné povedať aj komu sa mzdy znížia a čo sa stane v budúcnosti pri výpočte dôchodku. V päťdesiatych rokoch boli mzdy a ceny číselne podobné ako sú teraz, ale sociálne následky sa prejavovali takmer doteraz a riešili sa dorovnávaním dôchodkov znižovaním osobného mzdového bodu tým ľuďom, ktorí získali osobný mzdový bod od 1,25 a z toho rozdielu stratili 2/3. Napokon ceny sa zvyšujú bez ohľadu na opodstatnenosť a hlavne základné životné potreby, preto odbory nechcú pristúpiť na znižovanie miezd.
1/1