Názory čitateľov


Názory k článku:
Dopravca China Eastern Airlines chce odškodnenie za pozastavenie prevádzky strojov Boeing 737 Max

12. 4. 2019   Demokratické Riešenie
Boeing vraj odpovedal, že jeho najdôležitejšou úlohou je tvorba tučného zisku pre jeho akcionárov, ktorých nemôže nechať nasucho, lebo by prestal dostávať tučné štátne objednávky a hlave štedrú štátnu podporu.
Takže žiadna finančná kompenzácia bohužiaľ nepripadá do úvahy.
Na druhej strane to ale možno - bez problémov - riešiť barterom.
Boeing je totiž strategický dodávateľ Pentagonu a tak je k dispozícii habadéj nadbytočného vojenského materiálu, ktorý Číňania môžu dostať.
Drobný problém je v tom, že strategické bombardéry - "lietajúce pevnosti" - B52 sú síce nehorázne zastaralé - keďže boli zastaralé už počas vojny vo Vietname - kongres by však určite neschválil ich dodávku Číne (veď už aj riadny člen NATO - Turecko - je nútený kupovať ruské protilietadlové systémy S400) - ale určite dovolí ich prelet na Čínou, tak ako nikdy neprotestoval ani proti preletom nad bývalým ZSSR.
A keď už raz môžu prelietavať, môžu barterový materiál zhadzovať.
Napríklad atómové bomby, ktoré by tak strašne chcel Irán - a v podstate každá mierumilovná krajina, ako Belgicko, Holandsko, Nemecko, či Taliansko, kde už nejaké US nukes sú (asi 100)
Export takejto technológie do Číny je bohužiaľ tiež zakázaný, ale našťastie nič nebráni tomu zhadzovať ich dolu odistené ;)
1/1