Názory čitateľov


Názory k článku:
Bez možnosti voľby: Prečo by si každý mal šetriť na predčasný odchod do dôchodku

28. 4. 2019   Petrik2
Žasnem nad tým ako môže redakcia zverejňovať takéto články. 80% ľudí má problém aby vyžili zo slovenských platov od výplaty k výplate a nie aby si ešte dokázali našetriť na predčasný dôchodok. Väčšina dnešných tridsiatnikov je zadĺžená na celý život riešením svojej bytovej otázky.Keď si uvedomíme , že za každý rok predčasného odchodu vám znížia dôchodok o 6% tak si zrátajte o koľko prídete . Dávať za vzor nejakú 38 ročnú babu je zcestné a ten kto dal zverejniť tento článok má asi v hlave o koliesko viac alebo menej.No ale nedivím sa , lebo dnešná úroveň väčšiny médií je taká istá.
26. 4. 2019   anonym
Problem by som nevidel, ani bez moznosti volby, preco by si mal kazdy setrit na dochodok, otazka je z coho a ake zakonne moznosti, ma pracujuci ludsky zdroj, ochranit svoje uspory a ak ich tvori z minima, ktore je pod minimom europskeho chudobneho mala, tak staroba a uspory ludskym zdrojom usporene, budu len dovod na riedku stolicu, po ktorej sa nemusi uz mat cim utriet, ludsky zdroj, equivalent proletara, podobne ako po 40 rokoch totality, odsudeny na dozivotie dochodci dnes, nemaju co zrat.
21. 4. 2019   Blind Man
K duševným deviantom sa nemienim vyjadrovať.
21. 4. 2019   Ibot
...Helenka... ad. 1: Dôchodkový vek v minulosti bol pre ženu bezdetnú po dovŕšení 57. roku . ad.2:Ficova vláda nič nezastropovala,lebo Fico žiadnu vládu nemá . Ústavný zákon prijala vládna koalícia, za pomoci ĽSNS a Sme rodina,nakoľko koalícia samotná nie je schopná prijať žiadny ústavný zákon. ad.3: To,že nám bol prijatý ústavný zákon pre vek odchodu do dôchodku,nám nikde nezaručuje aj výplatu dôchodku,zaručuje iba vek. Asi tak. A o tom,že na bilboardami oblepenom Slovensku vznikne druhé Švajčiarsko,nás v minulosti presviedčal tiež jeden z plejády mesiášov a to dávno pred sľubovanými švajčiarskymi pilierovými dôchodkami.A skutek ? Utek.
23. 4. 2019   Ivan
Pekné Hlúposti žiadne šetrenie na dôchodok vám nepomôže ani vás nezachráni.Za 20 rokov bude cena peňazí zdegradovaná na smiešnu hodnotu za ktorú si takmer nič nekúpite.Príklad v roku 1993 uzavretie poistky Deťom každému na sumu 40 000sk (platy boli na úrovni 4500sk mesačne=cca 9 platov)Nové auto stálo 65000sk Po 20 rokoch 2013 nám vyplatili 1333€ čo sú dnešné dva priemerné výplaty.Za tých 40 000 sk sa dal vtedy kúpiť nábytok do celého bytu bol to slušný peniaz, dnes za 1300€ nekúpiš takmer nič.Dodnes sa smejeme nad takýmito hlúpymi sporeniami.Tieto sporenia sú výhodné pre Banky a finančné inštitúcie nie pre obyčajnych ľudí
21. 4. 2019   bingo
Autorovi jedno slovo....DEBIL!!!!
21. 4. 2019   Kto plati dochodky?
Viete ake prijmy sme mali za rok 2018 do zdravotnych a socialnej poistovne?
Zdravotne poistovne ................... ...........4,8 miliardy eur
Socialna poistovna ................... ............. 7,997 miliardy eur
--------------- --------------------- --------------------- -----------------
Spolu odvody............. ..................... ......12,797 miliardy eur
Viete kto plati odvody do zdravotnych a socialnej poistovne?
1, Zamestnanci zo svojej vyplaty posielaju kazdy mesiac do zdravotnych a socialnej poistovne 13,4% zo svojej hrubej mzdy co je 22% z celkoveho plnenia zdravotnych a socialnej poistovne.
2, Zamestnavatel odvedie z vasej vyplatenej hrubej mzdy kazdy mesiac 35,2% na ucty zdravotnych a socialnej poistovne, ale neplati ich.
Tvori to az 78% z celkoveho plnenia zdravotnych a socialnej poistovne.
Kto ich teda plati?
Sme to my obcania - zakaznici, ktori kupujeme tovary a sluzby a uplne vsetky naklady podnikatela a teda aj dane a odvody su zakalkulovane v cene.
Pri odvodoch a daniach az 80% HDP ide na export a teda nase zdravotne a socialnu poistovnu plnia z vysokej casti aj zahranicni obcania – zakaznici, ktori si kupuju tovary a sluzby vyrobene na Slovensku.
Nakoniec vsetky naklady a teda aj dane a odvody, ktore podnikatel odvedie dostane naspat v trzbach.
.
Jedna sa o peniaze nas vsetkych a su urcene na financovanie zdravotnictva a socialneho zabezpecenia obcanov vcitane vyplacania vsetkych druhov dochodkov.
Socialna poistovna sa neda vykradnut, lebo nie su v nej namontovane sukromne spolocnosti ako su napriklad v zdravotnictve.
Tato danovo odvodova reforma ziadno nezatazuje buduce generacie, lebo sa priebezne plnia zdravotne a aj socialna poistovna az do vysky 78% obcanmi – zakaznikmi
21. 4. 2019   pokracovanie
Cela opozicia v citane medii a sorosovych mimovladok, ktora zastava zaujmy korporacii, oligarchov, podnikatelov, zlodejov a podvodnikov si povedali, ze ked sa neda vykradnut socialna poistovna priamo, tak ze okradnu cely narod o tieto financie takym sposobom, ze budu znizovat percento odvodov do socialnej poistovne a co sa stane?
Vyberieme menej penazi a socialna poistovna bude musiet znizovat socialne davky napriklad matersku, podporu v nezamestnanosti, urazove, nemocenske a podobne a znizovat vsetky druhy uz tak nizkych dochodkov.
Zdravotnictvo to sa vykradnut da, tym ze mame v statnom zdravotnictve nasackovane sukromne firmy nie je to ziadny problem.
Zdravotnictvo sa vykrada aj za cenu ze niet penazi na financovanie zdravotnictva a liecbu pacientov, ale na enormne zisky sukromnych firiem podnikajucich v statnom zdravotnictve peniaze su.
https://cenasta tu.sme.sk/kv-o-sp-psp /2018/
21. 4. 2019   M.V.
Nové výrobné vzťahy vytvoria aj nové sociálne vzťahy, možno lepšie ako sú tie dnešné.Koľko je pravidelne diskusných príspevkov na tému ako zahlušiť všetkých dôchodcov ako potkanov a už sa ani neunúvajú povedať podmienky za ktorých by ich nechali žiť. Je to smutná realita akpo následok vybičovaného egoizmu. Celkom chýba záujem vytvárať rezervné zdroje na prekonanie náhlych zlomov. Asi málokto uvažuje, že sa stane invalidom a čo potom? Doporučované finančné špekulácie sú možno prínosom pre tývh, ktorí môžu absorbovať straty a možno by im špekulácie s kryptomenami naozaj niečo priniesli, ale len niektorým. Riadny dôchodok sa dnes posunul na 63,5 roka, za celoživotnú výchovu detí sa považuje vek 7 mesiacov, aj keby dieťa vo ôsmom mesiacizomrelo. Tak je nastavený sociálny systém. Od muža sa očakáva vzrastajúci pracovný výkon po celú kariéru aj po 55-tke bez náhradných dôb, PN-iek a to je zase také zvykové právo. Napokon veľa záleží hlavne od záujmu občanov, ale od posledných volieb som celkom stratil ilúzie, asi polovica neuvažuje ďalej ako za hranice intravilánu.
21. 4. 2019   Veľkonočné Zamyslenie
Šetrenie je nezmysel.
Peniaze sa znehodnocujú neskutočným tempom - a v tomto si môžu podať ruky všetky spoločenské systémy, ktoré sa tu zatiaľ vyskytli.
Pre každého monarchu, parlament, ústredný výbor, či centrálnu banku je jednoducho príliš atraktívne nepoužiť skrytú daň vo forme inflácie, lebo otroci ("súdruhovia", či "občania") sú sprostí, ako psi a kúšu do palice a nie toho, kto ňou bije. Fejsbúková väčšina totiž infláciu považuje za prírodný úkaz. V praxi to znamená asi toľko, že kúpyschopnosť meny sa za 50 rokov znehodnotí asi 100 násobne - takže ak si ako dieťa nasporíte peniažky na 100 chlebov, ako penzista za ne dostanete jeden. Problém je, že nepotrebné produky - ako napríklad technologické - to skresľujú, lebo tie lacnejú rýchlejšie, než peniaze strácajú hodnotu. "Investícia" do smartfónu, či automobilu je preto doslovným pálením peňazí. Ale aj ten jeden chleba dostanete len ak budete šetriť do pančuchy a nezmeškáte žiadnu z menových deforiem. Ak budete šetriť v banke, tak možno dostanete žemlu - lebo zvyšok padne na poplatky. Ak vo fonde, tak niekomu síce prispejete na súkromné prúdové lietadlo - vy však z neho nedostanete ani smrad. Jeden trik exituje - a ten využívajú všetci politici - ktorí práve preto robia takú bytovú politiku, akú robia - investovanie do nehnuteľností. Mnohí čo kupujú byty a domy sú dokonca presvedčení, že na tom zarábajú - v skutočnosti len plávu na hladine žumpy - ale pravdou je, že aj to je lepšie, než ponáranie sa sa - ktoré garantujú všetky ostatné metódy. Práca vám určite tiež nepomôže - lebo ako zistili už marxisti, pláca je len reprodukcia pracovnej sily - a o to sa v demokracii úspešne stará krutý konkurenčný boj, ktorý vás nemilosrdne vyradí na vrchole vašich síl - lebo ste pristarí a hlavne mladí sú lacnejší a lepšie sa s nimi manipuluje, lebo vy ste už moc vychcaný.
21. 4. 2019   Veľkonočné Zamyslenie
Takže jediný spôsob ako sa dá zarábať je peniaze niekomu zobrať - ideálne kradnutím, ktoré nie je trestné, čiže podnikaním, či službou štátu. Okrádanie blížnych svojich formou ponikania však je namáhavé a nebezpečné (od niektorého občas predsa len dostanete po papuli) a tak všetci podnikatelia skôr, alebo neskôr končia v službách štátu, kde nemajú žiadnu zodpovednosť, môžu si zobrať koľko unesú a ešte aj si zo všetkých usierať cez masmédiá. Tí, ktorí si chcú nakradnuté užívať mimo svetla reflektorov, radšej zvolia vyššie štruktúri - v našom prípade funkcie v EU. Taký poslanec sice zoberie za funkčné obdobie iba nezdanený milión - ale má božský kľud a ak si nechce privyrobiť od lobbystov, ani nemusí chodiť do roboty.
Technicky peniaze zastupujú tovary, ktoré sú práve v procese výmeny a keby všetky predaje a kúpy boli v nejakom okamihu ukončené, všetky peniaze v obehu by stratili akúkoľvek reálnu hodnotu. Preto je sporenie na penziu nezmysel a dôchodok môže fungovať len ako medzigeneračná služba, keď dospelí vracajú rodičom to, čo od nich dostali ako deti. Zmenšujúsi sa proiblém detí pritom nei je skutočný problém, lebo už 100 rokov pracujú za deti stroje a efektívnosť práce sa skutočne zvýšila, takže aj malý počet detí je schopný vykonať - a aj skutočne vykonáva - viac práce, než ich rodičia. Či však budú stroje ochotné robiť na poslednú generáciu je otázne - to však predbežne nehrozí a raz sa aj slnko zrazi so Zemou ...
21. 4. 2019   Helena
Este ma tak napadlo.
Na Slovensku mame priemerne mzdy 1000 eur mesacne v hrubom.
Hypoteka na 60 m2 kralikarne v Bratislave stoji 200 000 eur a splaca sa aj viac ako 30 rokov.
A z coho a kedy by sme si mali nasetrit na predcastny dochodok?
Zeby nam autori tejto m yslienky poradili?
Radili nam svajciarsky dochodok z II piliera a dnes vieme ze je to tunel do dochodkoveho systemu a mesacne si dochodcovia prilepsia zavratnou sumou 25 eur v priemere.
No tak tento pilier nam uz len pomoze prezit.
1/2staršie