Názory čitateľov


Názory k článku:
MMF: Vlády by mohli ušetriť bilión dolárov na daniach obmedzením korupcie

6. 4. 2019   Peniaze Peniaze Peniaze
Že korupcia je vlastná sestra demokracie - to už zistili v starom Ríme - čo však neznamená, že neexistujú aj horšie systémy.
Zrušenie korupcie by úplne ochormilo vládu, justíciu, školstvo, políciu, ale aj obchod a priemysel :(
Korupcia je doslova benzínom spoločnosti a bez nej by nastal totálny rozpad spoločnosti - tak ako sme zažili na príklade RVHP a Sovietskeho zväzu - lebo by sa stratila motivácia chodiť do zamestnania, organizovať, alebo robiť politické rozhodnutia.
Keďže naše deti veria, že skutočne bojujeme proti korupcii - a neskôr budú aj ich, le možné, že raz sa korupcia skutočne zastaví.
Ale to bude znamenať príchod nového spoločenského systému, ktorý však zatiaľ nikto nevymyslel, lebo všetci sú príliš zamestnaní kradnutím a podplácaním, takže na taqaké somariny proste nemajú čas ;)
4. 4. 2019   Lolo
Napriklad korupcia v nasom dominiu, je prakticky len na urovni bezneho obcianskeho vybavovania.
V politike je nelegalna a trestna. Nahradil ju system, ktory je legalny a vola sa konstitucna kleptokracia.
Kleptokracie (ze starořeckého κλέ& #960;τε_ 3;ν (kleptein) = krást a obecné koncovky označující formu vlády -kracie κρα& #964;ία (kratia) = vláda, tedy něco jako „zlodějovláda“, vláda zlodějů) je zřízení, ve kterém hraje klíčovou roli osobní obohacování držitelů moci. Veřejné prostředky jsou vyváděny na osobní účty mocných a jejich klientely. Vzniká tak vrchní vrstva („věrchuška“) mocných a bohatých, kteří „odkloněné“ bohatství používají k vlastnímu obohacení, eventuálně k udržení moci (získání přátel a spojenců).
Kleptokracie bývají většinou diktatury a oligarchie, ale mohou se skrývat i za fasádou demokratického zřízení. Kleptokracie je „ukradený stát“, který místo občanům patří zlodějům.
5. 4. 2019   jahoda
LOLO čo navrhuješ? aky system vládnutia? ako chces zrusit kleptokraciu?
5. 4. 2019   anonym
Tazko navrhovat nieco proti kleptokracii, najma ak je konstitucne zavedena.
Ludske zdroje v ohrade su zo systemom spokojne, takze zmeny kozmeticke, ktore vyplynu z demokratickej volby, ci uz znameho politika, alebo politickej strany, alebo neznameho politika a politickej strany, vedu len a stale, ku prepojovaniu politickych spiciek, na oligarchiu.
Nakolko v priestore vychodnych kolonii a dominii Europskej unie, ma lokalna vlada charakter len cistkoveho spravcu, alebo skor charakter municipalnej spravy, vatsina dolezitych rozhodnuti sa riesi na urovni EU, do toho sa Europska komisia, stavia do nevolenej vlady celej unie a byrokraticky ovplyvnuje vlastne chod celej EU, je napriklad nasa kleptokracia prakticky pre EK, vhodnym spravcom kolonie. A najma ak ide o pranie penazi z roznych fondov, za pomoci nadnarodych korporacii, alebo priamo mafie, su aj osoby ako bola napriklad "hlavna statna zradkyna" prijatelnym aj ked nevolenym poradnym elementom v tomto systeme a aj na najvyssich miestach EU, prijata pozitivne, po boku nasho byvaleho priemera.
Je vidno ze retorika systemovych a antisystemovych stran, je len retorika, lebo system v imperialnej sprave EU, nema celkom jasny charakter.
System vladnutia na urovni vlady v dominiu, teda nezavisi od vole ludskych zdrojov, ale od toho, kto je nominovany a podporovany systemom, ktory sa tu snazi presadit. Je to vidno napriklad na volbe nasej prasidentky. A pravdepodobne aj nejaka "nova" pseudo neoliberalna politika novej strany, nasho Andera, bude podporovana nejakou volou a peniazmi oligarchie, ktora stoji v pozadi zmien, ktore budu len kozmeticke, vymena koryt neznamena cisty chliev.
Aky system vladnutia?
No principialne kleptokracia nieje dobry system, ale mohli by trocha menej kradnut a nechat priestor ludskym zdrojom.
Aspon v drobnych detailoch, usetrit byrokraciu pri podnikani, alebo umoznit ludom urcite ulavy, ktore by neboli ani zatazujuce, ale umoznili by ludom spokojnejsie usporit zdroje z vlastnych prijmov.
Napriklad tlacit na celoeuropsky jednotnu minimalnu mzdu, Jeden stat /eu/ jedna metrika.
Neviazat minimalnu mzdu na odvody pre zivnostnikov a dohodarov.
Ak by niekto pracoval a bol ochotny prijat mzdu mensiu, ako europsku minimalku, nemal by platit dan z prijmu. Odvody su nieco ine, tam by sa musel kazdy obracat, alebo sa vykaslat na podnikanie a zamestnat sa.
V dobe konjuktury to nieje problem.
Okrem ineho by mali u nas povolit ludom palit legalne 100litrov na osobu alkoholu doma beztrestne a bez dane, ako je to v Hungarii. Spokojnost ludi na vychode by bola prakticky bezrozmerna.
A tlacit na fabriky a montovne, aby skor, ako postavaju fabriku, vybudovali ubytovanie nudzove, pre migrujuce ludske zdroje.
Potom by tato kolonia sice nebola tak vyrazne vystavnou skrinou hospodarskeho uspechu, ale ludske zdroje by mali jednoduchsi zivot.
5. 4. 2019   jahoda
menej kradnut. hmmmmm to je nápad. Ožrať cele Slovensko. hmmmm to je nápad. robíš si srandu????? začni nezaujate študovať. Potom možno pochopíš prečo ludia kradnú či už su biely, čierny, bohatý, chudobný. doporučujem ti stránku koran.sk a islamweb.cz. ale fakt musíš nezaujate.
1/1