Názory čitateľov


Názory k článku:
Domácnosti si rozdelili všetkých 800 tisíc eur určených na podporu inštalácie fotovoltických panelov

29. 3. 2019   Lolo
Je to sice velka kravina, ale taka ekologicko zelena.
Nikto od domacnosti, nechce ziadnu elektrinu.
Uspory ktore sa prejavia na znizeni spotreby domacnosti, zvysia domacnostiam naklady, na pausalne ceny standardnej pripojky.
Ani rezervovany prikon, ani platby za pripojne miesto odberu, sa im neznizia, skor sa navysia, ak sa jedna prevazne elekricky napajanu domacnost.
FV elektrina je draha. Nasobne drahsia, ako elektrina z pripojneho miesta, pre nebytovy priestor.
Ostrovne systemy bez podporneho systemu generatora na spickovy odber, baterie a menice, su mnohonasobne drahsie riesenia a aj tak v miestach, kde mame elektrifikovane prakticky 99% uzemia z konvencnych zdrojov, je budovanie podobnych systemov parodia na ekologiu.
Lokalne znizenie spotreby, sa prejavi len ciastocne moznostou distribucie, poslat prebytok energie tam, kde za to dostanu zaplatene.
Ale domacnosti a pripojne miesta, sa na tom niako nebudu podielat.
Pretoky energii do sieti v grit taile, su prakticky u nas trestne, v dobe ak svieti slnko, su ludske zdroje v praci a energie sa nespotrebovavaju. Mozu akorat preklenovat stalobezne spotrebice, ako je chladnicka, pripadne klimatizacia v dobe nasilnejsieho slnecneho svitu.
Ale rovnake dielo vykona a lacnejsie, dvojtarifny system a akumulacne kachle.
Ale to bolo v dobe davno pred tym, nez zacal miznut priemysel a velkoodberatelia, cim sa preniesli naklady na udrzbu sieti rozvodnych a straty na domacnosti.
V dobe zavadzania elektrifikacie, islo predovsetkym o to, aby priemyslelne elektricke napajacie systemy, teda elektrarne, dodavali aj v case pracovneho pokoja vykon do siete a tato elektrina bola spotrebovavana nejako ucelne.
Preto sa zavadzalo verejne osvetlenie, ako umela zataz v dobe noci, pre distribucnu sustavu, denny a nocny prud pre domacnosti a vobec elektrifikacia domacnosti.
Je to vyhodnejsie, ako plynofikacia.
Lebo zdrojovy potencial uhlia hnedeho povodne, ako lokalneho zdroja, bol vyhodnejsi, ako destilacia na svietiplyn.
Doba lacnej elektriny, skoncila dezindustrializacio u krajiny, kolonie a dominia.
1/1