Názory čitateľov


Názory k článku:
Problém starnutia populácie: Ekonomika zákonite škrípať nemusí

21. 3. 2019   Karol
"medzi starnutím populácie a spomaľovaním rastu HDP na hlavu žiaden vzťah neexistuje". Krajina, kde rýchlo starne populácia, podľa nich v posledných dekádach ekonomicky silneli rýchlejšie, za čo možno môže rýchlejšie prijímanie technológií a automatizácie nahrádzajúce pracovnú silu.
Práveže vzťah je jasný. Tam kde je "mladá populácia", ako napríklad v Burkina Faso, tam je nízky rast produktivity. Tým pádom nízky rast platov a dôchodkov. Vysoký rast produktivity je v krajinách s nízkou pôrodnosťou ako Slovensko, Poľsko, Južná Kórea atď. Nájdite si štatistiky rastu produktivity OECD. Jasne to tam uvidíte.
Takže sa vráťme na začiatok: žiaden "problém starnutia" neexistuje, ale práve naopak. Problém má Burkina Faso.
21. 3. 2019   Lolo
Problem nieje v depopulacii krajin, ale v tom, ze sa zastavuje nekonecny rast nicoho, ktory hybal ekonomikou, po cele dekady.
Druhy vyznamny problem je, coi budu robit ludske zdroje v koloniach, ktore si nakupili byty a domy na hypoteky.
Ich predstava o vlastnom byvani, sa bude musiet vyriesit ako vzdy v neprospech poctivych.
Bud klesnu ceny nehnutelnosti, alebo dojde nakoniec ku tomu, ze to, co sa nestihlo splatit, zase "dakto" v mene bolsevizmu vyvlastni, alebo znarodni, ci inak vyriesi v ne-prospech obyvatelstva.
Starnutim populacie a prestarnutim populacie, prichod neoeuropanov, spravi chudobnejsich a mamlasovitejsich gerontov, ktori sa nebudu vediet branit.
Na miesto vylucenych komunit, alebo slumov pre Africanov, ci inych neoeuropanov, ich zacnu zaclenovat a integrovat do povodneho obyvatelstva.
Rozlozia tak povodne anonymnu a homogennu masu povodneho obyvatelstva, ktore sa nevzmoze, ani na volbu extremistov a nacionalistov, lebo nacionalitu, u nas vytlkli a nahradili racionalitou neoliberalizmu a od mladeho soplika, po babku demokratku, budu voleny predstavitelia, ktori sa v dobrej izolacii budu smiat nad osudom nejakej podivnej multikulti masy europskych povodnych ludskych zdrojov.
21. 3. 2019   Kryštáľová Gula
Na jednej strane plačete, že čoskoro všetko budú robiť stroje a hneď nato vzlykáte, že nebude dosť mladých :)
Ale zrejme by ste najradšej všetkých starších nemiliardárov postrielali, len si to netrúfate povedať, lebo na rozdiel od vás tí na vojenčine boli a vedia obsluhovať zbraňové systémy :))
Z iného uhla pohľadu bol možno najúspešnejším ekonómom aktuálneho ekonomickoho modelu istý Rakušan Adolf Hitler, ktorý postavil zničené Nemecko na nohy (inflácia tam totiž bola horšia, než tá čo je teraz vo Venezuele) aleto sa nehodí spomínať, podobne, ako je neprípustné odhaľovať, že založil Volkswagen a bola to jeho srdcovka a skutočné dieťa.
A že tabu majú len primitívne kmene v rovníkovej Afrike :)
Na druhej strane je nepochybné, že bol masový vrah - a to aj keby neboli bývali koncentračné tábory :(
Nič nám však nebráni spojiť koncentračné tábory s aktuálnym americkým modelom svetových financií - veď najväčším podporovateľom rakúskeho vojvodcu bola ikona US hospodárstva - priemyselník Henry Ford ...
Takže sme sa hladko a bez námahy dostali k spojeniu Wall Street s vyhladzovacími koncentračnými tábormi - a prečo nie, keď evidenciu v týchto zariadeniach nacisti pokrokovo robili výhradne na technike IBM (čo si tiež IBM nedáva do výročných správ, hoci kšeft dohodol šéf a zajkladaeľ firmy v Nemecku osobne - ako ho usvedčila iná ikona kapitalistickej demokracie, konkrétne pán Drucker)
So what ?
No nič, len toľko, že čo sa nevyvíja - ale iba parazituje, čo bol ajprípad kumunistickej strany Sovietskeho zväzu, to napokon odhnije a odpadne :)
Tak ako všetky veľké ríše z ktorých ani jedna neprežila a všetky neslávne skončili na smetisku dejín, tak ako slovenskí politici ;)
Takže o budúcnosť sa nebojte - ale vy ju už písať nebudete!
(Variš kašu, varíš ?)
22. 3. 2019   M. V.
Na Slovensku už máme hlupáka galaktických rozmerov z gymnázia v Petržalke, ktorý by možno chcel použiť aj atómovú zbraň s obmedzenou účinnosťou, aby sa ten sopliak ekonomicky zbavil tých ľudí, ktorí sa v živote nezamerali len na hrabanie peňazí.
1/1