Názory čitateľov


Názory k článku:
Diskriminácia? Korene rozdielneho odmeňovania žien a mužov treba hľadať inde

2. 4. 2019   Mister
uz na zaciatku je klamstvo! kto koho tu co nuti? je tu totalita?
15. 3. 2019   M. V.
Jestvujú tiež rôzne pracovnoprávne obmedzenia pre výkon práce ženami napríklad podľa 272/2004 Z. z a to musí mať nutne dopad na priemerné mzdy žien. Napokon muži majú aj bazálny metabolizmus trochu nákladnejší. Firma nepozerá ani na profesionálne kritéria kvality, ale len na prínos pracovníka pre firmu. Preto sa môžu aj vysokokvalifikovaní muži cítiť diskriminovaní. Masový odchod do zahraničia stavia otázku platov do iných súvislostí. Kto by dnes veril, že ešte v roku 1969 bola hodinová mzda pre stredné kádre po maturite 5,40 Kčs a to za prácu v škodlivým prostredí. Rozdiely boli halierové, ale v percentách by to vyznelo ako hrozná nespravodlivosť a o trendoch by sa dalo písať dlho a zbytočne. Vtedy sa to ešte nezakrývalo za percentuálne body, ale podstatou je, akú životnú úroveň môžeme prácou dosiahnúť.
15. 3. 2019   Janko Mrakodrapík
Ja som sa bol pre zmenu podívať v pôrodnici - a čo myslíte koľko tom ležalo otcov ?
50% ? 25% ?? 10% ??? / alebo aspoň pitomé 1% ??? - prd makový - ani jeden jedinký !!!!!
Ak toto nie je absolútna, nehorázna a totálne svinská diskriminácia, tak už potom fakt nič ...
Ale to samozrjeme žiadnu MeeToo aktivistku nezaujíma ...
Alebo také znásilnenia - každá baba sa dnes oblieka tak sexi, že aj závory sa zdvihnú -ale len čo na ňu niekto pozrie, tak letí na ŠTB nahlásiť strašné znásilnenie (no u nás ešte nie, ale čím viac na Západ tým je to horšie)
Pritom muži mlčky trpia, dusia to v sebe a hanbia sa ísť udávať, lebo policajné rubriky o znásilnených mužoch zívajú prázdnotou (a pohlavia sú predsa rovnoprávne, takže ich musí v skutočnosti byť rovnako veľa.
Alebo Vás partnerka nedonútila ísť na svatbu svojej najlepšej kamarátky ?
Že čo to má spoločné ??
No myslím, že ísť niekomu na na svatbu je neporovnateľne väčšie utrpenie, než dobrý sex :(((
15. 3. 2019   Revolucionar
Ženy ako nositeľky života by nemali robiť prácu ktorá je určená chlapovi,celá tá emancipácia je zámer, aby ženy mohli makať tak isto ako chlapi, a pritom ich doma čakajú všetky tie veci ktoré obnasaju život ženy-matky.
15. 3. 2019   No Kia
Tak, tak. Pred rokmi si v US Army jedna pilotka vydobyla - ako vôbec prvá žena v histórii vojenstva - právo nasadenia v prvej bojovej línii. Dovtedy síce ženy v armádach slúžili, ale vždy len ako ošetrovateľky, spojárky, pisárky, či podobný pomocný personál. Hlavné odôvodnenie bolo, že krásne ženské telo roztrhané granátom vyzerá dosť nechutne. Zmiená velitelka je už dnes na vojenskom dôchodku, ale na staré kolená presedlala na politku, takže robí senátorku. A pani senátroka sa pred pár dňami priznala, že počas vojenskej služby bola znásilnená. To by možno nebolo až také zvláštne (však čo tam očakávala - operetu ?), lenže ona odišla do civilu v hodnosti plukovníka ... Že no a čo ? No plukovník je už vysoká šajba a už podla názvu to je hodnosť, ktorá zvykne veliť pluku, čo je jednotka o cca 1500 vojakoch. Inými slovami plokovník je človek ktorý môže z vlastného rozhodnutia poslať minimálne 1500 ľudí na smrť - bez toho, aby mu v tom mohol ktokoľvek zabrániť (okrem jeho prianeho nadriadeného, čo je obyčajne velitel divízie - čiže generál major - korý môže poslať na smrť okolo 20000 vojakov) - lebo rozkaz sa v každej armáde sveta najprv musí splniť a až potom si možno ísť sťažovať,pričom dezercia aj neuposlúcnutie rozkazu nadriadeného sa od úsvitu dejín dodnes trestá v období vojny v každej armáde smrťou). Takže predstaviť si znásilneného plukovníka je nie že smiešna, ale mimoriadne idiotská predstava. Mimochodom líbyjský diktátor Kaddáfí mal hodnosť plukovníka - a slúži mu ku cti, že si neudeľoval generáláske hodnoti, ako niektorí naši gašpari a iní Pitneri, ktorí zbierajú hviezdičky, ako zbieral súdruh Brežnev odznaky hrdinov ZSSR ;) Predpokladám že budúci velitel slovenskej armády - ktorá má tak zhruba silu neúplnej roty si udelí hodnosť generalissima - ktorú síce riťolezi udelili Stalinovi, no ten mal dostatok sebareflexie, aby ju odmietol používať. Ale to už je iná story ...
15. 3. 2019   @@@
často len čitať v tom nezmysli ...žiadna platova diskriminacia v tom nie je ...žiaden zamestnavatel neplati na tej istej pozicii ženam menej ako mužom ....vyplyva to z jednoducheho faktoru a to je chamtivosť a sebectvo vlastnikov firiem ktory keby mali ženy ktore im pracuju za mzdu o 20% nižšiu tak by všetkych mužov vymenili za tie ženy tym padom by stale všetci na tej istej pozicii dostavali rovnako ......
....rozdiel v platoch vznika v inom a to v tom že si ženy vyberaju ine oblasti kde chcu pracovať ako muži pre porovnanie v priemysle na 1 ženu pracuju 3 muži v polnohospodarstve a stavebnictve je to dokonca na 1 ženu až 7 mužov .....mnohe ženy sa uberaju do oblasti kde sa plati malo ako maloobchod alebo rychle občerstvenie alebo nejake štatne inštitucie urady alebo ine štatne oblasti ....opat pre porovnanie až 35% zo všetkych pracujucich žien pracuje pre štat ale v pripade mužov je to len 20% ....takže je to často o ženach že si taketo oblasti same vyberaju ....že chcu lahke pozicie kde sa manualne nenarobia alebo manualne vôbec nepracuju ako štatne urady ale chceli by vysoke mzdy ....aj preto vo firmach ako VW alebo uss košice ktory su najväčši sukromny zamestnavtelia a maju ovela vyššie mzdy ako priemerna nejdeme tak malo žien ....lebo mnoho ženy taketo pozicie ani robiť nechcu
15. 3. 2019   Blind Man
Čím viac sa o tom píše a hovorí, tým rozdiely sú väčšie. Podobne je to s odstraňovaním chudoby.
15. 3. 2019   Lolo
Problem rozdielneho odmenovania, je skryty v nedavnej minulosti, ked vlady presviedcali zeny o nutnosti pracovat v poziciach muzov, ktori museli bojovat vo vojnach.
Zacalo to 1 sv. vojnou, "kanarikovymi zenami" a pokracovalo to ziskanim volebnych prav zien, v USA v roku okolo 1920.
Nasedky ako napriklad prohibicia, alebo nove genederingove trendy a nasledne riesenia rovnoravnosti, dali zenam monost pracovat nielen vo vynimocnych pripadoch, ale ziskali aj stale zamestnanie.
Akosi sa rokmi zabudlo na to, ze zeny by mali byt najma matkami, nie len ludsky zdroj zenskeho pohlavia.
Riesenie je jednoduche, staci znizit muzom prijem a oni sami nebudu chciet pracovat.
Ako sa uz aj dnes deje.
1/1