Názory čitateľov


Názory k článku:
Objem čínskych investícií v Európe klesol vlani na 4-ročné minimum

6. 3. 2019   Dorota Čuramedánová
Uvidíme, ako dopadne vojenská prezencia USA na ďalekom východe.
Podľa EU masmédií americká demokracia nezištne chráni oblasť pred Čínskou expanziou a US daňový poplatník nemá nič iného na srdci, len aby mohol znášať extrémne finančné bremeno US vojenských zákadní a najroztodivnejšej US vojenskej techniky dislokovanej v tejto oblasti.
Je samo sebou, že sa jedná o možno najvýkonnejšiu techniku na efektívne zabíjanie blížneho svojho - ale určite najdrahšiu. Lebo vo funkcionalite možno hej, ale v cene zbrojných programov a vojenskej techniky sa USA naozaj nikto na svete nevyrovná.
Menej preferované správy z tejto oblasti však hovoria trocha inou rečou - obyvateľom Japonska (ktorí nie sú podplácaní igelitkami a alobalom - ako ich najsamdeokratickejš í politici) sa napríklad prítomnosť vojenskej základne Okinawa vôbec nepáči a väčšina by bola najrašej, keby Amíci stadiaľ zmizli úplne)
Dnešná správa z Filipín prekvapivo ukázala, že ani Filipínčania nestoja pomoc prostredníctvom preletov nukleárnych bombardérov B-52 a radšej by sa s Čínou dohodli sami ...
Sú to proste nevďační bastardi, ktorí si vôbec nevážia naozaj extrémne náhklady, ktoré stál vývoj prekrásnych výdobytkov vedy a techniky, ktoré elegantne upratali Hirošimu a trocha aj Nagasaki.
Ešte aj Južná Kórea nejako tancuje z rytmu a zdá sa, že by so Severnou radšej spojila, než si urobiť na poloostrove poriadne čóro-móro. To by ovšem asi dobre neskončilo, lebo US prítomnosť by prestala byť potrebná a tak by sa naši americkí priatelia museli stiahnuť, ako po zjednotení Nemecka - keď bol prúd amerického vojenského personálu z Europy asi mohutnejší, než je teraz prúd utečencov zo Sýrie a Afganistánu opačným smerom.
Takže tu vznkiká drobné podozrenie, že spoza Atlantiku ani tak moc nejde o šírenie celosvetové demokracie, spravodlivosti a slobody - ako hlavne o tie extrémne investície do vojensko-priemyslen ého komplexu (tento názov nevymysleli ideológovia z Kremľu, ale US prezident Dwight Eisenhower, ktorý sa na sklonku života zdesil, keď konečne pochopil, akú Godzillu pomohol vybudovať) ktoré priblblý Američan je vždy ochotný platiť, ak ho média nejakou hovadinou zase raz dostatočne vystrašia.
Je tu však aj podozrenie, že to v skutočnosti neplatí daňový poplatník USA - ale vďaka svetovému finančnému systému - v skutočnosti my. Inak by predsa nemohlo byť možné, aby miestna americká hypotekárna kríza CDO tak ťažko zasiahla EU ???
1/1