Názory čitateľov


Názory k článku:
Zaplaťte koľko môžete: Obed zadarmo existuje

1. 4. 2019   peter
takých reštaurácií, kde zaplatíte určitú sumu a jete koľko vládzete je na Slovensku plno.
Netreba si predstavovať, stačí tam zájsť.
1. 4. 2019   allUcanEat
v článku je to myslené presne naopak. zaplaťte koľko vládzete. takých na Slovensku niet. aj keď zaplatím viac, je to forma prepitného.
1. 4. 2019   daj sem bičík...
ja na Slovensku pre istotu nechodím do reštaurácií,takže neviem kde sa také môžu nachádzať...poznám ale dobre slovenského zákazníka!
31. 3. 2019   Chlórované Kurča
Tento model by mohol fungovať, ak by bol transparentný.
Zo strany prevádzkovateľov - ale aj zo strany zákazníkov !
Čiže každý zákazník by mohol vidieť, kde končí každý cent, ktorý reštaurácia zarobila - ale aj s kadiaľ a koľko prostriedkov berú ostatní zákazníci.
Musel by však odhaliť aj svoje pozadie.
Na prvý pohľad to možno vyzerá nezmyselne - lebo problémom by sa stal zisk
reštaurácie. Ak sa bavíme o skutočnej spravodlivosti, tak podnikateľský subjekt by nemal vytvárať zisk (teraz nemám na mysli tie štandardné neziskovky, ktoré klamú generovaním falošného zisku neoprávnenými nákladmi - čo sú skoro všetky), čo je ale nemožné a dokonca protizákonné. Lenže ak sa zisk použije spravodlivo - pre vytváranie rezerv voči podrazom zo strany štátu, dodávateľov, zákazníkov - ale aj vlastných chýb - a nevytuneluje sa, tak ho každý pochopí a zakceptuje (teda ak dokáže chápať). Bohužiaľ v reálnej demokracii to nie je možné, lebo je principiálne založená len na klamaní a zneužívaní blížneho svojho :(
Veselé je, že takýto model úplne transparentnej spoločnosti je možný - a dokonca bez nášho súhlasu a vedomia už aj funguje. Lebo Big Data pozbierané nielen internetovými koncernmi (Google, Facebook, apod.) ale aj operátormi túto informáciu už obsahujú, len je legálne neprístupná. Ovšem len pre teba, lebo plejáda vyvolených: od NSA až po US mestskú políciu - a hlavne všetkých hackerov - k nim prístup má, akurát nemá motiváciu využívať ich na niečo spoločensky prospešné (takže iba loví Šuflianskeho esemesky - čo je síce chvályhodné, ale detské a okrem vybavovania si politických účtov bezpredmetné. Spoločnosti je totiž jedno, žu ju okrádajú smeráci, alebo opozícia a momentálny model nielenže nedokáže okrádaniu zabrániť, ale to ani nemá v pláne, lebo jeho hlavnou motiváciou je nájsť spôsob, ako kradnúť ešte viac a túto činnosť pomenovať tak, aby znela ako služba spoločnosti ...)
31. 3. 2019   daj sem bičík,nedám bičík..
mal som možnosť viackrát navštíviť v španielsku reštauráciu,kde pri vchode zákazník zaplatil určitu sumu a potom mohol jesť a piť čo mu hrdlo ráči,div sa svete,fungovalo to dlhé roky,neviem ako je to dnes,nedokážem si však predstaviť niečo podobné na Slovensku,snád je jasné,prečo...
1/1