Názory čitateľov


Názory k článku:
Od jednej technologickej epochy k druhej: Už nemá zmysel v ekonomickej vojne bojovať historickými zbraňami

12. 2. 2019   koniecsvetaužzačal
1) Embargo spočívajúce vo vypnutí Facebook, Amazon a Netflix by zrejme spôsobilo zánik ľudstva :)
2) Reverse Engineering robia všetky začínajúce firmy, lebo to je vlastne štandardná forma učenia. Tak začínali v grážach aj všetci US giganti - ktorých zakladatelia sa tým neskôr aj vcelku radi chvália - kto proti tomu bojuje sú v skutočnosti len patantoví trollovia - firmy živiace sa patentovým vydieraním, ktoríé nikdy nič nevytvorili, ani nevyrobili a ich jediné know-how je legálne vydieranie (ako SOZA)
3) US administratíva bojuje proti Huawei preto, že ich chipy im znemožňujú ich vlastné špehovanie, pretože im znemožňujú prístup. Globálne špehovanie zo strany NSA je pritom notoricky známe, rovko ako to, že backbone internetu mali v backbone AT&T napichnuté - cez primitívne optické splittery - už pred 20-timi rokmi. Každá US firma je navyše z US zákona povinná reportovať State Departmentu všetko o čo zažiada - tak ako voľakedy každý, kto pracovne cestoval z ČSSR na Západ, musel po končení cesty napísať správu o vykonanej ceste, ktorej kópia vždy končila v ŠTB. Rovnako sú už roky nahrávané všetky telefonické hovory a SMS, ktoré sú už dávno primárnym (a často jediným, lebo najjednoduchším) informačným zdrojom pre policajných vyšetrovateľov a spriatelené mafie
4) čo sa týka čínskeho kopírovania, tak možno je načase si všimnúť, že práve prístáli (ako prví) na odvrátenej strane Mesiaca, ako prví umiestnili na obežnej dráhe Mesiaca komunikačný satelit (lebo odvrátená strana je v rádiokomunikačnom tieni) a dokonca sa im podarilo sputiť aj robotické vozitko ...
najbližšie sa chystajú na Mars - a možno aj s ľudskou posádkou.
Na to sa Rusi, ani Američania už nechytajú ...
(Rusi prehrali studenú vojnu, lebo podcenili mikroelektroniku (tak ako náš pán prezident, ktorý ju študoval - a vidíme, ako to dopadlo) a americký štát je v troskách (takže už nedokáže platiť ani upratovačky) - lebo celú svoju moc prenechal - síce výkonným - ale abnormálnym psychopatom typu Muska, Bezosa, Gatesa, Buffetta a iných Jobsov. Mýslím, že Trump ho úspešne ukončí.
8. 1. 2019   anonym
List of S&P 500 companies
8. 1. 2019   anonym
Zaujímavé začiatky: https://cs.wikipedi a.org/wiki/IBM
8. 1. 2019   dentálnahygienička
1) keď sme za hlbokej totality kúpili americký počítač, navštívil nás major z ŠTB (zaujímavé, že nefiguruje v Zoznamoch :) ktorý nás vystríhal, že nie je dobré, že kupujeme počítač americký, lebo nás Američania budú odpočúvať cez satelit. Pripadalo mi to veľmi smiešne, lebo ako technik som detailne poznal každú súčiastku počítača (niektoré som dokonca neskôr musel nahradiť sovietskými, lebo na originály sme nezohnali devízové krytie) a pri vtedajšej úrovni miniaturizácie bolo absolútne vylúčené, aby výrobca dokázal ukryť satelitný vysielač pred technickým personálom. Internet samozrejme neexitoval a modemy boli veľké skrine s trpasíčiou rýchlosťou. Takže majora ŠTB sme pohostili kávou a vypoklonkovali s tým, že naše údaje sú také bezvýznamné, že ak by ich nejaký Američan chcel, tak mu ich dáme aj bez počítača :) Našťastie to zobral ako vtip a Stalin už nežil, lebo niektoré z tých údajov boli v skutočnosti tajné a dokonca aj prísne tajné, lenže to sme vtedy netušili, lebo nikto z nás nebol schválený pre styk so štátnym tajomstvom a tak sme to nemali ako vedieť (ak by sme však boli trocha rozmýšlali, tak nás mohlo napadnúť, že americký počítač nám ministerstvo dovolilo kúpiť práve preto, že sa na ňom mali spracovávať dôležité informácie - lenže tento rozhodovací proces bol tiež tajný a hlavne vysoko nad našimi hlavami...
2) americký vírus Stux bohužiaľ ukázal, že dávne obavy eštébákov neboli uletené, len predbehli svoju dobu. To, že počítašovú infiltráciu vytvoril štátny orgán by sa ešte dalo pochopiť (koniec koncov, sme na to zvyknutí unášaním prezidentskýchh synov aj u nás) - ale to, že pri tom zneužil aj programátorov firiem Simens a Microsoft už bola riadna pecka medzi oči. Lebo kto vlastne vie, čo je ukryté vo firmwaroch bankomatov, posiek a množstva iných zariadení, ktorých zdrojové kódy sú nedostupné ? Windows 10 to už ukázal všetkým direkt, lebo dnes už nikoho nezaujíma, že je permanente sledovaný nielen cez všetky mobilné aplikácie a operačné systémy, ale aj cez pécéčko.
3) takže niet divu, že Amíkov napadlo, že aj niekto iný by mol robiť to čo oni - aj keď im to trvalo dosť dlho :) Čím nechem povedať, že by Huawei neodpočúval - len chcem ukázať, kde sa to naučil a prečo majú Amíci dôvod ho z toho podozrievať ("zlodej najhlasnejšie kričí - "chyťte zlodeja !!!" :)
8. 1. 2019   mentálnyhygienik
... Tí, čo kupujú windowsy legálne (napríklad štátne orgány) navyše ani nemajú možnosť obrany, lebo tzv. "zákony" sú nastavené tak extrémne v prospech nadnárodných softwarových gigantov, že autor Intellectual Propery získal nad užívateľom moc porovnateľnú s mocou otrokára. Na rozdiel od iných remeselníkov však povinnosti však nemá žiadne a za nič neručí. Takže ak stolár dodá vadný stôl, musí vám ho zadarmo opraviť - alebo si kúpite ekvivalentný stôl inde a sudca vám ho preplatí z peňazí toho nešikovného stolára (u nás nie, ale v Nemecku hej). Ak vám dodajú vadný softvér, tak si musíte kúpiť novšiu verziu - kde chyba (možno) bude opravená. Potom niet divu, že softwarové spoločnosti vedú burzu a čokoľvek pod sto miliárd USD sú pre ne drobné s ktorými sa neoplatí paprať.
Takže otázka je, či sú US "zákonodarcovia" ozaj takí retardovaní - alebo tak podplatení ? Súdiac podľa našich reprezentantov "demokracie" - najskôr oboje naraz :(
9. 1. 2019   cervenozeleny
musel by si tomu viacej rozumiet, aby si to mohol komentovat. za software sa neruci, lebo keby si to vyzadoval, tak by si tu mal stale iba kalkulacky. ano existuje cely vedecky obor, ktory sa venuje dokazovaniu spravnosti kodu, a v obmedzenej miere sa to pouziva v letectve a v medicine, no je to extremne zlozite a nakladne. cize si vyber, bud budes mat overenu kalkulacku a zabudni na skoro vsetku ostatnu techniku, co vznikla po 60tych rokoch, alebo sa zmier s tym, ze zatial sa spravnost kodu nevyzaduje, lebo na to nie je vymysleny vhodny postup. no mozno po tomto prispevku ta ta tema zaujme viac, a nieco si o nej prestudujes, ba dokonca prides s novym napadom a mozno aj nobelovku dostanes. tak drzim palce :)
8. 1. 2019   asdfghjkl
No situacia je vaznejsia ako vypada. Odpocuvanie asi az taky problem nebude nakolko uz dnes je vsetka komunikacia sifrovana. Problemom je moznost vypnutia celej siete. Predstavte si ze klucove sietove prvky v infrastrukturach ako elektrarne,plynarne ,distribucia,telekomu nikacie v pripade napadnutia krajiny niekto vypne...
8. 1. 2019   daňzdane
Možno nevieš, ale šifrovanie, ktoré neumožňuje štátnym orgánom čítať prenášanú informáciu je zakázané zo zákona. Jednotlivec si to síce môže dovoliť - lebo, na rozdiel od firmy, ho nemá štát ako chytiť za gule - lenže tým automaticky pritiahne pozornosť sledovacích orgánov. A tie sa už k potrebným kódom vedia dostať - či už sociálnym inžinierstvom, využitím neúmyselných a úmyselných dier v programovom vybavení (od procesorov, cez operačné akomunikačné systémy, až po aplikácie a hoci aj kompilátory a knižnice. Nuž a keď si si všetko naprogrmoval sám, tak majú k dispozíci "number crunchery", ktoré si síce zpalatil zo svojich daní, ale v živote si žiaden nevidel a našťastie ani neuvidíš - lebo by si zrejme padol z nôh, keby si videl počítač veľký, ako niekoľko futbalových ihrísk, ktorý spotrebuje viac elektriny a chladiacej vody, než Slovnaft :) No a na záver sú tu ešte chytré matematické hlavičky, ktoré dokážu analytické divy aj bez serverových fariem. Ak si videl šachistu hrať simultánku naraz s desiatimi protivníkmi - pričom všetkým tvrdo naloží, hoci sa popri tom zaoberá úplne inými vecami - tak asi vieš čo mám na mysli ;)
Čo sa však týka vypnutia celej siete - to v skutočnosti nie je žiaden problém. ešte nedávno žiadne siete neboli a aj tak všetko fungovalo. Je to v skutočnosti len o znižovaní personálu. Stačí nahnať ľudí späť a všetky siete môžeš hodiť do kanála !
1/1