Názory čitateľov


Názory k článku:
Názor z budúcnosti: Kvôli základnému garantovanému príjmu budú ľudia veľmi nešťastní

21. 1. 2019   peter.sipula@centrum.sk
cakam a nic poslite 350eur garant prijem a ja vas budem informovat ci som velmy alebo slabsie stastny! taketo bludi pisat ved dnes ti neda nykto any 10centov radsej sa ludia pre 10 ci 20 eur zavrazdia! kazdi je taky bez akejkolvek vynimky? raz sa stalo uz pred niekolkyma rokmy ze mi dal niekto 2eura vedel ze som prisiel o vsetko takze taky su a sme vsetci! a tie dristi v tv o 30 ci 60 tisic eur je len dohoda v tv z kancelarie do kancelarije ze vyhrava a v tretich dverach sa smeju a prepocitavaju 2voj eurovky na sms!
21. 1. 2019   Blind Man
To akože cigáni na Slovensku sú nešťastní?
20. 1. 2019   M. V.
Nešťastní budú len tí bieli ľudia, ktorí budú musieť na ten garantovaný príjem drieť a nech si nerobia ilúzie, že medzery medzi sociálnymi vrstvami vyplní buržoázia inými metódami. Podsta nie je v ohľadoch na šťastie ľudí, ale v tom ako zabrániť zdrvujúcim revolúciám, ktoré by vyplienili majetky horných 20% a zmenili zabehaný systém. Potrebujú vytvoriť sociálnu zjednotenú kryptokomunitu bez hraníc.
21. 1. 2019   jahoda
BIELY :D :D :D :D
21. 1. 2019   M. V.
Áno bieli, množné číslo.
22. 1. 2019   jahoda
ty si celý biely. nebolo to myslené na pravopis ale na tvoj rasismus
9. 2. 2019   Braksatorys
Ja, je to bez chyby.
19. 1. 2019   bodajbysombolrobotom
Je fajn, že sme sa dozvedeli, že bez príjmu budú ľudia náramne šťastní :)
Konečne som pochopil čo je zmyslom tzv. demokracie ...
Urobiť ľudí šťastnými !!!
Mám susedu - invalidku, ktorá dostáva dôchodok € 180,- a tá už je tak šťastná, až sa jej až trasie invalidné kreslo.
Taký Bezos je zase evidente tak nešťastný, že to už s ním ani žena nevydržala a radšej ušla (pri troške šťastia nevysúdi pri rozvode 86 miliárd dolárov, takže sa snáď bude môcť vyhnúť tomu, aby musela byť nešťastná.
Škoda len, že naši volení zástupcovia sú - vinou igelitiek a alobalov - k nešťastiu priam odsúdení :(
19. 1. 2019   peter.sipula@centrum.sk
este dopisem ze preco bi mal bit clovek nestastny ked moze aj ked bi mal prijem dalej pracovat kde chce! poznam a vydim bivalich policajtov ci vojakov vo vysluzbe a pracuju u soferov avtobusov aj tovarnach a su ovela stastnejsi ako ti co nemaju navyber lebo maju 2plati tim padom ich ta praca este vyac bavy a ziju si na vysom standarde! ten co tu dal tento nadpis o nestasti bi mal si tu sekeru co je vyfotena zobrat a bacnut po tej sprostej gebuli za tie psichotaraniny?.
19. 1. 2019   peter.sipula@centrum.sk
tento debil co pise tu knyhu musel dostat poriadny balik dolarov abi bol proti prijmu! ale ani zasvet nepisu preco percento bohatich ma tolko co polka sveta tam maju riesit problem! a nie takeho co nema den co den sa poriadne najest! vec clovek nepotrebuje tv mobil dvd dokonca any pc ci internet ale potrebuje isto jest preto na zaciatok bi mali zaviest v hodnote okolo 150eur v stravnych listkoch abi ziadny obcan na slovensku nehladovav ved kvoli tomu je vlada a ekonomicky ciel a peniaze ked pride nato cas! ale ked ochories nezoberu ta do prace tak zdochny! lebo 61eur je na teple jedlo denne a nie na cestovanie po uradoch! nie kazdi byva v meste, kedi do tie hore pochopia len vtedi ked sa zacne cela europa burit lebo bohati bohatnu a chudoby pribuda tim padom cesta je neodvratna na zmenu sistemu! len moze byt uz neskoro to takto spravyt lebo ludom uz dochadzaju nervy a to uz vsade???.
19. 1. 2019   kultstout statistics
V priemere jeden komunista za život znásilní interakciou 155 a viac ľudí.
https:// www .omnicoreagency .com/facebook-stati stics/
V roku 1984 malo Slovensko 5,11 milióna obyvateľov (eurostat)
x+y=5,11milion
x=155*y
--------------
y=(5,11/156)155 = 32756*155=5077243zn ásilnených=>5110000-5 077243=32756komunisto v sa odhadom nachádzalo na slovensku v roku 1984, čo ako vieme je číslo dosť podsadené z čoho vyplýva logicky že buď jeden komunista mal menej ako 155 "priateľov" dokonca menej ako jedného a to seba samého, čo je v priamom rozpore s učením tej doby o kamarátskom socializme, čo môžeme hneď zavrhnúť alebo z toho vyplýva skutočnosť že na jedného znásilneného pripadalo 32756 komunistov, čiže tento človek bol opakovane mnohonásobne a to 32756 násobne znásilnený človek, ktorý nepatril do strany, pričom neberiem do úvahy že komunisti sa mohli znásilňovať aj medzi sebou navzájom.
Taká je štatistika- nekompromisná!!!
19. 1. 2019   Lolo
Myslim si, ze v dystopickej utopii, sme zili 40 rokov, od roku 48 do cca 89.
Tato dystopia znamenala v prvom obdobi prvych 10 rokov totalne nasadenie, pre tazbu uranu, vdaka potrebe nasho noveho protektora, velkeho ZSSR. Vdaka ich odbornikom, sme sa ani nemohli stat zvazovou republikou, lebo bolo jasne, ze zasoby uranu, su na velmi kratke obdobie, len sa nevedelo, ako rychlo sa ho podari vytazit.
Pre tuto formu nutenej prace, ludia na miesto zakladneho prijmu, poberali len stravu a vyclenovali sa zo spolocnosti, odsudenim, za cokolvek, co vytvaralo potrebnu masu na tazbu. Zo zaciatku, to boli Germansky zajaty vojaci, ktori postavali tabory pre novu pracovnu silu nasich obcanov.
Po smrti velkeho vodcu, J.V. Stalina, sme upadli tak nejak do zabudnutia.
10 rokov sa tuna rehabilitovalo a spekulovalo, uplne adekvatne dystopii relanej, co tu ostala v ludoch, ako strach a beznadej.
A prisiel ku nam bigbeat, zavan noveho a zakazaneho.
Potom nastala doba velkeho opicaka, aj strach neostalinistov, ze ich povesaju, za tych prvych 10 rokov, po prevrate. Tak si pozvali na pomoc to, co udrzalo dalsich 20 rokov onu dystopiu v relaite normalizacie.
Az sa rozpadol, nas vychodny protektor, stali sme sa opat "slobodnymi" a mimo sferu zaujmu, hlavnych prudov.
Rozobrali sme a demontovali vsetko, co sa tuna budovalo, lebo to nebolo celkom IN, avsak po urcitom case, masa ruk a noh, byvalych proletarov, sa stala celkom zaujimavou komoditou, pre tazbu pridanej hodnoty, pre investorov a montovne nasich novych kolonizatorov.
Teraz zijeme v relanej utopii, europsko- kolonialnej dystopie, montovni a pseudopriemyslu, pod vladou legalnej konstitucnej kleptokracie, na miesto socialneho systemu, mame uverove otroctvo, byvanie na uver, takze nemozeme ani vyskakovat, ani sa priecit, kazdy zavan prdu zo zapadu, u nas vyvolava uragan problemov a nasa kolonia, je len sucastou zdrojovej tazby, uz dnes vymierajucej pracovnej sily.
Ak by aj motrokom a ludskym zdrojom, dali zakladny prijem, rychla devalvacia a prudky narast inflacie, by urobil este chudobnejsich a este hlupejsich, co su v pracovnom vytazeni.
Jedine ti, co sa mnozia na plne davky kvantitativne, by sa mozno mali trocha lepsie, ale nevytvarali by okrem zapornej hodnoty nic, len masu dalsich poberacov.
Skor si myslim, ze dolezitejsie je za pracu, poberat spravodlivu mzdu.
Platit dane adekvatne, chudobe, alebo bohatstve krajiny, kde sa ludske zdroje nachadzaju.
19. 1. 2019   Lolo
Ak nasa kolonia patri do "vyssieho uzemneho celku" Europskej unie, tak by v ramci EU, malo existovat cosi ako absolutna priemerna mzda, absolutne celoeuropske nezdanitelne minimum, europska minimalna mzda, europsky priemer odvodov a soc. zabezpecenia, europska socialna pokladna a europska zdravotna pokladna.
V tomto priemere, by mzdy, ktore mame, mohli kludne ostat aj ake su, avsak by sme klesli hlboko, pod zdanitelny priemer a odvody by museli za nas platit nasi kolonizatori. Rovnako by museli nasim vychodnym koloniam, doplacat nejake "drobne" aby vobec sa naplnil status garantovaneho prijmu europskeho, hoci kolonialne minimalneho.
Nase vlady by asi prestali existovat, nie z nejakeho nedemokratickeho dovodu, ale pre to, ze by nemali z coho kradnut, nakolko by prestali existovat moznosti tazit z kradezami z lokalneho vyberu dani, nakolko by nebolo z coho vyberat.
a to je naozajstna dystopia..
9. 2. 2019   Braksatorys
S tímto je možné súhlasiť.
21. 1. 2019   @@@
"dolezitejsie je za pracu, poberat spravodlivu mzdu" ...
.....a to je aka ?.....aka je spravodliva mzda ked s tym maju problem aj rôzne organizacie ktore sami seba predstavuju ako odbornikov a ked sa ich opytaš ako nastaviť spraboldivu mzdu tak ti odpovedia že to je len na dohode zamestnanca zo zamestnavatelom ale už neberu do uvyhy že ten zamestnanec často taha za kratši koniec tym padom je v nevyhode čo zamestnavatelia znuživaju a tym padom o spravodlivej mzde tu nie je možne ani hovoriť
9. 2. 2019   Braksatorys
Po hlbšej úvahe si myslím, že tzv. „základná mzda“ by asi fakt mala byť vyplácaná každému a to od narodenia až do smrti vo výške minimálnej mzdy. Pričom práce by malo byť dosť pre všetkých čo by pracovať chceli. Pripomínam, že roboti budú musieť byť konštruovaní tak, aby im práca bola potešením, lebo až začnú premýšľať ako mi bieli, beda nám. No a ešte je treba vyriešiť aké je skutočné životné minimum (pokrytie akých potrieb musí v sebe zahrňovať). Ale to nie je problém nikoho z nás, týkať sa bude asi až ľudí narodených koncom tohto storočia, pokiaľ do tej doby nezhoríme v apokalypse svetového nukleárneho konfliktu vyvolaného nejakým pažravcom. Takže tak, nezabudnite v pondelok vyraziť do „rachoty“, lebo teraz pod mostom nie je dobre. Svetu mier a nenažrancom zápchu.
19. 1. 2019   aaaa
kazdy clovek je indovidualita, preto sa neda pausalizovat, ako budu ludia reagovat, aj dnes mame na slovensku vela vysluhovych dochodcov z radov armady, policie hasicov, pritom velka vacsina z nich normlane pracuje dalej a pobera aj dochodok, pritom sa v spolocnosti ludia, ktori nemaju skoro ziadny prijem ale pracovat aj tak nebudu !!!
19. 1. 2019   classic chess
Len si uvedom, že výsluhoví dôchodcovia idú do penzie s vysokým dôchodkom 45-50 roční, plní energie, zdravia a elánu. Potom je tu skupina zodratých dôchodcov ťažkou celoživotnou lopotou s tretinovým starobným dôchodkom ako ten výsluhový. A tí už pracovať nemôžu, nevládzu, nedajú sa adaptovať, ani preškoliť. A tí o ktorých hovoríš, to sú aj zdraví, (aj mladí), ktorí pracovať nechcú nebudú a ani nevedia. Tí s so skupinou dôchodcov nemjú nič spoločné.
21. 1. 2019   @@@
maš pravdu reakcia by bola individualne a neda sa to zovšeobecniť na celu populaciu
19. 1. 2019   mighty
nemyslim si, ze by to takto dopadlo, ale asi je to dost individualne. Kebyze mi niekto dal prijem aky mam a mohol by som robit cokolvek, hned by som to bral. Je mozne ze by som ostal robit to co robim, len by som to bral volnejsie a pohodovejsie. Mnoho ludi robi to co robi len preto aby uzivili seba a rodinu, nie preto ze to vedia, bavi ich to alebo naplna. Kebyze take nieco mali, tak by boli stastnejsi. A mozno sa takemu niecomu mozu venovat len ako hobby, kedze by z toho nevyzili.
19. 1. 2019   anonym
Ja si myslím, že by to dopadlo z dlhodobého hľadiska veľmi zle. V postkomunistických krajinách už nechtiac prebehol "pilotný projekt", ktorý vytvára už druhú generáciu poberačov dávok. A iba mizivé percento z týchto poberačov sa snaží aktívne dostať zo svojej biedy. Väčšina z nich ani nechápe, prečo je v takej situácii, trpí celoživotnou frustráciou, ktorá ich často zvedie na stranu zločinu či k drogám.
Takže sa obávam, že z dlhodobého hľadiska by to viedlo k vytvoreniu obrovskej masy lumpenproletariátu žijúceho v biede, ale v plnej závislosti od štátu. Ak to vlastne nie je cieľom tohoto sociálneho experimentu.
20. 1. 2019   mighty
zavisi od jednotlivca. Je jasne, ze ak das takym ludom, o akych pises, tuto moznost zakotvenu v zakone, tak sa ich situacia nezmeni, pripadne len zhorsi. Ale "normalny" clovek potrebuje nieco dosiahnut, byt prospesny sebe a druhym/spolocnosti, byt zanieteny do niecoho apod. Univerzalny prijem by takymto ludom len umoznil venovat sa tomu vsetkemu bez potreby pozerat ci je to in, ci je zaplatene, ci z toho uzivia seba a rodinu apod. Ale suhlasim, ze pointa tohto socialneho experimentu moze byt len vytvorit uplnu zavislost jedincov od statu.
21. 1. 2019   @@@
podla mna miešaš jablka z hruškami ....ano dostavaju socialne davky ale tvoja predstava je že z nich dokažu aj vyžiť a to je omyl lebo dostavaju často malo a z toho vyžiť nedokažu ale v članku sa piše o davke z ktorej človek vyžije tym padom pracu nepotrebuje a to je rozdiel tym padom nebude nuteni k smerovaniu tomuč o si napisal ti čiže k zločinu a drogam
9. 2. 2019   Braksatorys
Lenže ako potom bude môcť byť šťastná horná desatina vlastniaca 90% sveta? Veď nebudú žobráci, nešťastní invalidi, matky čo nemôžu poslať syna na školný výlet, dať do hokejového krúžku. Sú ľudia čo potrebujú ku svojmu egu a pocitu vlastnej spokojnosti vidieť, že ďalších aspoň osem nemá ani na žrádlo. No a títo vládnu svetu a budú veľkou prekážkou nejakému sociálnemu zmieru. Skorej verím že nejaký pažravý blbec rozpúta tretiu svetovú a potom už nikto nebude mať takéto starosti. Prežijú iba potkani a možná jeden Eskimák. Myslím, že pre ľudstvo je prvoradý problém zachovanie mieru a celosvetové odzbrojenie, ale úprimne, máme na takýto postup rozumové schopnosti a charakter? Dovidenia v lepších časoch. Ale žiaľ, to bude asi len v pekle.
21. 1. 2019   @@@
podla mna by to skôr bolo individualne ....každy by si z toho vybral to svoje ....z toho čo sa piše v članku to vyzera tak ako keby si autor tiež vybral len jednu postavu zameral sa na to že danny jedinec sa takto sprava s tvrdenim že takto by sa spravali všetci čo podla mna je nezmysel ..... každy by sa spraval vlastne inak ale neda sa to takto zovšeobecnovať ako to robi članok
1/1